Η Μικρασιατική εκστρατεία και καταστροφή

+5

No comments posted yet

Comments

Slide 1

Η Μικρασιατική εκστρατεία και καταστροφή

Slide 2

Με βάση τη Συνθήκη των Σεβρών η περιοχή της Σμύρνης στη Μικρά Ασία πέρασε στη διοίκηση των Ελλήνων. Θα παρέμενε υπό ελληνική διοίκηση για πέντε χρόνια και μετά οι κάτοικοί της θα αποφάσιζαν με δημοψήφισμα αν η περιοχή θα άνηκε στην Ελλάδα ή στην Τουρκία.

Slide 3

Αμέσως μετά την αποβίβαση του ελληνικού στρατού άρχισαν οι συγκρούσεις με τους Τούρκους. Για να προστατευτούν οι ελληνικοί πληθυσμοί της περιοχής, η γραμμή κατοχής επεκτάθηκε. Η φύλαξη όμως τόσο μεγάλης περιοχής δημιούργησε προβλήματα στον ανεφοδιασμό του στρατού.

Slide 4

Τον Νοέμβριο του 1920 στην Ελλάδα έγιναν εκλογές τις οποίες ο Βενιζέλος έχασε. Οι αντίπαλοί του επανέφεραν τον βασιλιά Κωνσταντίνο, κάτι που δυσαρέστησε την Αγγλία και τη Γαλλία.

Slide 5

Στο μεταξύ στην Τουρκία επικράτησε ένας φιλόδοξος Τούρκος, ο Μουσταφά Κεμάλ. Ο Κεμάλ άρχισε γρήγορα να κλείνει συμφωνίες με όλες τις μεγάλες δυνάμεις. Η κατάσταση στη Μ. Ασία άρχισε να αλλάζει. Η Ελλάδα απομονωνόταν. Επίσης οργάνωσε γρήγορα αξιόμαχο στρατό.

Slide 6

Σε μια προσπάθεια να εξοντώσουν το στρατό του Κεμάλ, τα ελληνικά στρατεύματα προχώρησαν στα βάθη της Μ. Ασίας. Ο Κεμάλ, όμως, απλώς υποχώρησε κι άλλο και κράτησε στάση αναμονής.

Slide 7

Ένα χρόνο μετά, τον Αύγουστο του 1922, ο κεμαλικός στρατός επιτέθηκε αποφασιστικά στις ελληνικές δυνάμεις που ήταν εξαντλημένες από τη μεγάλη αναμονή και την έλλειψη ανεφοδιασμού σε τρόφιμα και πολεμοφόδια. Ο Ελληνικός στρατός γρήγορα κατέρρευσε, και άρχισε να υποχωρεί προς τα παράλια. Τον ακολουθούσαν χιλιάδες Έλληνες Μικρασιάτες, οι οποίοι φοβόνταν την εκδίκηση των Τούρκων.

Slide 8

Στα τέλη Αυγούστου 1922 οι Τούρκοι μπήκαν στη Σμύρνη, όπου ήδη είχαν συσσωρευτεί εκατοντάδες χιλιάδες Ελλήνων από όλη τη Μ. Ασία. Ο μητροπολίτης Σμύρνης Χρυσόστομος παραδόθηκε στο μουσουλμανικό πλήθος και βρήκε φρικτό θάνατο.

Slide 9

Ακολούθησε πυρκαγιά στην πόλη που την κατέστρεψε σχεδόν ολοσχερώς.

Slide 10

Στο λιμάνι της Σμύρνης εκτυλίχθηκαν σκηνές ανείπωτου πόνου καθώς οι Έλληνες της πόλης και όσοι είχαν καταφθάσει κυνηγημένοι από την ενδοχώρα, εξαθλιωμένοι και έντρομοι προσπαθούσαν να ανέβουν σε κάποιο πλοίο για να σωθούν από το εξαγριωμένο τουρκικό πλήθος.

Slide 11

Έτσι, το 1922 γράφτηκε το τέλος της Μεγάλης ιδέας. Σαν να μην έφτανε αυτό, με τον ξεριζωμό των Ελλήνων από τον Πόντο, τη Μ. Ασία και την Ανατολική Θράκη – που επιστράφηκε από τις Μεγάλες Δυνάμεις στους Τούρκους – τερματίστηκε η ελληνική παρουσία στην περιοχή που κρατούσε περίπου 3.000 χρόνια.

Slide 12

Η Σμύρνη πριν από την καταστροφή

Tags: μικρασιατική καταστροφή εκστρατεία

URL:
More by this User
Most Viewed