Οι μεγάλες πεδιάδες, οι μεγάλες οροσειρές

+179

No comments posted yet

Comments

silegga (5 years ago)

Ευχαριστώ. Πολύ καλή δουλειά

Slide 1

Γεωγραφία Στ’ Δημοτικού Β’ Ενότητα: Το φυσικό περιβάλλον - Κεφάλαιο 13: Οι μεγάλες πεδιάδες, οι μεγάλες οροσειρές Αντωνίου Βανέσσα: parantoniou@sch.gr

Slide 2

Οροσειρές Οι μεγάλες οροσειρές είναι αποτέλεσμα των ενδογενών δυνάμεων.

Slide 4

Ιμαλάια Καύκασος Άλπεις Κλιμάντζαρο Άτλαντας Βραχώδη όρη Άνδεις Οροσειρές

Slide 5

Ιμαλάια To όρος Έβερεστ είναι το ψηλότερο βουνό της οροσειράς των Ιμαλαΐων και η κορυφή του το υψηλότερο σημείο της Γης. Βρίσκεται μεταξύ Νεπάλ και Θιβέτ. Η κορυφή βρίσκεται σε ύψος 8.848 μέτρα. Το ύψος της μεταβάλλεται κατά μερικά χιλιοστά κάθε έτος λόγω της διαδικασίας ορογένεσης που δημιούργησε τα Ιμαλάια και συνεχίζεται και στην εποχή μας καθώς η Ινδική τεκτονική πλάκα συγκρούεται με αυτή της Ασίας. Τα 8.800 μέτρα είναι στα δύο τρίτα περίπου του ύψους της τροπόσφαιρας. Σε αυτό το ύψος ο αέρας είναι αραιός και η έλλειψη οξυγόνου, οι δυνατοί άνεμοι και οι εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες εμποδίζουν την ανάπτυξη χλωρίδας ή πανίδας στις ανώτερες πλαγιές.

Slide 6

Πεδιάδες Οι τεράστιες πεδιάδες διαμορφωθήκαν από την επίδραση εξωγενών δυνάμεων.

Slide 8

Πεδιάδες Κίνας Ρωσίας Σιβηρική ΝΑ Ασίας Ευρώπης Νίγηρα Β Αμερικής Αμαζονίου Μάρεϊ & Ντάρλινγκ

Slide 9

Ανάγλυφο Το ανάγλυφο μιας περιοχής διαμορφώνει τις καιρικές συνθήκες της περιοχής, οι οποίες επηρεάζουν τις δραστηριότητες των ανθρώπων.

Slide 10

Ανάγλυφο Επίσης το ανάγλυφο διευκολύνει ή εμποδίζει τις καλλιέργειες, το κτίσιμο πόλεων και χωριών , την επικοινωνία (κατασκευή δρόμων, σιδηροδρόμων), τις μεταφορές κ.λπ.

Summary: Γεωγραφία Στ΄Δημοτικού, Ενότητα Β΄: το φυσικό περιβάλλον, Κεφάλαιο 13: Οι μεγάλες πεδιάδες, οι μεγάλες οροσειρές

Tags: γεωγραφία στ΄δημοτικού το φυσικό περιβάλλον οι μεγάλες πεδιάδες οροσειρές

URL: