Μακεδονία

+59

No comments posted yet

Comments

Slide 1

Η Μακεδονία, μια νέα ελληνική δύναμη Ιστορία Δ΄ τάξη, κεφ.30

Slide 2

Οι Μακεδόνες απέκτησαν σχέσεις με τους υπόλοιπους Έλληνες, μετά τους Περσικούς πολέμους. Κυρίως με τους κατοίκους της νότιας Ελλάδας δημιουργούν εμπορικές σχέσεις.

Slide 3

Όταν πήρε την εξουσία ο βασιλιάς Φίλιππος απέκτησε και η Μακεδονία τεράστια δύναμη. Φίλιππος Β', πατέρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Φιλοτεχνημένος πίνακας από τον Παναγιώτη Χρ. Κουσουτζή. Λάδι σε μουσαμά, 50x70 cm

Slide 4

Ο Φίλιππος δημιούργησε ισχυρό στρατό και ιππικό. Η μακεδονική φάλαγγα βάδιζε παραταγμένη σαν κινούμενο κάστρο .

Slide 5

Μακεδονική φάλαγγα

Slide 6

Οι στρατιώτες ήταν εφοδιασμένοι με μικρή ασπίδα, αλλά μακρύ δόρυ (σάρισα), μήκους 5 μέτρων! 5 μέτρα

Slide 7

Τα δόρατα της μακεδονικής φάλαγγας

Slide 8

Η Μακεδονία , με πρωτεύουσα την Πέλλα, κυριάρχησε μέχρι και τη Θράκη. Έκοψαν δικά τους νομίσματα, στα χρυσωρυχεία του Παγγαίου κι έτσι γνώρισαν γρήγορα οικονομική ανάπτυξη. Μνημεία Αρχαίας Πέλλας

Slide 9

Ο Φίλιππος θέλησε να κυριαρχήσει και στην νότια Ελλάδα κι έτσι ήρθε αντιμέτωπος σε μάχη με Αθηναίους και Θηβαίους στη Χαιρώνεια.

Slide 10

Μάχη στη Χαιρώνεια

Slide 11

Μάχη στη Χαιρώνεια

Slide 12

Μάχη στη Χαιρώνεια

Slide 13

Νίκησε ο Φίλιππος και διακρίθηκε ο γιος του Αλέξανδρος (Μέγας), ο οποίος έγινε βασιλιάς της Μακεδονίας όταν ο πατέρας του δολοφονήθηκε την επόμενη χρονιά. H Μάχη της Χαιρώνειας, Αύγουστος 338 π.Χ. Ο Αλέξανδρος σε πρώτο πλάνο γονατιστός εκφράζει τη μεγάλη θλίψη του για τον άδικο χαμό των γενναίων Ιερολοχιτών. Πίνακας λάδι σε μουσαμά του Παναγιώτη Χρ. Κουσουτζή, 60x80 cm.

Slide 14

Μέγας Αλέξανδρος

Slide 15

Βασιλικός τάφος (πιθανόν Φιλίππου) στη Βεργίνα

Slide 16

Χρυσή λάρνακα με το έμβλημα των Μακεδόνων βασιλιάδων

Slide 17

Το αστέρι της Βεργίνας (αλλιώς "Ήλιος της Βεργίνας") είναι ένα σύμβολο που βρέθηκε το 1977 σε χρυσή λάρνακα σε Βασιλικό τάφο που αποδίδεται στη Μακεδονικής Βασιλικής Δυναστείας του Φιλίππου Β' και του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Slide 18

Τέλος vandhmotiko.blogspot.com 2011

Tags: ιστορία μακεδονία macedonia βεργίνα φίλιππος μ.αλέξανδρος

URL: