Οι Εθνοσυνελεύσεις και η πολιτική οργάνωση του Αγώνα

+7

No comments posted yet

Comments

Slide 1

Οι Εθνοσυνελεύσεις και η πολιτική οργάνωση του Αγώνα

Slide 2

Οι Εθνοσυνελεύσεις και η πολιτική οργάνωση του Αγώνα Με την έναρξη της επανάστασης συγκροτήθηκαν τοπικές διοικήσεις για την οργάνωση του Αγώνα. Η Πελοποννησιακή Γερουσία στην Πελοπόννησο. Η Γερουσία στη Δυτική Στερεά Ελλάδα Ο Άρειος Πάγος στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα.

Slide 3

Οι Εθνοσυνελεύσεις και η πολιτική οργάνωση του Αγώνα Γρήγορα όμως έγινε φανερό ότι ήταν απαραίτητο να υπάρχει μία κεντρική διοίκηση για να οργανώνει τον Αγώνα σε όλες τις επαναστατημένες περιοχές. Για το λόγο αυτόν μέσα στα τρία πρώτα χρόνια της Επανάστασης συγκλήθηκαν δύο Εθνοσυνελεύσεις. Στις Εθνοσυνελεύσεις αυτές έλαβαν μέρος παραστάτες (αντιπρόσωποι) από όλες τις επαναστατημένες περιοχές.

Slide 4

Οι Εθνοσυνελεύσεις και η πολιτική οργάνωση του Αγώνα Α’ ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΗ Επίδαυρος, Δεκέμβριος 1821 – Ιανουάριος 1822 Ψηφίζεται για πρώτη φορά σύνταγμα, το «Προσωρινό Πολίτευμα της Ελλάδος» Οι Έλληνες διακηρύσσουν την ανεξαρτησία τους. Σχηματίζονται δύο σώματα: το βουλευτικό (βουλή) και το εκτελεστικό (κυβέρνηση). Πρωτεύουσα του νέου κράτους ορίζεται η Κόρινθος.

Slide 5

Οι Εθνοσυνελεύσεις και η πολιτική οργάνωση του Αγώνα Το «Προσωρινό Πολίτευμα της Ελλάδας» ήταν βασισμένο στα γαλλικά και αμερικανικά συντάγματα.

Slide 6

Οι Εθνοσυνελεύσεις και η πολιτική οργάνωση του Αγώνα Β’ ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΗ Άστρος, Απρίλιος 1823. Ψηφίζεται νέο Σύνταγμα. Καταργούνται οι τοπικές Διοικήσεις. Αναδεικνύονται διαμάχες ανάμεσα σε πρόκριτους και στρατιωτικούς.

Slide 7

Οι Εθνοσυνελεύσεις και η πολιτική οργάνωση του Αγώνα Οι Μεγάλες Δυνάμεις βρίσκουν ευκαιρία για να επέμβουν στα εσωτερικά των Ελλήνων, κι έτσι δημιουργούνται τρία πολιτικά κόμματα. Το Αγγλικό, (Αλ. Μαυροκορδάτος και οι Υδραίοι). Το Γαλλικό, (Ιωάννης Κωλέττης και Ρουμελιώτες). Το Ρωσικό, (Κολοκοτρώνης και Πελοποννήσιοι)

Slide 8

Οι Εθνοσυνελεύσεις και η πολιτική οργάνωση του Αγώνα

Slide 9

Οι Εθνοσυνελεύσεις και η πολιτική οργάνωση του Αγώνα Γ’ ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΗ Τροιζήνα, Απρίλιος 1827. Νέο δημοκρατικότερο Σύνταγμα. Ορίζει πρωτεύουσα του κράτους το Ναύπλιο. Εκλέγεται ο Ιωάννης Καποδίστριας κυβερνήτης της Ελλάδας. Αρχηγοί των ενόπλων δυνάμεων ορίζονται οι Τσωρτς και Κόχραν.

Slide 10

Οι Εθνοσυνελεύσεις και η πολιτική οργάνωση του Αγώνα

Summary: εθνοισυνέλευση

URL:
More by this User
Most Viewed