Η Αθήνα γίνεται η πιο ισχυρή πόλη

+16

No comments posted yet

Comments

Slide 1

Η Αθήνα γίνεται η πιο ισχυρή πόλη

Slide 2

Οι Έλληνες πολεμώντας γενναία, νίκησαν τους Πέρσες.

Slide 3

Οι Έλληνες ενθουσιασμένοι από το κατόρθωμά τους συνέχισαν τον πόλεμο. Πίστεψαν πως έτσι θα μπορούσαν να απαλλαγούν οριστικά από τους Πέρσες.

Slide 4

Ο ελληνικός στόλος με αρχηγό τον Παυσανία ελευθέρωσε πόλεις της Κύπρου και τα στενά του Ελλήσποντου.

Slide 5

Οι Σπαρτιάτες έχοντας πολλά προβλήματα στο ίδιο τους το κράτος δε θέλησαν να βοηθήσουν και να συνεχίσουν τον πόλεμο .

Slide 6

Πολλές πόλεις ζήτησαν βοήθεια από την Αθήνα καθώς ο ισχυρός της στόλος αποτελούσε για αυτές μεγάλη ασφάλεια.

Slide 7

Έτσι έγινε η Α΄ Αθηναϊκή ή Δηλιακή συμμαχία (478 π.Χ.) . Σ΄ αυτήν πήραν μέρος πολλές παραθαλάσσιες και νησιωτικές πόλεις. Στόχος ήταν η προστασία των πόλεων αυτών.

Slide 9

α) Κάθε πόλη έδινε χρήματα ή πλοία για το συμμαχικό στόλο. β) Οι αντιπρόσωποι των πόλεων συνεδρίαζαν στο ιερό νησί της Δήλου. Γι’ αυτό η συμμαχία ονομάστηκε Δηλιακή. γ) Τα χρήματα τα διαχειρίζονταν 10 Αθηναίοι , οι ελληνοταμίες.

Slide 10

Η Δήλος, μια βραχονησίδα, 5χλμ μήκους και 1300μ. πλάτους, ήταν Ιερό νησί, επειδή εκεί γεννήθηκε ο Απόλλωνας και η Άρτεμις , δυο από τους πιο σημαντικούς θεούς του Ελληνικού πάνθεου. Βρίσκεται στην καρδιά του Αιγαίου, στο κέντρο των Κυκλάδων.

Slide 14

Τις υποχρεώσεις κάθε πόλης της καθόρισε ο Αριστείδης και μάλιστα τόσο καλά που καμιά πόλη δεν είχε παράπονο αλλά όλες ήταν ίσες. Από τότε ονομάστηκε Αριστείδης ο Δίκαιος.

Slide 15

Ο συμμαχικός στόλος με αρχηγό τον Κίμωνα νίκησε τους Πέρσες στον Ευρυμέδοντα ποταμό (465π.Χ.).

Slide 17

Λίγα χρόνια αργότερα ο Κίμωνας σκοτώθηκε πολεμώντας τους Πέρσες στην Κύπρο. Οι Έλληνες νίκησαν και οι Πέρσες υπέγραψαν ειρήνη (448π.Χ.) . Οι πόλεις της Μικράς Ασίας εξασφάλισαν την ελευθερία τους .

Slide 18

Η δύναμη της Αθήνας αυξανόταν. Τα αθηναϊκά πλοία έπλεαν σ’ όλη την Μεσόγειο. Ο Πειραιάς έγινε το πιο μεγάλο λιμάνι.

Slide 19

Η Αθηναίοι μετέφεραν το ταμείο της συμμαχίας από την Δήλο στην Αθήνα. Αυτό δυσαρέστησε τους συμμάχους. Η Αθήνα αυξάνει τη δύναμή της και η συμμαχία γίνεται ηγεμονία της Αθήνας.

Slide 20

Η Σπάρτη δεν ήθελε να γίνει η Αθήνα η μεγαλύτερη δύναμη, γι’ αυτό προσπάθησε να πάρει με το μέρος της τις δυσαρεστημένες πόλεις.

Slide 21

ΤΕΛΟΣ

URL: