Κεφάλαιο 12ο Οι παραθαλάσσιοι οικισμοί της Ελλάδας

+92

No comments posted yet

Comments

Slide 1

Οι παραθαλάσσιοι οικισμοί της Ελλάδας

Slide 2

Παρατηρώ το γεωφυσικό χάρτη της Ελλάδας και τον χάρτη κατανομής του ελληνικού πληθυσμού. Τι διαπιστώνω;

Slide 3

Πολύ μεγάλη συγκέντρωση πληθυσμού παρατηρούμε στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.

Slide 4

Μεγάλη συγκέντρωση υπάρχει και στην Καβάλα, το Βόλο, τα Χανιά, την Πάτρα, το Ηράκλειο, την Κέρκυρα, την Ρόδο, Χαλκίδα.

Slide 5

Οι περισσότερες περιοχές με μεγάλη συγκέντρωση πληθυσμού είναι παραθαλάσσιες ή νησιά.

Slide 6

Παραθαλάσσια ή παράκτια περιοχή ονομάζεται μια περιοχή όταν βρίσκεται κοντά ή δίπλα στη θάλασσα.

Slide 7

Η χώρα μας στο μεγαλύτερο μέρος της βρέχεται από θάλασσα και γι’ αυτό από τους αρχαίους χρόνους η ζωή των Ελλήνων είναι δεμένη με αυτήν.

Slide 8

Από την αρχαιότητα ακόμη οι άνθρωποι προτιμούσαν τα παραθαλάσσια μέρη, γιατί είχαν τη δυνατότητα καλύτερης επικοινωνίας με άλλες πόλεις ή κράτη και μπορούσαν να αναπτύξουν έτσι καλύτερα το εμπόριο.

Slide 9

Ακόμα στις παραθαλάσσιες περιοχές το κλίμα είναι πιο ήπιο απ' ότι στο εσωτερικό της χώρας, οι δυνατότητες εύρεσης εργασίας είναι αυξημένες, λόγω της εμπορικής και οικονομικής ανάπτυξης. Τέλος, αποτελούν και ιδανικό τρόπο ξεκούρασης και αναψυχής για τους ανθρώπους.

Slide 11

Οι μεγαλύτερες πόλεις σήμερα της Ελλάδας είναι παραθαλάσσιες και αξιόλογα λιμάνια με μεγάλη εμπορική και οικονομική δραστηριότητα. Λιμάνι είναι η φυσική ή τεχνητή διαμόρφωση της θαλάσσιας ακτής, ώστε να προστατεύονται τα πλοία και να αγκυροβολούν ασφαλή από τρικυμίες ή ανέμους.

Slide 12

Το μεγαλύτερο λιμάνι της Ελλάδας είναι ο Πειραιάς, που εξυπηρετεί ταυτόχρονα και τη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας, την πρωτεύουσα, Αθήνα. Ο Πειραιάς δηλαδή είναι το επίνειο της Αθήνας

Slide 13

Επίνειο χαρακτηρίζεται κάθε παράλια πόλη ή οικισμός με λιμάνι ή όρμο που εξυπηρετεί την κοντινή ηπειρωτική, συνήθως μεγαλύτερη, πόλη. Για παράδειγμα επίνειο της Αθήνας είναι ο Πειραιάς, της Λαμίας η Στυλίδα, της Θήβας η Αυλίδα, της Σπάρτης το Γύθειο, της Άμφισσας η Ιτέα, του Πύργου Ηλείας το Κατάκολο κλπ

Slide 14

Τα επίνεια από πολύ παλιά εξυπηρετούσαν τις ηπειρωτικές πόλεις, γιατί μέσω αυτών επικοινωνούσαν ακτοπλοϊκώς με άλλες πόλεις, αποικίες ή κράτη. Μέσω των επινείων διακινούνταν ακόμα, όπως και σήμερα άλλωστε εμπορικά, γεωργικά και βιομηχανικά προϊόντα.

Slide 15

ΛΙΜΑΝΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Slide 16

ΛΙΜΑΝΙ ΠΕΙΡΑΙΑ

Slide 17

ΛΙΜΑΝΙ ΠΑΤΡΑΣ

Slide 18

ΛΙΜΑΝΙ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Slide 19

ΛΙΜΑΝΙ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Slide 20

ΛΙΜΑΝΙ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ

Slide 21

ΛΙΜΑΝΙ ΒΟΛΟΥ

Slide 22

ΙΤΕΑ ΓΥΘΕΙΟ ΑΥΛΙΔΑ ΧΑΛΚΙΔΑ

Slide 23

ΤΕΛΟΣ e-blogakia.blogspot.com

Tags: γεωγραφία ε΄

URL: