Η Μακεδονία, μια νέα ελληνική δύναμη

+5

No comments posted yet

Comments

Slide 1

Η Μακεδονία, μια νέα ελληνική δύναμη

Slide 2

Το κράτος της Μακεδονίας σχηματίστηκε στις αρχές του 7ου αιώνα π.Χ. στη δυτική Μακεδονία.

Slide 5

Στη συνέχεια απλώθηκε ανατολικά ως την Πιερία και το Στρυμόνα ποταμό. Το πολίτευμα της Μακεδονίας ήταν η Βασιλεία.

Slide 6

Οι Μακεδόνες έζησαν για πολλά χρόνια χωρίς να έχουν επαφές με τους άλλους Έλληνες.

Slide 7

Από τα χρόνια των Περσικών πολέμων άρχισαν να έχουν επαφές με τους κατοίκους της νότιας Ελλάδας και να δημιουργούν εμπορικές σχέσεις.

Slide 8

Οι Μακεδόνες ήταν μάλιστα αναγκασμένοι να πολεμούν με τους βόρειους γείτονές τους, από τους οποίους δέχονταν συνέχεια επιδρομές.

Slide 9

Πρώτος βασιλιάς των Μακεδόνων ήταν ο Περδίκκας. Ο Περδίκκας μετά την εξάπλωση των Μακεδόνων στη κεντρική και ανατολική Μακεδονία έχτισε νέα πρωτεύουσα, τις Αιγές, κοντά στη σημερινή Βέροια.

Slide 10

Γνωστοί Μακεδόνες βασιλιάδες ήταν ο Φίλιππος Α΄, ο Αμύντας Α΄, ο Αλέξανδρος Α΄ και ο Αρχέλαος (μετέφερε την πρωτεύουσα από τις Αιγές στην Πέλλα).

Slide 11

Ο Αλέξανδρος Α΄ (498-454 π.Χ.) βασίλευε στη Μακεδονία την εποχή των Περσικών πολέμων , όταν οι Πέρσες κατέλαβαν τη Μακεδονία. Ήταν μια πολύ σημαντική προσωπικότητα με ιδιαίτερες πολιτικές, διπλωματικές και στρατιωτικές ικανότητες. Χειρίστηκε επιδέξια την εξωτερική πολιτική κατά την περίοδο της υποτέλειας της χώρας του στους Πέρσες (η οποία είχε ήδη επιβληθεί κατά τη βασιλεία του πατέρα του Αμύντα) και της εισβολής τους στην Ελλάδα. Μετά τη λήξη της περσικής εισβολής, βρήκε την ευκαιρία να επεκτείνει το βασίλειό του. Αναφέρεται ως ο πρώτος μακεδόνας βασιλιάς που έκοψε νόμισμα.

Slide 12

Ο Φίλιππος Β΄ έγινε βασιλιάς το 356π.Χ. και η Μακεδονία απέκτησε μεγάλη δύναμη. Είχε οργανωτικές και στρατιωτικές ικανότητες.

Slide 13

Από την πρώτη στιγμή προσπάθησε να δημιουργήσει ένα ισχυρό στρατό. Οργάνωσε τους στρατιώτες σε μεγάλες μονάδες. Ήταν η γνωστή μακεδονική φάλαγγα.

Slide 14

Εξόπλισε τους στρατιώτες μ’ ένα πολύ μακρύ δόρυ, τη σάρισα. Ήταν κατασκευασμένη από σκληρό ξύλο κρανιάς (δέντρο που αφθονεί στα βουνά της δυτικής Μακεδονίας) και είχε μήκος αρχικά 5,5μ. ενώ αργότερα έφτασε τα 6,5μ.

Slide 16

Η μακεδονική φάλαγγα, όταν βάδιζε παραταγμένη, έμοιαζε με αδιαπέραστο σιδερένιο τείχος.

Slide 18

Ο Φίλιππος Β΄, μόλις οργάνωσε το στρατό, προχώρησε στην πραγματοποίηση των σχεδίων του. Στην αρχή, στράφηκε εναντίον των γειτονικών λαών στο βορρά , που απειλούσαν τη Μακεδονία με τις επιδρομές τους.

Slide 19

Στη συνέχεια άπλωσε την κυριαρχία του κράτους του σε όλη την περιοχή της Μακεδονίας και της Θράκης.

Slide 21

Χάρη στα χρυσωρυχεία του Παγγαίου ο Φίλιππος μπόρεσε να κόψει χρυσά νομίσματα και να αποκτήσει η Μακεδονία μεγάλο πλούτο.

Slide 22

Η Πέλλα έγινε μεγάλο οικονομικό και πνευματικό κέντρο.

Slide 23

Το σχέδιο του Φιλίππου ήταν να κάνει τη Μακεδονία την πρώτη δύναμη στην Ελλάδα. Θέλησε να κυριαρχήσει και στη νότια Ελλάδα.

Slide 24

Ως αφορμή βρήκε τη διαμάχη των κατοίκων που ζούσαν στις περιοχές γύρω από μαντείο των Δελφών. Το αμφικτιονικό συνέδριο των Δελφών ζήτησε τη βοήθεια του Φιλίππου.

Slide 25

Όταν ο μακεδονικός στρατός πέρασε τις Θερμοπύλες, οι Θηβαίοι και οι Αθηναίοι κατάλαβαν ότι κινδυνεύουν. Παραμέρισαν τις διαφορές τους και πήραν την απόφαση να τον εμποδίσουν.

Slide 27

Η μεγάλη σύγκρουση έγινε στη Χαιρώνεια (338π.Χ.) της Βοιωτίας. Στη μάχη αυτή νίκησε ο Φίλιππος και ο γιος του Αλέξανδρος διακρίθηκε πολεμώντας στην πρώτη γραμμή. Στους Θηβαίους φέρθηκε με αυστηρότητα.

Slide 28

Ο Φίλιππος φέρθηκε στις άλλες ελληνικές πόλεις και στην Αθήνα με επιείκεια. Συγκάλεσε συνέδριο στην Κόρινθο, όπου συμμετείχαν πολλές ελληνικές πόλεις εκτός από τη Σπάρτη.

Slide 29

Στην Κόρινθο όλες οι πόλεις συγκρότησαν μια συμμαχία και ανακήρυξαν τον Φίλιππο αρχηγό στην εκστρατεία που σχεδίαζε να κάνει εναντίον των περσών. Κάθε πόλη συμμετείχε με ορισμένο αριθμό στρατιωτών και πλοίων. Οι πόλεις παρέμεναν αυτόνομες και διατηρούσαν το πολίτευμα που είχαν.

Slide 30

Ο Φίλιππος ήθελε να τιμωρήσει τους Πέρσες για τις καταστροφές που είχαν προκαλέσει στην Ελλάδα.

Slide 31

Την άλλη χρονιά όμως δολοφονήθηκε και βασιλιάς της Μακεδονίας έγινε ο Αλέξανδρος (336π.Χ.), που οι ιστορικοί τον ονόμασαν Μέγα.

Slide 35

ΤΕΛΟΣ

URL: