Χαρακτηριστικά οικοσυστήματα της Ελλάδας

+2

No comments posted yet

Comments

Slide 1

Χαρακτηριστικά οικοσυστήματα της Ελλάδας Ούρδας Ιωάννης 2016

Slide 2

Παιδιά ας μιλήσουμε για οικοσυστήματα Οικοσυστήματα τι είναι πάλι αυτό.

Slide 3

Ας προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε τον όρο οικοσύστημα. Η λέξη είναι σύνθετη οίκος + σύστημα

Slide 4

Πουλί Σκίουρος Κουκουβάγια Αλεπού Σκουλήκι Κάμπια Σαλιγκάρι Δέντρο Χόρτα λουλούδια Κάντε κλικ πάνω στην εικόνα σε αυτά που νομίζεις ότι έχουν ζωή. Ονόμασέ τα

Slide 5

Ωραία βρήκα αυτά που έχουν ζωή . Μπορείς να μου πεις ποιος είναι ο σκοπός σου; Γιατί με ρώτησες κάτι τέτοιο; Ήθελα να σου πω ότι όλοι οι οργανισμοί που έχουν ζωή ,δηλαδή κάθε φυτικός και ζωικός οργανισμός ανήκει σε μια μεγάλη κατηγορία τους λεγόμενους Βιοτικούς παράγοντες

Slide 6

Ποια στοιχεία στην παρακάτω εικόνα νομίζεις ότι δεν έχουν ζωή. Ονόμασέ τα. Χώμα, Νερό, Αέρας, Ήλιος, Θερμοκρασία, Υγρασία.

Slide 7

Νομίζω ότι τώρα πολύ εύκολα μπορώ να σου πω ότι οι οργανισμοί που δεν έχουν ζωή ανήκουν σε μια μεγάλη κατηγορία όπως μου είπες πριν τους Αβιοτικούς παράγοντες Και γω νομίζω ότι μαθαίνεις γρήγορα.

Slide 8

Νομίζω ότι κατάλαβα . Όταν λέμε οικοσύστημα εννοούμε όλους τους φυτικούς και ζωικούς οργανισμούς μιας περιοχής καθώς και οι σχέσεις που υπάρχουν μεταξύ τους και μεταξύ των αβιοτικών στοιχείων. Τώρα που πήρες φόρα μήπως μπορείς να δεις την επόμενη διαφάνεια και να μου πεις αν οι βιοτικοί οργανισμοί έχουν ανάγκη τα αβιοτικά στοιχεία ενός οικοσυστήματος;

Slide 9

Ο ήλιος είναι η αρχή όλων όσων συμβαίνουν στον πλανήτη. Τα φυτά με τη βοήθεια του ήλιου, του αέρα της ατμόσφαιρας και των θρεπτικών συστατικών που παίρνουν από το έδαφος φτιάχνουν την τροφή τους. Τρέφονται τα ίδια αλλά συγχρόνως αποτελούν και τροφή για το φυτοφάγα ζώα. Αυτά με τη σειρά τους είναι η τροφή των σαρκοφάγων. Έτσι συμπληρώνεται ένας κύκλος σε ένα οικοσύστημα

Slide 10

Ας συζητήσουμε πως μπορούν οι άνθρωποι να ζήσουν αρμονικά μαζί με άλλους οργανισμούς. Μήπως πρέπει ο άνθρωπος να προσέχει πως χρησιμοποιεί τα υλικά του περιβάλλοντος ώστε να απολαύσουν τα ίδια οφέλη και οι επόμενες γενιές; Εδώ μπορώ να σε βοηθήσω έχω μαζέψει κάποιες εικόνες που θα δεις στις επόμενες διαφάνειες και θα δούμε τι πρέπει να προσέχει ο άνθρωπος.

Slide 11

Εδώ έχουμε φυσικές καταστροφές όπως πυρκαγιές και πλημμύρες. Φυσικά αλλά πολλές φορές αυτές προκαλούνται από διάφορες ενέργειες του ανθρώπου.

Slide 12

Οι άνθρωποι με τα απόβλητα που ρίχνουν μολύνουν το υπέδαφος και τη θάλασσα.

Slide 13

Υπερβολική ανάπτυξη των πόλεων χωρίς σχεδιασμό δημιουργεί προβλήματα στο οικοσύστημα.

Slide 14

Με την υπερβολική χρήση φυτοφαρμάκων μολύνουμε το έδαφος και τα υπόγεια νερά.

Slide 15

Με την υπεραλίευση μειώνεται ο πληθυσμός των ψαριών και χάνεται η ισορροπία στη θάλασσα

Slide 16

Καλά όλα αυτά που συζητήσαμε . Έχω μια απορία όλα τα οικοσυστήματα είναι ίδια; Όχι βέβαια έχουμε διάφορα οικοσυστήματα. Μια που είσαι πολύ έξυπνος δες την εικόνα και πες μου πως θα ονόμαζες αυτό το οικοσύστημα; Αυτό είναι ένα ορεινό οικοσύστημα.

Slide 17

Αυτό είναι ένα πεδινό οικοσύστημα.

Slide 18

Αυτό είναι ένα θαλάσσιο οικοσύστημα.

Slide 19

Αυτό είναι ένα λιμναίο οικοσύστημα.

Slide 20

Δες τώρα το χάρτη με τα σπουδαιότερα οικοσυστήματα της πατρίδας μας. Μπορείς να ανοίξεις τα διαδραστικά βιβλία και να βρεις περισσότερες πληροφορίες για όποια περιοχή θέλεις.

Slide 21

Καλό διάβασμα

Summary: Οικοσυστήματα της Ελλάδας

URL: