Πεπτικό σύστημα 3 - Το ταξίδι της τροφής συνεχίζεται

+609

No comments posted yet

Comments

Slide 1

ΦΕ 3 ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΗΣ ΤΡΟΦΗΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Ε΄ ΤΑΞΗ

Slide 2

Ο άνθρωπος, όπως και κάθε ζωντανός οργανισμός, για να μεγαλώσει και να ζήσει, έχει ανάγκη από θρεπτικές ουσίες, που τις παίρνει από τις τροφές.

Slide 3

Η επεξεργασία των τροφών και η μετατροπή τους σε πιο απλές ουσίες (θρεπτικές ουσίες) ονομάζεται πέψη και γίνεται στο πεπτικό σύστημα του ανθρώπου.

Slide 5

στόμα σιελογόνοι αδένες οισοφάγος στομάχι συκώτι πάγκρεας παχύ έντερο λεπτό έντερο

Slide 6

Η τροφή τεμαχίζεται με τα δόντια… …ανακατεύεται με το σάλιο και μετατρέπεται σε μπουκιά. Η τροφή κατεβαίνει από τον οισοφάγο… …και φτάνει στο στομάχι, που με τις κινήσεις του και το γαστρικό υγρό τη μετατρέπει σε χυλό. 1 2 3 4 Από το συκώτι εκκρίνεται η χολή που διασπά τα λίπη. 5 Στο λεπτό έντερο γίνεται διαχωρισμός θρεπτικών & περιττών ουσιών. 6 Οι περιττές ουσίες αποβάλλονται από το παχύ έντερο. 8 Οι θρεπτικές ουσίες μεταφέρονται με το αίμα σε όλο το σώμα. 7

Slide 7

στόμα σιελογόνοι αδένες οισοφάγος στομάχι συκώτι πάγκρεας παχύ έντερο λεπτό έντερο Θυμάσαι τα όργανα του πεπτικού συστήματος; Για να δούμε τι θυμάσαι…

Slide 8

Πάμε στο βιβλίο τώρα…

Slide 9

σελ. 64 στόμα σιελογόνοι αδένες οισοφάγος στομάχι συκώτι πάγκρεας παχύ έντερο λεπτό έντερο χολή

Slide 11

σελ. 65 Όσο μασάω, το ψωμί γίνεται πιο γλυκό. Στο μασημένο ψωμί το χρώμα του ιωδίου δεν αλλάζει. Στο αμάσητο ψωμί το χρώμα του ιωδίου γίνεται μπλε.

Slide 13

σελ. 66 Το λάδι δεν ανακατεύεται με το νερό. Το λάδι διαλύεται και ανακατεύεται με το νερό. Το σάλιο συμβάλλει στη διάσπαση του αμύλου των τροφών. Η χολή διασπά τα λίπη των τροφών.

Slide 14

Η τροφή προωθείται κατά μήκος του πεπτικού συστήματος από το φάρυγγα ως τον πρωκτό με μυϊκές κινήσεις που λέγονται περισταλτισμός. Αυτές οι κινήσεις γίνονται αυτόματα και είναι εξαιρετικά ισχυρές –η τροφή θα έφτανε στο στομάχι ακόμα κι αν στεκόμαστε με το κεφάλι προς τα κάτω.

Slide 16

σελ. 67 Στο στομάχι η τροφή ανακατεύεται με τα στομαχικά υγρά και γίνεται παχύρρευστο υγρό.

Slide 17

σελ. 67 Σ Τ Ο Μ Α Χ Ι Π Α Γ Κ Ρ Ε Α Σ Σ Υ Κ Ω Τ Ι Ο Ι Σ Ο Φ Α Γ Ο Χ Ο Λ Η Δ Ω Δ Ε Κ Δ Χ Τ Λ Ν Τ Ε Ρ Α Λ Ι Ο

Summary: Παρουσίαση του μαθήματος "Το ταξίδι της τροφής συνεχίζεται" της ενότητας "Πεπτικό σύστημα" - Φυσικά Ε΄ τάξης.

Tags: πεπτικο πέψη

URL: