Ο θάνατος του Μεγάλου Αλεξάνδρου

+1

No comments posted yet

Comments

Slide 1

Ο θάνατος του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Slide 2

Για την επιστροφή από την Ινδία ο Αλέξανδρος χώρισε το στράτευμά του σε τρία μέρη. Το τρίτο μέρος του στρατεύματος με τον Αλέξανδρο ξεκίνησε από τα Πάτταλα (τέλη Αυγούστου 324 π.Χ.) για να διασχίσει την έρημο της Γεδρωσίας. Στο πρώτο μέρος της πορείας δεν υπήρξαν δυσκολίες αλλά στην έρημο της Γεδρωσίας ο καύσωνας και η έλλειψη νερού προκάλεσαν μεγάλες απώλειες (έχασε τα 2/3 των στρατιωτών του).

Slide 4

Την άνοιξη του 324 π.Χ. έκανε γιορτές στα Σούσα για την ολοκλήρωση της κατάκτησης της Περσίας. Οργάνωσε μεικτούς γάμους Μακεδόνων με Περσίδες και ο ίδιος πήρε ως δεύτερη σύζυγο την Στάτειρα, την κόρη του Δαρείου. Εξόφλησε τα χρέη των Ελλήνων στρατιωτών του, με ένα ποσό που ανήλθε σε 20.000 τάλαντα και μοίρασε δώρα και τιμές σε όσους είχαν ανδραγαθήσει. Οι σατράπες της επικράτειας έφεραν εκεί και 30.000 έφηβους Πέρσες που είχαν εκπαιδευτεί και οπλισθεί μακεδονικά, τους οποίος ονόμασε «Επιγόνους».

Slide 5

Από τα Σούσα ο Μέγας Αλέξανδρος πήγε στη Βαβυλώνα, την οποία ήθελε να κάνει πρωτεύουσα της μεγάλης του αυτοκρατορίας.

Slide 6

Μπαίνοντας στην πόλη με το στρατό του , γνώρισε μεγαλειώδη υποδοχή, γιατί ήταν ξακουστός για τα κατορθώματά του.

Slide 8

Εκεί τον επισκέφτηκαν αντιπρόσωποι από διάφορα μέρη για να τον συγχαρούν και να του δηλώσουν ότι θέλουν να γίνουν σύμμαχοί του. Πολλές ελληνικές πόλεις έστειλαν αντιπροσώπους για να στεφανώσουν με χρυσά στεφάνια τον Αλέξανδρο.

Slide 13

Ενώ βρισκόταν στη Βαβυλώνα, ο Μέγας Αλέξανδρος αρρώστησε βαριά. Όσο κι αν προσπαθούσαν οι γιατροί να τον κάνουν καλά, δεν τα κατάφερναν και ο ασθενής χειροτέρεψε.

Slide 14

Ο Αλέξανδρος όταν κατάλαβε ότι θα πέθαινε ζήτησε να δει τους στρατιώτες του, με τους οποίους είχε μοιραστεί τόσες χαρές και λύπες.

Slide 16

Ένας ένας όλοι οι στρατιώτες πέρασαν από μπροστά του και τον αποχαιρέτησαν. Ο Αλέξανδρος έβγαλε το δαχτυλίδι του και το έδωσε στον Περδίκα.

Slide 17

Οι φίλοι του τον ρώτησαν σε ποιον αφήνει τον θρόνο του. Ο Αλέξανδρος απάντησε ότι τον αφήνει στον καλύτερο και προέβλεψε ότι οι φίλοι του θα πολεμήσουν μεταξύ τους, για να αποδείξουν ποιος είναι αυτός που τον αξίζει.

Slide 18

Πέθανε στην Βαβυλώνα, στο παλάτι του Ναβουχοδωνώσορα Β' στις 13 Ιουνίου του 323 π.Χ., σε ηλικία ακριβώς 32 ετών και 11 μηνών. Ο θάνατός του το προκάλεσε μεγάλη θλίψη σε όλο το στράτευμα.

Slide 19

Το καλοκαίρι του 323 π.Χ. μια ολόχρυση άμαξα, που την έσερναν 100 άλογα, ορίσθηκε να μεταφέρει τη σορό του μεγάλου στρατηλάτη από την Βαβυλώνα. Το ταριχευμένο σώμα του Αλέξανδρου τοποθετήθηκε μέσα σε χρυσή λάρνακα η οποία αντικαταστάθηκε από μια γυάλινη αργότερα.

Slide 20

Πέθανε χωρίς να ορίσει διάδοχο. Η μεγάλη αυτή αυτοκρατορία έμεινε χωρίς αρχηγό και φαινόταν ότι δύσκολα θα παρέμενε ενωμένη .

Slide 22

Η μεγάλη εκστρατεία είχε αλλάξει τη μορφή του κόσμου. Το στρατό, καθώς προχωρούσε, ακολουθούσαν ιστορικοί, γεωγράφοι, μηχανικοί, καλιτέχνες.

Slide 23

Οι επιστήμονες ταξιδεύοντας σε άγνωστες μέχρι τότε χώρες, έμαθαν πολλά για το κλίμα τους, τα φυτά, τα ζώα , τον τρόπο ζωής των άλλων λαών, τα ήθη και τα έθιμα τους. Όλες αυτές τις πληροφορίες τις κατέγραψαν και τις μετέφεραν και στους υπόλοιπους Έλληνες, πλουτίζοντας έτσι τις γνώσεις τους.

Slide 24

Ταυτόχρονα οι ξένοι λαοί μάθαιναν για τον τρόπο ζωής των Ελλήνων, τον ελληνικό πολιτισμό και την τέχνη.

Slide 25

Ο Αλέξανδρος σε διάφορες περιοχές που κατακτούσε ίδρυσε πολλές πόλεις. Δεκαέξι από αυτές τις ονόμασε Αλεξάνδρειες.

Slide 27

Οι πόλεις στολίστηκαν με λαμπρά κτίρια, ναούς, θέατρα, γυμναστήρια. Πολλοί Έλληνες εγκατέλειψαν την Ελλάδα και πήγαν να εγκατασταθούν εκεί. Η ελληνική γλώσσα άρχισε να διαδίδεται παντού.

Slide 28

Το όνομα του Μ. Αλεξάνδρου έγινε γνωστό σε όλες της χώρες της Ανατολής. Οι διηγήσεις που πλάστηκαν έκαναν λόγο για τα κατορθώματα του μεγάλου βασιλιά. Πολλοί λαοί τον θεώρησαν δικό τους ήρωα.

Slide 29

Η εποχή που άρχισε με το θάνατό του έμεινε γνωστή ως ελληνιστικά χρόνια.

Slide 30

ΤΕΛΟΣ

URL: