Η ζωή στην έρημο

+8

No comments posted yet

Comments

Slide 1

Η ζωή του ανθρώπου στην έρημο. Παρατηρήστε το χάρτη 1 του βιβλίου σας και βρείτε σε ποιες ηπείρους υπάρχουν έρημοι στη γη. Μοχάβε -Β. Αμερική Ατακάμα -Ν. Αμερική Σαχάρα- Β. Αφρική Καλαχάρι -Ν. Αφρική Έρημος -Αραβίας Γκόμπι Ασία Έρημος -Αυστραλίας Ούρδας Ιωάννης 2013

Slide 2

Κάντε κλικ στις κουκίδες για να διαβάσετε πληροφορίες για τις ερήμους που υπάρχουν στη γη

Slide 10

Η έκταση των ηπείρων Αμερική 42.549.000 km2 Ευρώπη 10.180.000 km² Αφρική 30.221.532 km² Ασία 44.579.000 km² Ωκεανία 8.525.989 km² Ανταρκτική 14.000.000 km² Αθροίστε την έκταση των ηπείρων και την έκταση των ερήμων στη γη . Τι συμπέρασμα βγάζετε για την έκτασή τους;

Slide 11

Η έκταση των ηπείρων είναι περίπου 150.055.521 km² Η έκταση των ερήμων αφού συμπεριλάβαμε την αρκτική και την ανταρκτική είναι περίπου 43.488.430 km² Συμπέρασμα. Οι περιοχές των ερήμων καταλαμβάνουν περίπου το 1/3 της γης και βρίσκονται σε όλες τις ηπείρους.

Slide 12

Παρατηρήστε τις εικόνες και περιγράψτε τις συνθήκες που επικρατούν στις ερήμους.

Slide 13

Μεγάλη ξηρασία Μεγάλη έκταση με άμμο Λίγες βροχές Διαφορά θερμοκρασίας ανάμεσα στην ημέρα και την νύχτα. Σχεδόν καθόλου βλάστηση Λίγα ζώα

Slide 14

Η εικόνα μας δείχνει μια περιοχή με……….. Νερό και δέντρα στη μέση της ερήμου. Οι περιοχές αυτές λέγονται οάσεις. Το έδαφος που καταλαμβάνουν μπορεί να καλλιεργηθεί και να κατοικηθεί από τους ανθρώπους.

Slide 15

Παρατηρήστε τις εικόνες ,δείχνουν όλες τοπίο από έρημο; Ξέρετε ποια είναι η μεγαλύτερη έρημος στη γη; Παρατηρήστε τον πίνακα.

Slide 16

Χουρμαδιά το φυτό της ερήμου. Η χουρμαδιά είναι χαρακτηριστικό φυτό της Σαχάρας. Οι ρίζες του δέντρου μπορούν να φτάσουν σε βάθος 30 μέτρα. Οι κάτοικοι χρησιμοποιούν τους καρπούς και τα φύλλα του δέντρου. Όταν τα δέντρα γεράσουν χρησιμοποιούν τον κορμό τους για να φτιάξουν σπίτια.

Slide 17

Παρατηρήστε τις θερμοκρασίες στην έρημο ΦΑΡΦΑΡΑ στη Λιβύη

Slide 18

    Παρατηρήστε το μέσο όρο βροχής στην ίδια έρημο σε χιλιοστά

Slide 20

Μπορείτε να πείτε πως δημιουργείται η άμμος στις ερήμους; Τι ρόλο παίζει η μεγάλη διαφορά της θερμοκρασίας ανάμεσα στην ημέρα και την νύχτα; Λόγω της μεγάλης διαφοράς θερμοκρασίας ανάμεσα στην ημέρα και τη νύχτα οι βράχοι συστέλλονται και διαστέλλονται με αποτέλεσμα να αποσπώνται μεγάλα κομμάτια και να θρυμματίζονται. Επίσης ο δυνατός άνεμος μεταφέρει μεγάλη ποσότητα άμμου και την εκσφενδονίζει με μεγάλη δύναμη στους βράχους και τους διαβρώνει.

Slide 21

Αμμοθύελλα στην έρημο.

Slide 22

Με ποιο ζώο γίνεται η μετακίνηση των ανθρώπων και των εμπορευμάτων στην έρημο; Γιατί ο άνθρωπος το επέλεξε για να το χρησιμοποιεί;

Slide 23

Οι ασχολίες των κατοίκων της ερήμου

Slide 24

Οι κάτοικοι της ερήμου είναι κτηνοτρόφοι νομάδες. Εκτρέφουν καμήλες και αιγοπρόβατα. Από τα ζώα παίρνουν το γάλα, το δέρμα, το μαλλί, το κρέας. Οι γεωργοί κατοικούν σε σπίτια κατασκευασμένα από φοινικόκλαδα, καλλιεργούν σιτηρά και διάφορα λαχανικά.

Slide 25

Ας θυμηθούμε που βρίσκονται οι έρημοι στη γη

Slide 26

Καλό διάβασμα

Tags: η ζωή του ανθρώπου στην έρημο

URL: