Η ζωή στις εύκρατες περιοχές

+30

No comments posted yet

Comments

Slide 1

Η ζωή στις εύκρατες περιοχές

Slide 2

Εύκρατες ονομάζονται οι περιοχές που βρίσκονται ανάμεσα  στην τροπική ζώνη  και τις πολικές ζώνες. Η Βόρεια εύκρατη που βρίσκεται μεταξύ του Τροπικού τουΚαρκίνου και του Αρκτικού Κύκλου και  η Νότια εύκρατη μεταξύ του Τροπικού του Αιγόκερω και του ΑνταρκτικούΚύκλου.

Slide 3

Βόρεια εύκρατη ζώνη Νότια εύκρατη ζώνη

Slide 4

Η ζωή του ανθρώπου είναι συνυφασμένη με το περιβάλλον, στο οποίο ζει. Άλλοτε ο άνθρωπος προσαρμόζεται στις συνθήκες που αντιμετωπίζει και άλλοτε προσαρμόζει τη φύση στις ανάγκες και στις απαιτήσεις του.

Slide 5

Στις εύκρατες περιοχές ζει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της Γης, αφού σε αυτές υπάρχουν οι κατάλληλες, για τον άνθρωπο, κλιματικές συνθήκες. Δεν συναντάμε σε αυτές ακραίες καιρικές συνθήκες, όπως συμβαίνει στις ερήμους και στις πολικές περιοχές.  Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στις εύκρατες περιοχές διευκολύνουν τις ανθρώπινες δραστηριότητες.

Slide 6

Θυμήσου τις θερμικές ζώνες της γης. Κλικ στην εικόνα

Slide 7

Επίσης, η βλάστηση στις εύκρατες περιοχές δεν παρεμποδίζει τις ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως στις τροπικές. Οι άνθρωποι στις εύκρατες περιοχές ασχολούνται με:  τη γεωργία  την κτηνοτροφία το εμπόριο  τον τουρισμό  τις επιστήμες  την τεχνολογία  τον πολιτισμό κ.ά.

Slide 8

Παράγουν διαρκώς όλο και περισσότερα αγαθά, κάνουν νέες εφευρέσεις για την καλύτερη διαβίωση τους και επικοινωνούν εύκολα μεταξύ τους σε όποιο σημείο του πλανήτη κι αν βρίσκονται. Ταξιδεύουν με ασφάλεια και ταχύτητα με αυτοκίνητα, τρένα, πλοία και αεροπλάνα.

Slide 9

Ταυτόχρονα όμως η εντατική εκμετάλλευση των φυσικών πρώτων υλών μετέβαλε το φυσικό περιβάλλον. Η εκχέρσωση των δασών, η επέκταση των πόλεων, η ανάπτυξη της βιομηχανίας και τα μεγάλα τεχνικά έργα αλλάζουν το γήινο ανάγλυφο. Έτσι δημιουργούνται μεγάλα προβλήματα που έχουν σχέση με τη ρύπανση θαλασσών και λιμνών, το φαινόμενο του θερμοκηπίου, την τρύπα του όζοντος, το λιώσιμο των πάγων, τη λειψυδρία, την κατασκευή χωματερών, τη μείωση των φυσικών πόρων, την εξαφάνιση ζωικών και φυτικών ειδών.

Slide 10

Γεωγραφικό γλωσσάριο Πολιτισμός: η ανάπτυξη που παρουσιάζεται στις πνευματικές και υλικές συνθήκες της ζωής του ανθρώπου Τεχνολογία: η πρακτική εφαρμογή των τεχνών και των επιστημών στη βιομηχανία, στη γεωργία, στην κτηνοτροφία, στο εμπόριο και σε κάθε δραστηριότητα του ανθρώπου. Δημιουργός: Φωτεινή Παπάζογλου Πηγή: http://daskalosa.eu

Summary: Η ζωή στις εύκρατες περιοχές

Tags: γεωγραφία στ΄

URL: