15. Το περσικό κράτος και οι Έλληνες της Μ. Ασίας

+1

No comments posted yet

Comments

Slide 1

Σαμούχος Πέτρος©

Slide 2

Τι θα μάθουμε σήμερα! Οι μετακινήσεις πληθυσμών στην Ελλάδα ανάγκασαν διάφορα ελληνικά φύλα να μεταναστεύσουν. Αιολείς, Ίωνες και Δωριείς εγκαταστάθηκαν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τη Μ. Ασία, όπου ανέπτυξαν σπουδαίο πολιτισμό.

Slide 3

Περσικό κράτος Μεγάλος βασιλιάς: ο βασιλιάς του περσικού κράτους Σατράπης: ο διοικητής της περσικής επαρχίας (σατραπεία) Τεράστιο (Ασία – Αφρική) Αρχηγός ο μεγάλος βασιλιάς. Χωρισμένο σε περιφέρειες. (σατραπείες) Διοικητές οι σατράπες. Ασία Αφρική Β.Μ. σελ.49 Παράθεμα 3ο

Slide 4

Υποτελείς στους Πέρσες. Ελληνικές πόλεις στη Μ. Ασία Δεν εμπορεύονται ελεύθερα με άλλες πόλεις. Αναγκάζονται να συμμετέχουν στις εκστρατείες των Περσών.

Slide 5

Εξέγερση Οι ελληνικές πόλεις καταπιέζονται. Αποφασίζουν να διώξουν τους Πέρσες. Ζητούν βοήθεια από τις πόλεις της Ελλάδας.

Slide 6

Βοήθεια Μόνο οι Αθηναίοι και οι Ερετριείς έστειλαν μερικά πλοία.

Slide 7

Αρχικά οι Έλληνες Διώχνουν τους Πέρσες. Φτάνουν στις Σάρδεις. Αναγκάζονται να υποχωρήσουν. Β.Μ. σελ.48 Παράθεμα 1ο

Slide 8

Οι Πέρσες αντεπιτέθηκαν. Το τέλος της επανάστασης Λίγο καιρό αργότερα νίκησαν τους Έλληνες στη ναυμαχία της Λάδης (494 π.Χ.).

Slide 9

Οι Πέρσες κατέστρεψαν την πόλη μια και είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην εξέγερση. Μίλητος Η επανάσταση τελείωσε και οι Έλληνες της Μικράς Ασίας γνώρισαν βαρύτερο ζυγό.

Slide 10

Αθήνα Η καταστροφή της Μιλήτου προκάλεσε λύπη σε όλη την Ελλάδα. Οι Αθηναίοι απαγόρευσαν να παιχτεί ξανά το έργο «Μιλήτου Άλωσις», γιατί τους θύμιζε την καταστροφή της πόλης.

Slide 11

Ανακεφαλαίωση Το περσικό κράτος ήταν ισχυρό Αρχηγός του ο μεγάλος βασιλιάς Οι ελληνικές πόλεις της Μ. Άσιας ήταν υποτελείς του Αθηναίοι και Ερετριείς βοηθούν Οι Πέρσες νικούν τους επαναστάτες Επαναστατούν εναντίον των Περσών Η Μίλητος καταστρέφεται

Slide 12

Η επανάσταση των Ελλήνων στη Μικρά Ασία εναντίον των Περσών, ονομάζεται και ιωνική επανάσταση. Κράτησε 6 περίπου χρόνια (500/499 π.Χ έως 494 π.Χ.)

Slide 13

Πρωτεύουσα της περσικής αυτοκρατορίας ήταν η Περσέπολη. Καταστράφηκε από τον Μέγα Αλέξανδρο. (333 π.Χ.)

Slide 14

Οι Σάρδεις ήταν μια από τις σημαντικότερες πόλεις της περσικής αυτοκρατορίας. Β.Μ. σελ.48 Παράθεμα 2ο

Slide 15

Επέβαλλαν στον τραγικό ποιητή Φρύνιχο 1.000 δραχμές πρόστιμο για το έργο «Μιλήτου Άλωσις». Η Μίλητος ήταν αποικία της Αθήνας.

Slide 16

Γεωμετρικά χρόνια Ιστορική γραμμή Ο όρος «κλασσική εποχή» προέκυψε από τα υψηλά επιτεύγματα της τέχνης, που δημιουργήθηκαν σε ένα χρονικό διάστημα 200 περίπου ετών από το 499 έως και το 323 π.Χ. Αρχαϊκά χρόνια 499 π.Χ. – 323 π.Χ. Πεισίστρατος Σόλωνας Κλεισθένης Κλασσικά χρόνια Ιωνική επανάσταση

Slide 17

Καλό διάβασμα παιδιά! Σαμούχος Πέτρος

URL: