Πεπτικό σύστημα 1 - Ισορροπημένη διατροφή

+650

No comments posted yet

Comments

Slide 4

Ανάπτυξη οστών & μυών, κίνηση, σκέψη, λειτουργία καρδιάς…

Slide 1

ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΦΕ 1 ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ © Γρηγόρης Ζερβός Ε΄ ΤΑΞΗ

Slide 2

Ο άνθρωπος χρειάζεται ενέργεια & πρώτες ύλες για… την ανάπτυξή του τις λειτουργίες του

Slide 3

Κατηγορίες τροφών Γαλακτοκομικά Λαχανικά Φρούτα Δημητριακά και όσπρια Λίπη Ψάρι, κρέας, πουλερικά, αβγά

Slide 4

Συστατικά των τροφών Οι τροφές περιέχουν 3 θρεπτικές ουσίες υδατάνθρακες πρωτεΐνες λίπη Σε πολύ μικρότερες ποσότητες περιέχουν βιταμίνες μέταλλα ιχνοστοιχεία

Slide 5

Υδατάνθρακες Οι υδατάνθρακες χρειάζονται στον οργανισμό μας όπως ακριβώς τα καύσιμα στο αυτοκίνητο. Οι άνθρωποι που τρώνε τροφές που περιέχουν υδατάνθρακες έχουν γρήγορη σκέψη, καθαρό μυαλό, είναι ξεκούραστοι.

Slide 6

Τους υδατάνθρακες τους παίρνουμε από τα φρούτα, τα λαχανικά, το ψωμί, τα δημητριακά, τις πατάτες, τα όσπρια, το μέλι.

Slide 7

Αλλά υδατάνθρακες παίρνουμε και από τα γλυκά, τις σοκολάτες, τα μπισκότα, τα κέικ, τις καραμέλες, τα παγωτά.

Slide 8

Πρωτεΐνες Όπως ο χτίστης βάζει τσιμέντο, σίδερο και νερό για να χτίσει ένα σπίτι, έτσι για να γίνει γερό το σώμα μας χρειάζεται τις πρωτεΐνες. Οι πρωτεΐνες χτίζουν το σώμα μας. Είναι δομικό υλικό.

Slide 9

Τις πρωτεΐνες τις παίρνουμε από το κρέας, τα ψάρια, τα πουλερικά, τα αβγά, το τυρί, το γιαούρτι, το γάλα, τα όσπρια και μερικά λαχανικά.

Slide 10

Εάν δεν τρώμε τροφές που περιέχουν πρωτεΐνες, τότε το σώμα μας δεν θα αναπτυχθεί σωστά, θα αρρωστήσει. Όπως ο χτίστης αν δεν βάλει καλά υλικά, το σπίτι θα πέσει.

Slide 11

Λίπη Τα λίπη σε μικρές ποσότητες βοηθούν τον οργανισμό μας. Τα λίπη ρυθμίζουν και τη θερμοκρασία στο σώμα μας. Το σώμα μας έχει κρυφές αποθήκες που αποθηκεύει τα λίπη για να τα χρησιμοποιήσει σε ώρα ανάγκης.

Slide 12

Τα καλά λίπη δίνουν υγεία στον οργανισμό και βοηθούν στην καλή λειτουργία του. Υπάρχουν καλά και κακά λίπη. Το πιο καλό λίπος είναι το ελαιόλαδο της πατρίδας μας που πρέπει να το τρώμε ωμό στις σαλάτες, στο φαγητό, στο ψωμί μας.

Slide 13

Τα κακά λίπη δημιουργούν προβλήματα στον οργανισμό, κυρίως στην καρδιά και στο αίμα. Τέτοια λίπη θα συναντήσουμε κυρίως σε άσπρες σάλτσες, στα παχιά αλλαντικά και σε κάποια πολυτηγανισμένα έτοιμα φαγητά. Πρέπει να τ' αποφεύγουμε

Slide 14

Βιταμίνες, μέταλλα & ιχνοστοιχεία Όλες οι τροφές έχουν βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, άλλες περισσότερα άλλες λιγότερα και βοηθούν ειδικότερα τον οργανισμό.

Slide 15

Το γάλα και το γιαούρτι έχουν ασβέστιο. Το ασβέστιο βοηθά να ψηλώσουμε και να κάνουμε γερά κόκαλα. Τα πορτοκάλια έχουν βιταμίνη C. Η βιταμίνη C μας προφυλάσσει από τα κρυολογήματα. π.χ.

Slide 16

Το κρέας, οι φακές και το σπανάκι έχουν σίδηρο. Ο σίδηρος δυναμώνει το αίμα μας. Τα ψάρια έχουν φώσφορο. Το φώσφορο ωφελεί τα μάτια μας.

Slide 17

Εάν από τον οργανισμό μας λείψουν οι βιταμίνες και τα μεταλλικά στοιχεία, θα νιώσουμε αδυναμία και κούραση. Ακόμη, μπορεί να πέφτουν τα μαλλιά μας, να σπάζουν τα νύχια μας και τα δόντια μας. Το δέρμα μας να μην είναι λείο και λαμπερό.

Slide 18

Τα συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός μας δε βρίσκονται σε κάθε τρόφιμο. Γι’ αυτό πρέπει να τρώμε ποικιλία τροφών.

Slide 19

Ποιο παιδί τρώει πιο υγιεινά στο διάλειμμα; σελ. 56

Slide 20

σελ. 56

Slide 21

σελ. 57

Slide 22

Πρέπει να καταναλώνουμε περισσότερες τροφές από τη βάση της πυραμίδας και λιγότερες από την κορυφή της. Επίσης, πρέπει να κάνουμε περισσότερες δραστηριότητες από τη βάση της πυραμίδας δραστηριοτήτων. σελ. 57

Summary: Παρουσίαση του μαθήματος "Ισορροπημένη διατροφή" της ενότητας "Πεπτικό σύστημα" της Φυσικής της Ε΄ τάξης.

Tags: πεπτικο σύστημα διατροφή

URL: