KORALL_S_GY_NGY

+55

No comments posted yet

Comments

Slide 10

коралл

Slide 16

Biaałe, boudery,

Slide 1

K O R A L E KORALL GYÖNGY és

Slide 2

KORALL

Slide 3

A virágállatok vagy korallok (Anthozoa) a csalánozók (Cnidaria) osztályához tartozó tengeri organizmusok. A korallok közé tartoznak a trópusi óceánokban élő korallzátonyokat alkotó organizmusok, amelyek kalcium-karbonátot kiválasztva hoznak létre szilárd vázat.

Slide 5

Értékes korallok: - A vörös korall (Corallium rubrum) - A korallok családjában előforduló Gorgonacea. Az Adriai-tenger és a Földközi-tenger nyugati részén található, piros (néha fekete vagy fehér), élő korall kolóniák a bokrok, adnak vázat egy népszerű anyag előállításához. Ezt a díszt, már a Római Birodalomban is használták. A korall gyöngyöket ruha díszítésre használják pl. a Lengyel népviseletben.

Slide 10

A kereskedelemben a legmagasabb értékű a Maláj-szigetvilág mentén található fekete korall (Accarbaar) - Hasonló található a Vörös-tenger partján és a Nyugat-Indiában is. Az afrikai partok és szigeteknél található a - piros, lila, kék színű- Akori korallok - A Japán gyöngyök (sötétvörös - Moro és a halvány rózsaszín - Boke) meghaladja a mérete és vastagsága az olasz gyöngyökét.

Slide 12

Italiai

Slide 13

A korallok minősítésénél alapul veszik a korall színét vagy a lelő helyét . AZ olaszok szín szerint 9 csoportba osztják a korallokat: fehér, fehér-rózsaszín, foltos, vörös, halvány rózsaszín (2 fajta), piros, sötét vörös szín és gránit szín. Hasonló osztályozást alkalmaznak Franciaországban, Németországban, és az Egyesült Királyságban. A kereskedelem fő helye Torre del Greco (Nápoly közelében - Olaszország), ahol a világ korall betakarításának a ¾ dolgozzák fel.

Slide 14

GYÖNGY

Slide 15

A gyöngyök tenyésztése Tahiti szigetcsoport alacsonyan fekvő korall-atolljain történik. Évmilliókkal ezelőtt kialudt vulkánok kráterére a korall fokozatosan lerakódott. Ezek az atollok hasonlítanak egy pezsgőspohárhoz: kívűl a nyilt tenger, belül a 30-40 méter mély laguna, az élet pedig a keskeny peremen zajlik. A világon 400 ilyen atoll található, ebből 84 Francia Polinézián. A laguna tápálékban gazdag vize kedvező környezetet biztosít a kagylók fejlődése számára. A planktonban és ásványi sókban gazdag tápanyagok az óceán mélyéről érkeznek. Vannak nyitott és zárt atollok. Mindkét esetben a tengervíz akadálytalanul bejut a lagunába, ugyanis nyitott atollnál ez eleve nem probléma, zárt atollok esetében pedig a felületen lévő átfolyások teszik lehetővé a tengervíz bejutását.

Slide 16

Kagylók, pontosabban nagy mennyiségű fekete-ajkú kagyló. A természetes kagylópopuláció kimerülése miatt kagylólárvákat kell felfogni és azokat felnevelni, amíg el nem érik a beültetéshez szükséges két éves kort. E célból műanyagból készült pászmákat engednek le a víz felszínén bójákkal fenntartott kötelekről. A kagylólárvák ezekre a pászmákra lerakódnak és ott fejlődnek. 8-9 hónap múlva ezeket a pászmákat felhozzák. A fiatal fekete-ajkú kagylók mellett számos más kagyló is letelepedett, ezeket eltávolítják, majd a feketeajkúakat különválasztják és megtisztítják.

Slide 17

Miejsca występowania:

Slide 28

Legyen szép napod Muzyka: G. Bizet -

Summary: Коралл и жемчуг

URL:
More by this User
Most Viewed