Ο Πύρρος,

+5

No comments posted yet

Comments

Slide 1

Ο Πύρρος, ο βασιλιάς της Ηπείρου

Slide 2

Τον 3ο αιώνα π.Χ. η Ήπειρος αρχίζει να παίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή της Ελλάδας.

Slide 4

Ο Πύρρος της Ηπείρου (318 - 272 π.Χ.) ήταν βασιλιάς των Μολοσσών, ελληνικού φύλου που κατοικούσε στην Ήπειρο, καθώς κι ένας από τους σπουδαιότερους ηγεμόνες της πρώιμης ελληνιστικής περιόδου. Ήταν γιος του βασιλιά Αιακίδη, ο οποίος κυβέρνησε κατά την περίοδο 330 έως 313 π.Χ., και της Φθίας Β'. Θεωρείται κορυφαίος στρατηγικός νους, ένας από τους λαμπρότερους της παγκόσμιας στρατιωτικής ιστορίας. Υπήρξε δε συγγενικό πρόσωπο του έτερου περίφημου στρατηλάτη της αρχαιότητας, Αλεξάνδρου του Μέγα, καθώς η γιαγιά του πρώτου, Τρωάδα Α', ήταν αδερφή της μητέρας του δεύτερου, Ολυμπιάδας.

Slide 5

Ο βασιλιάς της Πύρρος δημιούργησε στην περιοχή της Ηπείρου ένα μεγάλο κράτος που είχε πρωτεύουσα την Αμβρακία.

Slide 6

Το κράτος της ηπείρου.

Slide 7

Ίδρυσε νέες πόλεις που τις στόλισε με ναούς και θέατρα και τις οχύρωσε με μεγάλα τείχη.

Slide 9

Για να μην ασχολούνται οι κάτοικοι μόνο με την κτηνοτροφία, έστρεψε το ενδιαφέρον τους στη γεωργία και το εμπόριο.

Slide 10

Ο Πύρρος θέλησε να μεγαλώσει το κράτος του εκστρατεύοντας στη Δύση, όπως ο Αλέξανδρος στην Ανατολή.

Slide 11

Η ευκαιρία του παρουσιάστηκε, όταν τον επισκέφτηκαν αντιπρόσωποι από τα Τάραντα και του ζήτησαν να τους προστατέψει από τους Ρωμαίους.

Slide 13

Για το λόγο αυτό ετοίμασε πολύ στρατό, ιππικό και ελέφαντες. Αποβιβάστηκε στην Ιταλία το 280 π.Χ. και κατάφερε να νικήσει τους Ρωμαίους δύο φορές, στην Ηράκλεια και στο Άσκλιο.

Slide 16

Στο Άσκλιο όμως έχασε πολλούς στρατιώτες. Από τότε έμεινε γνωστή η φράση «πύρρεια νίκη», που σημαίνει νίκη, αλλά με πολλές απώλειες.

Slide 19

Το 275 π.Χ. έδωσε και τρίτη μάχη εναντίον των Ρωμαίων στο Βενεβέτο, αλλά νικήθηκε και έτσι αναγκάστηκε να γυρίσει στην πατρίδα του.

Slide 20

Επιστρέφοντας στην Ήπειρο, δεν έμεινε ήσυχος. Αυτή τη φορά στράφηκε προς τη νότια Ελλάδα. Ο Σπαρτιάτης Κλεώνυμος του ζήτησε βοήθεια για να γίνει βασιλιάς της Σπάρτης.

Slide 21

Ο Πύρρος έφτασε στη Σπάρτη τη στιγμή που ο στρατός των Σπαρτιατών έλειπε σε εκστρατεία. Η πόλη δεν είχε τείχη και κινδύνευε να κυριευτεί.

Slide 22

Την νύχτα οι γυναίκες της Σπάρτης σκάβοντας κατάφεραν να υψώσουν χωμάτινο τείχος. Η ηρωική αντίσταση των ανδρών όσο και των γυναικών έκαναν τον Πύρρο να εγκαταλείψει την προσπάθεια.

Slide 23

Στη συνέχεια κατευθύνθηκε στο Άργος, γιατί πληροφορήθηκε ότι ο μακεδονικός στρατός ήταν έτοιμος να καταλάβει την πόλη.

Slide 24

Τη νύχτα στη διάρκεια σύγκρουσης, ο Πύρρος σκοτώθηκε και ο στρατός του παραδόθηκε στους Μακεδόνες (272 π.Χ.)

Slide 25

Έτσι, σε μια εποχή που οι Ρωμαίοι είχαν αρχίσει να είναι επικίνδυνοι για την Ελλάδα, σκοτώθηκε ένας άξιος Έλληνες αρχηγός, που θα μπορούσε ίσως να τους αντισταθεί με επιτυχία.

Slide 26

ΤΕΛΟΣ e-blogakia.blogspot.com

URL: