ΚΕΦΑΛΑΙΟ 30-H Mακεδονία μια νέα ελληνική δύναμη

+10

No comments posted yet

Comments

floroumpas (5 years ago)

das

Slide 1

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 30 Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΜΙΑ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ Ο γιγάντιος Μέγας Αλέξανδρος, ύψους 4 μέτρων (2ος αι. μ.Χ.).

Slide 2

1. ΧΑΡΤΗΣ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

Slide 4

2. ΦΙΛΙΠΠΟΣ Ο Β΄ Οργανωτικές και στρατιωτικές ικανότητες

Slide 5

3. Η μακεδονική φάλαγγα Οι στρατιώτες παρατάσσονταν σε βάθος μέχρι 16 σειρών. Βάδιζαν εναντίον του εχθρού προτείνοντας τη σάρισα, με τρόπο που να δημιουργούν ένα αδιαπέραστο σιδερένιο τείχος.

Slide 6

κράνος Οι στρατιώτες έφεραν: ασπίδα μικρό ξίφος μακρύ δόρυ μήκους 5 μέτρων, τη σάρισα θώρακα κνημίδες

Slide 9

4. ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ ΦΙΛΙΠΠΟΥ Β΄ 1. Νίκησε τους βόρειους γείτονές του (Ιλλυριούς και Παίονες). 2. Άπλωσε το κράτος του σ’ όλη τη Μακεδονία και τη Θράκη. 3. Έκοψε χρυσά νομίσματα και έτσι έφερε οικονομική ανάπτυξη στο κράτος του. 4. Η Πέλλα (πρωτεύουσα του κράτους) έγινε μεγάλο οικονομικό και πνευματικό κέντρο.

Slide 10

5. Μάχη στη Χαιρώνεια (338 π.Χ.) Μακεδόνες εναντίον Αθηναίων/ Θηβαίων. Νίκη Φιλίππου Β΄. Το μνημείο του λιονταριού που στήθηκε στη Χαιρώνεια προς τιμήν των Θηβαίων ιερολοχιτών που σκοτώθηκαν στη μάχη.

Slide 11

6. Σχέδια Φιλίππου Β΄ Πανελλήνια εκστρατεία εναντίον των Περσών. Συνέδριο στην Κόρινθο (Δε συμμετέχουν οι Σπαρτιάτες). Φίλιππος Β΄ Δυστυχώς δεν κατάφερε να πραγματοποιήσει τα σχέδιά του, καθώς δολοφονήθηκε ένα χρόνο μετά το συνέδριο. Στο θρόνο ανέβηκε ο γιος του, ο γνωστός Μέγας Αλέξανδρος. αρχηγός της εκστρατείας.

Slide 12

Οι βασιλικοί τάφοι (ένας απ’ αυτούς του Φιλίππου Β΄) βρίσκονται στη Βεργίνα (κοντά στη Βέροια), σ’ έναν εξαιρετικό μουσειακό χώρο, που οφείλει την ύπαρξή του στις ανασκαφές ενός μεγάλου αρχαιολόγου, του Μανόλη Ανδρόνικου. Οι βασιλικοί τάφοι

Slide 13

Το βασίλειο των Μακεδόνων στα μέσα του 5ου αιώνα π.Χ.

Slide 14

Η θέση της Βεργίνας

Slide 15

Οι βασιλικοί τάφοι

Slide 17

1. Επιτύμβιες Στήλες

Slide 18

2. Ο τάφος των ελεύθερων κιόνων

Slide 19

3. Ο τάφος της Περσεφόνης Η θαυμάσια τοιχογραφία της αρπαγής της Περσεφόνης. Αριστερά ο Ερμής οδηγεί πετώντας το τέθριππο. Ακολουθεί το άρμα με τα τέσσερα κατάλευκα άλογα. Επάνω σ’ αυτό ο Πλούτων, με τα ηνία και το σκήπτρο στο δεξιό χέρι, κρατά σφιχτά με το αριστερό χέρι την Περσεφόνη, που προσπαθεί να ξεφύγει. Πίσω από το άρμα, μια φίλη της Περσεφόνης (Κυανή;).

Slide 26

4. Ο τάφος του Φίλιππου Β΄

Slide 37

Ο σιδερένιος θώρακας του τάφου του Φιλίππου.

Slide 48

5. Ο τάφος του μικρού πρίγκιπα

Summary: magikikimwlia@blogspot.com

Tags: αλέξανδρος βεργίνα ιστορία δ

URL: