Η πορεία προς την Ινδία

+5

No comments posted yet

Comments

Slide 1

Η πορεία προς την Ινδία. Το τέλος της εκστρατείας.

Slide 2

Στην Αίγυπτο ίδρυσε στο Δέλτα του ποταμού Νείλου μια πόλη με το όνομά του, την Αλεξάνδρεια. Περίμενε ενισχύσεις από την Μακεδονία, απέλυσε τους πιο καταπονημένους στρατιώτες και επέστρεψε στην Φοινίκη για να κατευθυνθεί προς τον Ευφράτη.

Slide 4

Ο Δαρείος συγκέντρωσε μεγάλο στρατό από τις ανατολικές επαρχίες για να νικήσει και να ταπεινώσει τον Αλέξανδρο. Πέρασε τον ποταμό Τίγρη, και έφτασε στο οροπέδιο των Γαυγαμήλων.

Slide 8

Η μάχη στα Γαυγάμηλα ήταν μια από τις μεγαλύτερες που έγιναν ποτέ (331π.Χ.) Ο Αλέξανδρος νίκησε στη μάχη αυτή και ο δρόμος προς τα Σούσα ήταν πλέον ελεύθερος.

Slide 9

Ο Δαρείος διέφυγε προς την Μηδεία, και ο Αλέξανδρος προέλασε προς τα Σούσα και από εκεί προς την Περσέπολη όπου και βρήκε τον αυτοκρατορικό θησαυρό, αποτελούμενο από περίπου 180.000 τάλαντα σε χρυσό και ασήμι. Όλοι οι θησαυροί των Περσών έπεσαν στα χέρια του.

Slide 13

Η ανακάλυψη αυτού του θησαυρού τον βοήθησε να ξεπεράσει τα οικονομικά προβλήματα που μεγάλωναν κατά την διάρκεια της εκστρατείας. Μετά από παραμονή λίγων μηνών πυρπόλησε την Περσέπολη και αναχώρησε την άνοιξη του 330 π.Χ.

Slide 16

Ο Μέγας Αλέξανδρος , για να διοικήσει το απέραντο κράτος με τους πολλούς λαούς, χρησιμοποίησε και Πέρσες αξιωματούχους. Άρχισε μάλιστα να αλλάζει συμπεριφορά ζητώντας από τους στρατιώτες του να τον προσκυνούν, όπως γινόταν με τους βασιλιάδες της Περσίας. Αυτό ήταν κάτι που τους στενοχώρησε πολύ.

Slide 18

Ο πόλεμος όμως δεν είχε τελειώσει. Οι συνεχείς επιτυχίες τον οδήγησαν σε νέες προσπάθειες. Η επιθυμία του ήταν να φτάσει στην άκρη του κόσμου. Συνέχισε απτόητος ως τον Υφάση , παραπόταμο του Ινδού ποταμού.

Slide 20

Οι Μακεδόνες αντιμετώπισαν με ευκολία το ιππικό του βασιλιά Πώρου και τελικά κατάφεραν να υπερισχύσουν σε μια πρωτόγνωρη γι' αυτούς μάχη (εναντίον ακόμη και ελεφάντων) κερδίζοντας μια μεγάλη νίκη.

Slide 22

Επιθυμία του Αλέξανδρου ήταν να συνεχίσει περνώντας τον ποταμό και την έρημο που εκτεινόταν μετά από αυτόν. Τον περίμενε όμως μια απογοήτευση. Οι στρατιώτες του , κουρασμένοι από τις ατελείωτες πορείες και τους πολλούς κινδύνους, αρνήθηκαν να συνεχίσουν. Ο Μέγας Αλέξανδρος θεώρησε δίκαια τα παράπονά τους και πήρε την απόφαση να γυρίσει πίσω.

Slide 24

Ο δρόμος της επιστροφής ήταν δύσκολος . Οι στρατιώτες ήταν αναγκασμένοι να περπατούν κάτω από τον καυτό ήλιο, μέσα σε περιοχές με άμμο, πολλές φορές χωρίς νερό. Αρκετοί έχασαν τη ζωή τους.

Slide 25

Τελικά , έπειτα από απερίγραπτες δυσκολίες, γύρισαν στα Σούσα. Η μεγάλη εκστρατεία είχε πάρει τέλος.

Slide 26

ΤΕΛΟΣ THEODOTA

URL: