ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΤΕΧΝΕΣ

+15

No comments posted yet

Comments

Slide 1

Μουσική και άλλες τέχνες xazeva-otan-ta-leges.weebly.com

Slide 2

Ο Πάμπλο Πικάσο (1881-1973) θεωρείται ο μεγαλύτερος ζωγράφος του 20ου αιώνα. Pablo Picasso «Τρεις μουσικοί» Το στιλ που τον έκανε διάσημο είναι ο κυβισμός, ένα από τα πιο σπουδαία κινήματα στο χώρο της τέχνης. Ο Πικάσο ζωγράφιζε τους ανθρώπους και τα αντικείμενα τελείως διαφορετικά απ’ ότι έπρεπε να είναι. Οι "Τρεις μουσικοί" είναι ένα έργο του Πικάσο που αποτελεί κορυφαία στιγμή του κυβισμού.

Slide 3

Αναπαριστά τρεις μορφές, έναν αρλεκίνο, έναν πιερότο κι έναν μοναχό να παίζουν μουσική. Ο πρώτος από αριστερά παίζει βιολί (φαίνεται να κρατά δοξάρι στο χέρι του), ο μεσαίος παίζει κάποιο πνευστό μουσικό όργανο και ο τρίτος στα δεξιά παίζει κάποιο όργανο με πλήκτρα, πιθανά εκκλησιαστικό όργανο.

Slide 4

Τα πρόσωπά τους κρύβονται από μάσκες (γι’ αυτό ο πίνακας έχει και τον δεύτερο τίτλο «Μουσικοί με μάσκες»), φέρνοντας στο νου φιγούρες καρναβαλιού. Και οι τρεις είναι καθισμένοι πίσω από ένα τραπέζι , πάνω στο οποίο ξεχωρίζει ένα τετράδιο με μουσικές νότες. Τα πόδια τους είναι ζευγάρια γεωμετρικών σχημάτων ενώ και τα μουσικά όργανα αποδίδονται κι αυτά με γεωμετρικά σχήματα.

Slide 5

Ο Πικάσο διάλεξε αυτό το θέμα για να δείξει μάλλον μια χαρούμενη νότα της ζωής, όπως είναι η μουσική. Δείχνει μάλλον και την ανεμελιά των πλανόδιων μουσικών.

Slide 6

Ο Ρενέ Μαγκρίτ (1898-1967), Βέλγος ζωγράφος, ήταν ένας από τους κορυφαίους υπερρεαλιστές . Rene Magritte «Η λαϊκή γιορτή» Έλεγε ότι καθετί που βλέπουμε κρύβει κάτι άλλο. Τα έργα του ήταν παράξενα κολάζ , καθώς απεικονίζονταν σ’ αυτά μορφές και αντικείμενα αποκομμένα από το συνηθισμένο τους περιβάλλον. Ήταν περισσότερο ζωγράφος ιδεών και σκέψεων και όχι αντικειμένων.

Slide 7

Η «λαϊκή γιορτή», που ζωγράφισε ο Ρενέ Μαγκρίτ είναι ένα θεατρικό σκηνικό. Το εσωτερικό της σκηνής, μέσα από τις κουρτίνες παρουσιάζεται σαν ένας απέραντος ορίζοντας. Υπάρχει ένα ζευγάρι κουρτίνες, δεμένες δεξιά και αριστερά, σαν να πρόκειται για ανοιχτή αυλαία θεάτρου. Πίσω τους, στο κάτω μέρος απλώνεται ένα ξύλινο δάπεδο, ίδιο με αυτό μιας θεατρικής σκηνής.

Slide 8

Διακρίνονται δύο μορφές: ένα περιστέρι να πετά με ανοιχτές τις φτερούγες του μπροστά από τις κουρτίνες ενώ μια ακίνητη αντρική φιγούρα χωρίς πόδια, που μοιάζει με προτομή, έχει γυρισμένη την πλάτη της στο κοινό. Οι μορφές τους είναι λευκές και στο σώμα τους διακρίνονται οι κάθετες παράλληλες γραμμές του πενταγράμμου.

Slide 9

Οι μορφές παρουσιάζουν μια έντονη αντίθεση (πέταγμα– ακινησία) και οι νότες που υπάρχουν πάνω στα σώματά τους είναι το μοναδικό τους κοινό στοιχείο. Στον πίνακα κυριαρχεί η παρτιτούρα και η μουσική γίνεται το βασικό μέρος μιας γιορτής φέρνοντας τη γαλήνη στην ψυχή και την ελευθερία.

Slide 10

Ο Γιώργος Σταθόπουλος που ανήκει στη γενιά των συγχρόνων ζωγράφων, γεννήθηκε το 1944 στην Καλλιθέα Τριχωνίδας, κοντά στο Αγρίνιο. Τα έργα του έχουν παρουσιαστεί σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Γ. Σταθόπουλος «Κοπέλα με φλάουτο» Στη ζωγραφική του χρησιμοποιεί σύμβολα. Ένα από αυτά είναι το νεανικό γυναικείο πρόσωπο , που το συναντάμε σε πολλά έργα του.

Slide 11

Στον πίνακα κυριαρχεί ένα νεανικό, γυναικείο πρόσωπο με έντονα χαρακτηριστικά (μεγάλα μάτια, φρύδια, μύτη και στόμα), μακριά μαύρα κυματιστά μαλλιά, στολισμένο με χρυσά κοσμήματα. Η νεαρή κοπέλα παίζει κάποιο πνευστό όργανο, παρόμοιο με τον αρχαίο αυλό, από το οποίο ξεπηδούν κλαδιά με φύλλα δάφνης, ιερό φυτό του Απόλλωνα, θεού της μουσικής.

Slide 12

Πρόκειται για μια εικόνα εμπνευσμένη από την αρχαία Ελλάδα, που μας φέρνει στο νου κάποια από τις Μούσες ή τις Χάριτες, δίνοντας έναν αρχαίο ελληνικό συμβολισμό στη σύνθεση. Ο Σταθόπουλος θέλει να εκφράσει μ’ αυτόν τον τρόπο την ηρεμία και την ομορφιά της μουσικής.

URL:
More by this User
Most Viewed