Δ΄ τάξη - Η ναυμαχία της Σαλαμίνας - κεφ. 18

+1

No comments posted yet

Comments

Slide 1

Η ναυμαχία της Σαλαμίνας

Slide 2

Ο Ξέρξης, μετά τη νίκη του στις Θερμοπύλες, συνέχισε την πορεία του προς την Αθήνα .

Slide 3

Η πόλη όμως ήταν άδεια. Οι κάτοικοί της την είχαν εγκαταλείψει. Τα γυναικόπαιδα και οι ηλικιωμένοι, για να είναι ασφαλείς, είχαν μεταφερθεί στα γύρω νησιά. Οι άντρες μπήκαν στα καράβια και ετοιμάζονταν για νέα σύγκρουση με τους Πέρσες.

Slide 4

Οι Πελοποννήσιοι ύψωσαν τείχος στον Ισθμό. Ήθελαν με αυτόν τον τρόπο να εμποδίσουν τους Πέρσες να μπουν στην Πελοπόννησο. Ο Θεμιστοκλής όμως διαφώνησε.

Slide 5

Αρχηγοί του ελληνικού στόλου Ευρυβιάδης Σπαρτιάτης, ναύαρχος Πίστευε πως ο ελληνικός στόλος έπρεπε να εμποδίσει τον περσικό να αποβιβαστεί στην Πελοπόννησο. Θεμιστοκλής Αθηναίος, πολιτικός-στρατηγός Πίστευε πως ο ελληνικός στόλος έπρεπε να αποκρούσει τον περσικό στο στενό της Σαλαμίνας. ΔΙΑΦΩΝΙΑ Στο πολεμικό συμβούλιο που έγινε πριν από την ναυμαχία, ο Ευρυβιάδης ύψωσε το ραβδί του για να χτυπήσει τον Θεμιστοκλή, επειδή διαφωνούσε επίμονα. Τότε ο Θεμιστοκλής του απάντησε με τη γνωστή φράση: " Πάταξον μέν ἄκουσον δέ ".

Slide 6

Στο στενό της Σαλαμίνας μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τους Πέρσες. Ο χώρος είναι μικρός και οι Πέρσες δε θα μπορέσουν να παρατάξουν όλο το στόλο τους. Αντίθετα, ο ελληνικός στόλος, επειδή αποτελείται από τριήρεις, μπορεί να κινηθεί πιο εύκολα. Tριήρης Ταχύτατο αρχαίο, πολεμικό πλοίο. Μπορούσε να κινηθεί με τα ιστία της ή τα κουπιά της.  

Slide 7

Οι Σπαρτιάτες υποχώρησαν και δέχτηκαν τη γνώμη του Θεμιστοκλή. Ο ελληνικός στόλος συγκεντρώθηκε στη Σαλαμίνα Σεπτέμβριος του 480 π.Χ.

Slide 8

Οι αρχηγοί των Περσών, μόλις είδαν τον ελληνικό στόλο στη Σαλαμίνα, έδωσαν εντολή να τον κυκλώσουν. Μόλις δόθηκε το σύνθημα της επίθεσης, τα ελληνικά πλοία έπλευσαν προς τα περσικά. Τα περσικά πλοία, μη μπορώντας να κινηθούν εύκολα στο στενό, άρχισαν σιγά σιγά να υποχωρούν. Οι Πέρσες έφυγαν, ενώ η θάλασσα είχε γεμίσει από συντρίμμια.

Slide 10

Ένας θρόνος είχε ετοιμασθεί στις παρυφές του όρους Αιγάλεω για τον Ξέρξη, απέναντι από το νησί της Σαλαμίνας, για να παρακολουθεί τη ναυμαχία. 

Slide 13

Στη ναυμαχία ο ελληνικός στόλος πέτυχε μια σημαντική νίκη. Οι Έλληνες πολέμησαν γενναία και ενωμένοι κατάφεραν να σώσουν την πατρίδα τους. Μνημείο που υπάρχει σήμερα στη Σαλαμίνα

Slide 14

Δημιουργία : Φώτα Ολυμπία alfaomega79.blogspot.gr «ΚΙΜΩΛΙΑ»

URL: