Η Γέννηση του Χριστού

+12

No comments posted yet

Comments

Slide 1

Η γέννηση του Χριστού Ηλιάδης Ηλίας Θρησκευτικά Γ΄ τάξη Μαθ. 18, 19

Slide 2

Όταν έχασε τους γονείς της η Μαρία, οι ιερείς του Ναού την αρραβώνιασαν με τον ξυλουργό Ιωσήφ στον οποίο την εμπιστεύθηκαν. Αυτός ζούσε στη Ναζαρέτ. Ήταν μεγάλος στην ηλικία, τίμιος και πιστός άνθρωπος. Είχε κι αυτός βασιλική καταγωγή από τη γενιά του Δαβίδ.

Slide 3

Μια μέρα, την ώρα που η Μαρία προσευχόταν, το δωμάτιό της γέμισε ξαφνικά φως και μπροστά της εμφανίστηκε ο Αρχάγγελος Γαβριήλ.

Slide 4

- Χαρά σ’ εσένα που πήρες πολλά χαρίσματα από το Θεό! O Kύριος είναι μαζί σου, της είπε ο Γαβριήλ. Η Μαρία ακούγοντας αυτά τα λόγια ταράχθηκε και προσπαθούσε να καταλάβει τι σήμαινε αυτός ο χαιρετισμός. Όμως ο Αρχάγγελος συνέχισε: - Μη φοβάσαι, Μαρία. Είσαι η πιο ευλογημένη ανάμεσα σ’ όλες τις γυναίκες. Θα γεννήσεις παιδί και θα το ονομάσεις Ιησού. Είναι ο Yιός του Θεού που θ’ αλλάξει τη ζωή των ανθρώπων και θα τους ξαναφέρει κοντά στο Θεό. Η Μαρία απόρησε και ρώτησε: - Πώς θα γίνει αυτό αφού δεν είμαι παντρεμένη; Και ο Γαβριήλ της απάντησε: - Το Άγιο Πνεύμα θα έρθει επάνω σου και η δύναμη του Θεού θα σε σκεπάσει. Γι’ αυτό και το άγιο παιδί που θα γεννήσεις θα είναι ο Yιός του Θεού. Της είπε ακόμη ότι ο Θεός άκουσε την προσευχή της εξαδέλφης της Ελισάβετ που ήταν άτεκνη και τώρα περιμένει γιο. Για το Θεό τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο.

Slide 5

Η Μαρία τότε ελεύθερα συμφώνησε και είπε ταπεινά: - Ας γίνει το θέλημα του Κυρίου σ’ εμένα τη δούλη του.

Slide 7

Την εποχή αυτή, στον κόσμο κυριαρχούσαν οι Ρωμαίοι. Ο αυτοκράτορας Αύγουστος έδωσε διαταγή ν’ απογραφούν όλοι οι υπήκοοι της αυτοκρατορίας του, ο καθένας στον τόπο καταγωγής του. Ήθελε να δει πόσο πληθυσμό είχε το κράτος του, για να εισπράττει και τους ανάλογους φόρους.

Slide 8

Ο Ιωσήφ και η Μαρία ξεκίνησαν από τη Ναζαρέτ για τη Βηθλεέμ, τον τόπο καταγωγής τους. Το ταξίδι ήταν μεγάλο και κουραστικό.

Slide 9

Όταν έφθασαν, έψαξαν κάποιο μέρος για να μείνουν. Σε σπίτι ή σε πανδοχείο όμως δεν υπήρχε δωμάτιο διαθέσιμο.

Slide 10

Το μόνο που μπόρεσαν να βρουν ήταν μια γωνιά σε μια σπηλιά που ήταν στάβλος. Εκεί η Παναγία γέννησε τον Yιό του Θεού, το Χριστό! Κι αφού δεν υπήρχε κρεβατάκι, τον έβαλε σε μια φάτνη να κοιμηθεί. Ο στάβλος γέμισε φως. Τα ζώα γύρω ζέσταιναν με την ανάσα τους το θείο βρέφος και του έκαναν συντροφιά.

Slide 12

Ένα αστέρι λαμπερό από ψηλά έδειχνε ότι είχε γίνει κάτι πολύ σπουδαίο. Ο ουρανός άνοιξε και άγγελοι άρχισαν να κατεβαίνουν προς τη γη ψάλλοντας στο θείο βρέφος: «Δόξα έν υψίστοις Θεῴ καί έπί γἤς εἱρήνη έν ὰνθρώποις εὺδοκία».

Slide 13

Βοσκοί, απλοί άνθρωποι που βρίσκονταν εκεί γύρω, έτρεξαν να δουν και να προσκυνήσουν το νεογέννητο μωρό, όπως τους είπε ένας άγγελος.

Slide 15

Μάγοι σοφοί από την Ανατολή, που είχαν οδηγό το φωτεινό αστέρι στον ουρανό, ταξίδεψαν για να προσκυνήσουν το βασιλιά του κόσμου.

Slide 17

Αυτοί έφεραν για δώρα χρυσό, γιατί ήταν βασιλιάς, λιβάνι, γιατί ήταν Θεός και σμύρνα, γιατί θα θυσιαζόταν για τους ανθρώπους.

Slide 18

Ηλιάδης Ηλίας Οδύσσεια Ταξίδι... στην  αρχαία ελληνική ιστορία και μυθολογία! Ψηφιακό εκπαιδευτικό περιεχόμενο για τη Γ΄ και Δ΄ τάξη

Slide 19

Τετάρτη τάξη http://iliadisilias.blogspot.gr/ Απίθανα… τριτάκια! / http://iliadisili.blogspot.gr/ Οι παρουσιάσεις μου: http://www.slideboom.com/people/iliasili?page=1&rows=15&show=0 http://www.slideboom.com/people/iliasili1 http://www.slideshare.net/iliasili Εκπαιδευτικά παιχνίδια: http://www.purposegames.com/profile/164915/games Ηλιάδης Ηλίας http://www.authorstream.com/iliasili/1

Slide 20

Πηγή εικόνων: Πηγή κειμένων: ebooks.edu.gr Βιβλίο Θρησκευτικών Γ΄ τάξης Μαθήματα 18 και 19

Summary: Η Γέννηση του Χριστού Θρησκευτικά Γ΄, μαθήματα 18, 19

URL: