χρήσιμες πληροφορίες

+1

No comments posted yet

Comments

Slide 1

17ο 2/θέσιο Νηπιαγωγείο Γιαννιτσών «Τα Απίθανα… Νηπιάκια» Αγαπητοί γονείς, σας καλωσορίζουμε στον παραμυθένιο κόσμο του Νηπιαγωγείου…

Slide 2

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ

Slide 3

Το Νηπιαγωγείο είναι μία ξεχωριστή εμπειρία για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας, καθώς σηματοδοτεί μία μοναδική περίοδο ξεγνοιασιάς, δημιουργικού παιχνιδιού, καλλιέργειας πολλαπλών δεξιοτήτων, κοινωνικής και συναισθηματικής ανάπτυξης.

Slide 4

ΩΡΑΡΙΟ ΩΡΑ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗΣ: ΩΡΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗΣ: 8:00π.μ. – 8:15π.μ. 12:15 μ.μ. – 12:30μ.μ. - Κλασικό τμήμα 3:45μ.μ. - 4:00μ.μ. - Ολοήμερο τμήμα

Slide 5

Όλους τους αγαπητούς γονείς να τηρούν τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης προκειμένου να μην δημιουργούνται προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία του σχολείου. Παρακαλούμε:

Slide 6

Η πόρτα της αυλής μετά το τέλος της προσέλευσης στις 8:15π.μ. κλειδώνει από την εκπαιδευτικό υπηρεσίας η οποία έχει το τμήμα της, τα παιδιά της και δεν μπορεί να τα αφήνει μόνα τους μέσα στην τάξη για να ξεκλειδώνει οποιαδήποτε στιγμή.

Slide 7

Στην αυλόπορτα υπάρχει κουδούνι το οποίο μπορείτε να το χρησιμοποιείτε μόνο σε πολύ έκτακτες περιπτώσεις.

Slide 8

Τα παιδιά κατά την προσέλευση να παραδίδονται μόνο στη νηπιαγωγό της τάξης από τον υπεύθυνο συνοδό του παιδιού.

Slide 9

Η τηλεφωνική επικοινωνία με τις νηπιαγωγούς ή την προϊσταμένη να γίνεται στο διάλλειμα στις 10:30π.μ.αν δεν υπάρχει πολύ σοβαρός λόγος.

Slide 10

Η αποχώρηση νωρίτερα του ωραρίου απαγορεύεται. Μπορεί να γίνει σε εξαιρετικές περιπτώσεις (επίσκεψη σε γιατρό κτλ) μόνο κατόπιν αδείας από την προϊστάμενη του Νηπιαγωγείου. ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ!!!

Slide 11

Το πρωινό ξύπνημα είναι καλό να γίνεται μέσα σε κλίμα ευχάριστο, χωρίς εντάσεις και συγκρούσεις. Πώς θα το καταφέρουμε αυτό; Ορίζοντας και τηρώντας ένα σταθερό ωράριο ύπνου για το παιδί. Το παιδί της προσχολικής ηλικίας έχει ανάγκη από τουλάχιστον 10 ώρες ύπνου την ημέρα, δεδομένου ότι σταδιακά η συνήθεια του μεσημεριανού ύπνου σταματά. Ένα παιδί που έχει ευχαριστηθεί τον ύπνο του, ξεκινάει την ημέρα του με κέφι και η καλή του διάθεση το συνοδεύει σε όλη τη διάρκεια της σχολικής του ημέρας. Είναι επίσης σημαντικό να έχει το παιδί αρκετό χρόνο, για να ντυθεί και να φάει το πρωινό του χωρίς να βιάζεται: για τον λόγο αυτό, είναι προτιμότερο να ξυπνήσει δέκα λεπτά νωρίτερα παρά να ξεκινήσει την ημέρα του με άγχος. Το πρωινό ξύπνημα Καλημέρα

Slide 12

Είναι προτιμότερο να διαλέξετε ρούχα απλά και άνετα. 1. Στο νηπιαγωγείο παίζουμε, κυλιόμαστε, εργαζόμαστε με μπογιές ή άλλα υλικά. Έτσι είναι πολύ εύκολο να λερωθούμε. Καλό θα είναι λοιπόν τα παιδιά να έρχονται με απλά και άνετα ρούχα και παπούτσια που δεν εμποδίζουν την κίνηση. 2. Αποφεύγουμε τα πολύτιμα αντικείμενα (σταυρούς, αληθινά κοσμήματα, αλυσίδες). Είναι εύκολο να χαθούν και επίσης μπορεί να προκαλέσουν πνιγμούς σε ενδεχόμενο αδέξιο τράβηγμα. 3. Δε φοράμε τιράντες και ζώνες που έχουν δυσκολία αφαίρεσης κατά την εξυπηρέτησή μας στην τουαλέτα. 4. Τα μπουφάν να αναγράφουν το όνομα του παιδιού και να έχουν κρεμαστάρια καθώς εύκολα μπορεί να μπερδευτούν. Καλό θα ήταν να διαλέγετε μαζί με το παιδί τα ρούχα που θα φορέσει την επόμενη μέρα στο σχολείο, εξηγώντας παράλληλα ποια ρούχα είναι περισσότερο κατάλληλα για το σχολείο και γιατί. Ενδυμασία

Slide 13

  ΩΡΑ ΔΕΚΑΤΙΑΝΟΥ ΓΕΥΜΑΤΟΣ – 10:00 π. μ. ΩΡΑ ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟΥ (μόνο για ολοήμερο) - 1:00μ.μ.   Επισήμανση: οι ώρες των γευμάτων ενδέχεται να διαφοροποιούνται ελαφρώς αναλόγως των δραστηριοτήτων που λαμβάνουν χώρα.     ΓΕΥΜΑΤΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ  

Slide 14

Συζητήστε με το παιδί σας τι ακριβώς θα παίρνει μαζί του για την ώρα του δεκατιανού. Αποφύγετε κρουασάν, τσιπς, γαριδάκια, σοκολάτες και γενικότερα τροφές με υψηλό αίσθημα κορεσμού. Ιδανικά το δεκατιανό είναι «στεγνό», φυλάσσεται μέσα σε απλό τάπερ που κλείνει με καπάκι και μπορεί να περιλαμβάνει ενδεικτικά: Φρούτο Σπιτικό σάντουιτς - τοστ Κουλούρι ή κριτσίνια Τυρί και ψωμί Σπιτικό κέικ Γιαούρτι λευκό Βραστό αβγό Κράκερς ολικής άλεσης Μπάρες δημητριακών Σταφιδόψωμο Το δεκατιανό Τροφές που καλό είναι να προτιμώνται:

Slide 15

Τροφές που καλό είναι να αποφεύγονται: Κρουασάν, σοκολατοειδή, περιπτεροειδή, έτοιμα γλυκά, τυποποιημένες τροφές.

Slide 16

Τα παιδιά πρέπει να έχουν στην τσάντα τους: 1. Μία μικρή πετσέτα για το φαγητό και μια για τα χέρια. 2. Ένα μπουκαλάκι νερό που θα έχει γραμμένο επάνω το όνομα του παιδιού με ανεξίτηλο μαρκαδόρο. (σας παρακαλούμε πολύ όχι παγουρίνα) 3. Ένα πακέτο χαρτομάντιλα ή μαντιλάκια καθαρισμού. 4. Μωρομάντιλα αν χρησιμοποιούν στην τουαλέτα Και το δεκατιανό τους φαγητό. Για το δεκατιανό:

Slide 17

Για την εξυπηρέτησή τους στο μεσημεριανό γεύμα για τα ολοήμερα: 1. Ένα κουταλάκι 2. Ψωμί 3. Σαλάτα της αρεσκείας τους ψιλοκομμένη μέσα σε τάπερ. 4. Φαγητό της αρεσκείας τους ψιλοκομμένο αν είναι κρέας, καθαρισμένο καλά αν είναι ψάρι, σε σκεύος όπου θα είναι γραμμένο το όνομα του παιδιού με ανεξίτηλο μαρκαδόρο. Επισήμανση: Παρακαλούμε θερμά όλα αυτά να είναι μέσα σε μία σακούλα με το όνομά τους.

Slide 18

Προσοχή: απαγορεύονται αυστηρά τα μαχαίρια. Σας παρακαλούμε θερμά φαγητά όπως και τα φρούτα των παιδιών πρέπει να είναι κομμένα από το σπίτι.

Slide 19

Σημαντικό: όλα τα είδη διατροφής των παιδιών που βγαίνουν από την τσάντα τους και τοποθετούνται στο ψυγείο, πρέπει απαραιτήτως να γράφουν το όνομα του παιδιού. Το όνομα του παιδιού πρέπει επίσης να αναγράφεται με ανεξίτηλο μαρκαδόρο στο μπολ φαγητού του παιδιού και σε οποιοδήποτε άλλο είδος εξυπηρέτησης στο φαγητό (μπουκάλι νερού κτλ).

Slide 20

ΑΥΤΟΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ 1. Τα παιδιά στο νηπιαγωγείο εξυπηρετούνται μόνα τους στην τουαλέτα 2. Παροτρύνετε τα παιδιά σας και στο σπίτι να κάνουν το ίδιο και να ακολουθούν κανόνες υγιεινής – πλύσιμο χεριών, καζανάκι (Αν του παρέχετε βοήθεια στο σπίτι το ίδιο θα περιμένουν και στο σχολείο) 3. Μια αλλαξιά ρούχα για ενδεχόμενα ατυχήματα (βρέξιμο) καλό είναι να υπάρχει στην τσάντα του παιδιού. Για οτιδήποτε άλλο θα σας παίρνουμε τηλέφωνο.

Slide 21

ΑΣΦΑΛΗΣ ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ 1. Δεν συμβουλεύουμε τα παιδιά να ανταποδίδουν κάποιο χτύπημα ή σπρώξιμο που δέχτηκαν. Οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει λύνεται από τα παιδιά με τους χειρισμούς της νηπιαγωγού. 2. Παροτρύνουμε το παιδί να μιλά στο νηπιαγωγό της τάξης για οτιδήποτε το απασχόλησε ή το ενόχλησε. Αν κάτι παραμένει μυστικό, δε μπορεί και να λυθεί. 3. Από τη μεριά μας παροτρύνουμε τα παιδιά από την αρχή της χρονιάς να μην εκθέτουν τον εαυτό τους για κανέναν λόγο σε καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσουν ατυχήματα. 4. Κάθε Τετάρτη μετά το τέλος των μαθημάτων μέχρι τις 1:30μ.μ.οι νηπιαγωγοί είναι στη διάθεσή σας για ενημέρωση και για ότι άλλο σας απασχολεί με τα παιδιά σας. Εννοείται πως οτιδήποτε έκτακτο σας απασχολεί θα είμαστε κοντά σας. Καλό θα ήταν να ενημερώνετε τη νηπιαγωγό της τάξης από τη Δευτέρα.

Slide 22

Οι ιώσεις είναι συνήθως μια αναπόφευκτη δυσάρεστη πραγματικότητα για την πλειοψηφία των νηπίων (ιδιαίτερα για εκείνα που δεν έχουν φοιτήσει προηγουμένως σε άλλο προσχολικό πλαίσιο). Θυμηθείτε ότι είναι καλύτερο να παραμείνει στο σπίτι το παιδί που έχει εμφανίσει μία ίωση (έστω και ελαφριάς μορφής, χωρίς έντονα συμπτώματα ή πυρετό), καθώς συνήθως με την ένταση της σχολικής ημέρας η κατάστασή του επιδεινώνεται και η ανάρρωσή του καθυστερεί. Επίσης, ένα παιδί που έρχεται άρρωστο στο Νηπιαγωγείο είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα μεταφέρει την ίωση σε κάποιο ή σε κάποια από τα υπόλοιπα παιδιά της ομάδας. Οι ιώσεις…

Slide 23

Οι ψείρες είναι ένα πολύ συνηθισμένο πρόβλημα στο Νηπιαγωγείο. Ακμάζουν κατά τη διάρκεια επιστροφής των παιδιών στο σχολείο τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Επίσης, είναι καλό να γνωρίζουμε ότι οι ψείρες πηγαίνουν και σε καθαρά και σε βρώμικα μαλλιά, μετακινούνται από παιδί σε παιδί, ιδιαίτερα όταν μοιράζονται προσωπικά αντικείμενα (όπως χτενάκια, τσιμπιδάκια, κοκαλάκια ή καπέλα), γεγονός που σε κάθε περίπτωση καλό είναι να αποφεύγεται. Το Νηπιαγωγείο θα ενημερώσει άμεσα τις οικογένειες των παιδιών, στην περίπτωση που παρουσιαστεί κρούσμα που πέσει στην αντίληψη των Νηπιαγωγών. Θυμηθείτε, ωστόσο, ότι είναι σημαντικό να μιλήσετε με τις εκπαιδευτικούς, αν διαπιστώσετε στο σπίτι σχετικό κρούσμα. Μικρές και ανεπιθύμητες… ψείρες

Slide 24

Δε φέρνουμε μέσα στην τσάντα μας παιχνίδια ή όποιο άλλο αντικείμενο από το σπίτι παρά μόνο αν το έχει προηγουμένως εγκρίνει η νηπιαγωγός. Παιχνίδια…

Slide 25

ΠΡΟΣΕΞΤΕ… Την κατάλληλη ψυχολογική προετοιμασία του παιδιού σας κατά τις πρώτες μέρες παραμονής του στο σχολείο. Τις ανακοινώσεις που θα βλέπετε είτε στον πίνακα ανακοινώσεων είτε θα σας δίνονται προσωπικά.

Slide 26

Όταν το παιδί γυρίζει από το σχολείο, είναι προτιμότερο να μην το «βομβαρδίζετε» με ερωτήσεις. Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας χρειάζονται συνήθως χρόνο, προκειμένου να εξοικειωθούν με το καινούριο περιβάλλον του Νηπιαγωγείου. Ορίστε μία ώρα μέσα στην ημέρα, κατά την οποία θα συζητάτε μαζί του σχετικά με τις χαρές και τις ανησυχίες του, τους φίλους ή φίλες του στο σχολείο και μην ξεχνάτε να το επιβραβεύετε συχνά για κάθε μικρή αλλά σημαντική του κατάκτηση. Αφήστε το να σας πει από μόνο του πώς πέρασε την ημέρα του και δείξτε κατανόηση στην ενδεχόμενη στιγμιαία κακή του διάθεση ή στον εκνευρισμό του. Αν πάλι η έντασή του φαίνεται να παρατείνεται, μη διστάσετε να απευθυνθείτε στις εκπαιδευτικούς του τμήματος. Οι επίμονες ερωτήσεις…

Slide 27

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Όσον αφορά στο κομμάτι του εκπαιδευτικού προγράμματος: Στόχος μας βεβαίως είναι η υγιής κοινωνικοποίηση μεταξύ παιδιών που προέρχονται από διαφορετικές οικογένειες και φέρουν διαφορετικές συνήθειες και τρόπους ζωής τόσο σε οικονομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Με το πλούσιο και πολύπλευρο γνωστικό υλικό η βοήθεια των παιδιών από την πλευρά μας είναι να γνωρίσουν όσο το δυνατόν περισσότερα γνωστικά αντικείμενα με παιγνιώδη και βιωματικό τρόπο. Βασιζόμενες στις αρχές του Vigotski γινόμαστε οι γέφυρες για να περάσουν τα παιδιά τις πύλες της γνώσης με τις δικές τους ξεχωριστές και μοναδικές δυνατότητες και φυσικά με τους προσωπικούς τους ρυθμούς.

Slide 28

Το καλύτερο για την παιδική τους ηλικία και για το μέλλον τους είναι να συμμετέχουν σε τέτοια εκπαιδευτικά προγράμματα τα οποία δίνουν ευκαιρίες στα παιδιά να αποκτούν εμπειρίες, να αναπτύσσονται, αλληλεπιδρώντας μεταξύ τους, να κοινωνικοποιούνται και να ικανοποιούν τις επιθυμίες τους. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ενεργητική συμμετοχή των παιδιών στην κατάκτηση της γνώσης. Τα παιδιά ενθαρρύνονται να ερευνήσουν το περιβάλλον τους και να εκφραστούν ελεύθερα. Επιτυχία στο επίπεδο του νηπιαγωγείου δεν είναι η γρήγορη κατάκτηση της γνώσης του αλφάβητου, της αρίθμησης και της ανάγνωσης.

Slide 29

Εσείς οι γονείς είστε τα πιο σημαντικά πρόσωπα στον κόσμο των παιδιών γι αυτό λοιπόν καλό είναι να παροτρύνετε τα παιδιά να παρατηρούν και να σχολιάζουν τον κόσμο γύρω τους, ενθαρρύνοντάς τα να ρωτούν και να κάνουν υποθέσεις και να μιλούν για τις εμπειρίες τους και τα βιώματά τους, να συζητούν και να σέβονται το συνομιλητή τους. Είστε αυτοί που θα ενημερώσετε τους εκπαιδευτικούς για το χαρακτήρα των παιδιών, για τις συνήθειες και τα ενδιαφέροντά τους, για τις μαθησιακές και άλλες εμπειρίες που βιώνουν στο σπίτι και σε άλλους χώρους εκτός σπιτιού και σχολείου.

Slide 30

ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ Με πολύ μεράκι αλλά και ατελείωτες ώρες προσωπικής δουλειάς έχουμε φτιάξει τα ιστολόγιά μας: «Τα Απίθανα Νηπιάκια» Σ’ αυτά τα ιστολόγια μπορείτε να ενημερωνόσαστε για τις δράσεις του νηπιαγωγείου μας αλλά και να διαβάζετε χρήσιμα άρθρα. Η συμμετοχή των νηπίων γίνεται μόνο για εκπαιδευτικούς λόγους, με πολύ αυστηρά κριτήρια από τις εκπαιδευτικούς. http://blogs.sch.gr/17nippell http://apithananhpiakia.blogspot.gr/

Slide 31

Η συνεργασία σχολείου – οικογένειας έχει εξέχουσα σημασία και θα πρέπει πρωτίστως να στοχεύει στη γόνιμη ένταξη του παιδιού στο πλαίσιο του Νηπιαγωγείου και την αρμονική κοινωνική και συναισθηματική του ανάπτυξη. Είναι σημαντικό να αισθάνεστε το σχολείο του παιδιού σας ως έναν χώρο, όπου μπορούν να ακουστούν οι ανησυχίες και οι προβληματισμοί σας, ως έναν χώρο όπου γονείς και εκπαιδευτικοί «εργάζονται» παράλληλα προς την επίτευξη ενός κεντρικού κοινού στόχου: την ευτυχία και την ισόρροπη ανάπτυξη των παιδιών. Αντί επιλόγου…

Slide 32

  Η Προϊσταμένη του Νηπιαγωγείου   Μπάρμπα Στεργιανή   Οι Εκπαιδευτικοί:    17ου Κλασικού Νηπ/γείου: Μπάρμπα Στεργιανή 17ουΟλοήμερουΝηπ/γείου: Παπαδοπούλου Παρθένα, Μπέτου Σταυρούλα Καλή και δημιουργική σχολική χρονιά !!

Summary: Το Νηπιαγωγείο είναι μία ξεχωριστή εμπειρία για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας, καθώς σηματοδοτεί μία μοναδική περίοδο ξεγνοιασιάς, δημιουργικού παιχνιδιού, καλλιέργειας πολλαπλών δεξιοτήτων, κοινωνικής και συναισθηματικής ανάπτυξης.

URL: