Οι κάτοικοι και τα κράτη της Αφρικής - Νότια Αφρική

+5

No comments posted yet

Comments

Slide 1

Οι κάτοικοι και τα κράτη της Αφρικής Νότια Αφρική Δημιουργία: Ζάρκος Δημήτριος Μίσσιου Γεωργία http://mathitiskaidaskalos.blogspot.gr/

Slide 2

Ναμίμπια

Slide 3

ναμιμπια Ανεξαρτητοποιήθηκε το 1990 από τη Νότια Αφρική. Πριν αποτελούσε αποικία της Γερμανίας και ονομαζόταν Γερμανική Νοτιοδυτική Αφρική. Η Ναμίμπια έχει τη δεύτερη χαμηλότερη πυκνότητα πληθυσμού, μετά από τη Μογγολία. Το προσδόκιμο ζωής στο σύνολο του πληθυσμού ήταν σύμφωνα με εκτιμήσεις του 2014 τα 51,85 χρόνια (52,22 χρόνια οι άνδρες και 51,46 οι γυναίκες)

Slide 8

Μποτσουάνα Ναμίμπια

Slide 9

Μποτσουανα Η Μποτσουάνα, σύμφωνα με την απογραφή του 2011 και είναι μια από τις πιο αραιοκατοικημένες χώρες στο κόσμο Η χώρα είναι σε μεγάλο βαθμό επίπεδη και μέχρι το 70% καλύπτεται από την έρημο Καλαχάρι. Κάποτε η Μποτσουάνα ήταν μία από τις πιο φτωχές χώρες στο κόσμο, με κατά κεφαλήν εισόδημα περίπου 70$ το χρόνο στα τέλη της δεκαετίας του 1960, αλλά μεταμορφώθηκε σε μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες του κόσμου, με κατά κεφαλήν εισόδημα περίπου 16.400$ το χρόνο το 2013  

Slide 14

Ζιμπάμπουε Μποτσουάνα Ναμίμπια

Slide 15

Η Ζιμπάμπουε την εποχή της αποικιοκρατίας ήταν βρετανική αποικία και ονομαζόταν Νότια Ροδεσία. Έγινε ανεξάρτητη το 1965 ως Ροδεσία και μετονομάστηκε σε Ζιμπάμπουε το 1980. Τα οικονομικά προβλήματα της χώρας είναι εντονότατα, με κυριότερο τον καλπάζοντα πληθωρισμό, ο οποίος είναι και ο υψηλότερος στον κόσμο (2.200.000%).

Slide 16

Η Ζιμπάμπουε είναι ίσως η μόνη χώρα που αν πεις ότι είσαι δισεκατομμυριούχος δεν θα γυρίσει να σε κοιτάξει κανείς! 100 δις δολάρια αντιστοιχούν σε 1 δολάριο ΗΠΑ

Slide 17

Στη Ζιμπάμπουε ένα κορίτσι συλλέγει νερό από ρυάκι. Η έλλειψη καθαρού πόσιμου νερού μεγαλώνει τις διαστάσεις της επιδημίας χολέρας

Slide 20

Σουαζιλάνδη Ζιμπάμπουε Μποτσουάνα Ναμίμπια

Slide 21

Η Σουζιλάνδη είναι μια χώρα πλούσια σε εκτάσεις ζαχαρότευτλων, αδαμαντωρυχεία και ανθρακωρυχεία. Αν αυτές οι πηγές πλούτου μοιράζονταν εξίσου στο λαό, κάθε πολίτης θα είχε ετησίως εισόδημα 950 ευρώ, δύο φορές υψηλότερο από το μέσο όρο της υποσαχάριας Αφρικής. 

Slide 22

Το θέμα, όμως, είναι ότι ο βασιλιάς Μσβάτι Γ’ δεν βλέπει τα πράγματα με αυτόν τον τρόπο. Ετσι, η οικογένειά του βάζει στα ταμεία της το 50% περίπου του εθνικού πλούτου. Το καλοκαίρι που πέρασε έκανε δώρο σε πολλές από τις συζύγους του περιοδεία στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Ασία, για να μπορέσουν να κάνουν τα ψώνια τους στα πιο ονομαστά καταστήματα. Εκεί, οι σύζυγοί του έκαναν λογαριασμούς πολλών εκατομμυρίων ευρώ, αλλά κανείς δεν εντυπωσιάστηκε, αφού δεν ήταν η πρώτη φορά. Τον περασμένο Μάιο, δε, ο βασιλιάς αγόρασε είκοσι θωρακισμένες Mercedes έναντι 170.000 ευρώ έκαστη, ενώ τα είκοσι παιδιά του, που πηγαίνουν σε ιδιωτικά σχολεία του εξωτερικού, μετακινούνται πάντα με το ιδιωτικό του τζετ. Μάλιστα το 2008, σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό «Forbes», η προσωπική του περιουσία υπολογιζόταν σε περίπου 140 εκατομμύρια ευρώ. 

Slide 23

Ο βασιλιάς Μσβάτι Γ’

Slide 26

Λεσότο Ζιμπάμπουε Μποτσουάνα Ναμίμπια Σουαζιλάνδη

Slide 27

Το Λεσότο συνορεύει από όλες τις πλευρές με τη Νοτιοαφρικανική Δημοκρατία. Ως το 1966 υπήρξε βρετανικό προτεκτοράτο, με την ονομασία Μπασουτολάνδη. Εξαιτίας της γραφικότητας των τοπίων του, δόθηκε στη χώρα το προσωνύμιο «Ελβετία της νότιας Αφρικής». Σήμερα αποτελεί ένα από τα φτωχότερα κράτη στον κόσμο.

Slide 28

Στα περίχωρα της πρωτεύουσας, Μασερού, εκατοντάδες παιδιά μέσα σε τόνους σκουπιδιών, γεμάτων επικίνδυνα χημικά αναζητούν ό,τι μπορεί να πουληθεί. Και αυτό που υπάρχει σε αφθονία είναι τα υφάσματα που αδειάζουν στις χωματερές τα εργοστάσια που λειτουργούν για λογαριασμό δύο εκ των μεγαλύτερων αμερικανικών εταιρειών στα είδη ρουχισμού.

Slide 29

λεσοτο

Slide 31

Νοτιοαφρικανική Δημοκρατία Σουαζιλάνδη Λεσότο Ζιμπάμπουε Μποτσουάνα Ναμίμπια

Slide 32

Η Δημοκρατία της Νότιας Αφρικής είναι χώρα που τοποθετείται γεωγραφικά στο νότιο άκρο της αφρικανικής ηπείρου. Οι φυλετικές διαμάχες μεταξύ της λευκής μειονότητας και της μαύρης πλειοψηφίας έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ιστορία και την πολιτική της Νότιας Αφρικής, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στο απαρτχάιντ, που θεσμοθετήθηκε το 1948 από το νοτιοαφρικανικό Εθνικό Κόμμα, αν και οι φυλετικές διακρίσεις προϋπήρχαν.

Slide 35

Γκέτο

Slide 38

Πολλοί άνθρωποι πέθαναν στον αγώνα εναντίων των φυλετικών διακρίσεων

Slide 39

Ο κόσμος υποδέχτηκε το Νέλσον Μαντέλα σαν ήρωα την 11η Φεβρουαρίου 1990  κατά την απελευθέρωσή του έπειτα από 27 χρόνια φυλάκισης.

URL: