Η βασιλεία του Γεώργιου Α' - Χαρίλαος Τρικούπης

+6

No comments posted yet

Comments

Slide 1

Η ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ Α’ ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΡΙΚΟΥΠΗΣ

Slide 2

Η ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ Α’ ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΡΙΚΟΥΠΗΣ Μετά την απομάκρυνση του Όθωνα οι Μεγάλες Δυνάμεις επέλεξαν ως Βασιλιά των Ελλήνων τον Δανό πρίγκιπα Γεώργιο Α΄. Έφτασε στην Ελλάδα το 1863 σε ηλικία 18 ετών και βασίλεψε για 50 χρόνια. Υπήρξε ο μακροβιότερος βασιλιάς της Ελλάδας.

Slide 3

Η ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ Α’ ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΡΙΚΟΥΠΗΣ Το 1864 ψηφίζεται νέο Σύνταγμα πιο δημοκρατικό από αυτό που είχε παραχωρήσει ο Όθωνας το 1844. Το πολίτευμα της χώρας μετατρέπεται από συνταγματική μοναρχία σε βασιλευομένη δημοκρατία.

Slide 4

Η ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ Α’ ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΡΙΚΟΥΠΗΣ Ως δώρο στον καινούριο βασιλιά οι Άγγλοι παραχωρούν στην Ελλάδα τα Επτάνησα (1864). Το 1881 ενσωματώνεται στο ελληνικό κράτος και η Θεσσαλία μαζί με την περιοχή της Άρτας στην Ήπειρο. Έτσι αυξήθηκε ο πληθυσμός και οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις της χώρας.

Slide 5

Η ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ Α’ ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΡΙΚΟΥΠΗΣ

Slide 6

Η ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ Α’ ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΡΙΚΟΥΠΗΣ Την εποχή αυτή σημαντικό ρόλο παίζει ο Χαρίλαος Τρικούπης. Ήταν υπουργός και αργότερα πρωθυπουργός της χώρας. Έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ενσωμάτωση της Άρτας. Γνωρίζοντας τα οικονομικά της χώρας, δεν ενθάρρυνε τους υπόδουλους Έλληνες να επαναστατήσουν, αλλά τόνωσε την ελληνικότητά τους ιδρύοντας σχολεία και εκκλησίες.

Slide 7

Η ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ Α’ ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΡΙΚΟΥΠΗΣ

Slide 8

Η ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ Α’ ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΡΙΚΟΥΠΗΣ

Slide 9

Η ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ Α’ ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΡΙΚΟΥΠΗΣ Η αποξήρανση της λίμνης Κωπαΐδας

Slide 10

Η ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ Α’ ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΡΙΚΟΥΠΗΣ Η διάνοιξη της διώρυγας της Κορίνθου

Slide 11

Η ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ Α’ ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΡΙΚΟΥΠΗΣ Τυπικός σταθμός σιδηροδρομικού δικτύου Τρικούπη.

Slide 12

Η ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ Α’ ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΡΙΚΟΥΠΗΣ Η Ελλάδα είχε δανειστεί πολύ μεγάλα ποσά. Οι φόροι δεν μαζεύονταν σωστά. Το 1893 ο Τρικούπης ανακοινώνει από το βήμα της βουλής ότι «δυστυχώς επτωχεύσαμεν», και η χώρα δέχτηκε Διεθνή Οικονομικό Έλεγχο. Μία χώρα πτωχεύει όταν δεν μπορεί να ξεπληρώσει τα χρέη της. Τότε οι δανειστές της επεμβαίνουν στα εσωτερικά της μέχρι να ξεχρεώσει.

Slide 13

Η ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ Α’ ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΡΙΚΟΥΠΗΣ Γελοιογραφία της εποχής: Ο Τρικούπης παλεύει με τα κύματα . Δείχνει την απελπιστική θέση της Ελλάδας το 1893

Tags: γεώργιος α' χαρίλαος τρικούπης

URL:
More by this User
Most Viewed