ΣΤΑΤΙΚΟΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ

+1033

No comments posted yet

Comments

galatia13 (2 years ago)

!!!

Slide 1

ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ ΦΕ 1 ΣΤΑΤΙΚΟΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ Ε΄ ΤΑΞΗ © Γρηγόρης Ζερβός

Slide 2

σελ. 94

Slide 3

σελ. 94

Slide 4

σελ. 95

Slide 5

σελ. 95 Όταν πλησιάζω τα καλαμάκια, παρατηρώ ότι το ένα απομακρύνεται από το άλλο.

Slide 6

σελ. 96 Όταν φέρνω το χαρτομάντιλο κοντά στο καλαμάκι, παρατηρώ ότι το καλαμάκι πλησιάζει το χαρτομάντιλο.

Slide 7

Οι αρχαίοι Έλληνες γνώριζαν ότι το ήλεκτρον (κεχριμπάρι) αποκτούσε ιδιαίτερες ιδιότητες όταν το έτριβαν με ύφασμα. ηλεκτρισμός < ήλεκτρον

Slide 8

Ο ηλεκτρισμός δεν είναι ανθρώπινη εφεύρεση! Είναι τόσο παλιός, όσο και το σύμπαν! Το ηλεκτρικό ρεύμα είναι ανακάλυψη του ανθρώπου!

Slide 9

Τα δομικά σωματίδια του ατόμου είναι τα… πρωτόνια νετρόνια ηλεκτρόνια Τα πρωτόνια έχουν θετικό ηλεκτρικό φορτίο, τα ηλεκτρόνια αρνητικό & τα νετρόνια δεν έχουν ηλεκτρικό φορτίο.

Slide 10

Σ’ ένα άτομο ο αριθμός των πρωτονίων είναι ίσος με τον αριθμό των ηλεκτρονίων και γι’ αυτό το άτομο είναι ηλεκτρικά ουδέτερο. 3 πρωτόνια 3 ηλεκτρόνια

Slide 11

Πότε ένα σώμα ηλεκτρίζεται; όταν χάνει ηλεκτρόνια ή παίρνει ηλεκτρόνια φορτίζεται αρνητικά φορτίζεται θετικά Ένα σώμα ηλεκτρίζεται…

Slide 12

Πώς ένα σώμα ηλεκτρίζεται; - - - - - - - χάνει ηλεκτρόνια περισσότερα πρωτόνια φορτίζεται θετικά παίρνει ηλεκτρόνια περισσότερα ηλεκτρόνια φορτίζεται αρνητικά Μόνο τα ηλεκτρόνια μπορούν να μεταφερθούν από το ένα σώμα στο άλλο.

Slide 13

Στατικός ηλεκτρισμός Τα ηλεκτρόνια που μεταφέρονται από το ένα σώμα στο άλλο με τριβή, είναι σταθερά (δε ρέουν μέσα στο σώμα). Αυτά τα φορτία ονομάζονται στατικά και τα φαινόμενα που οφείλονται σ’ αυτά ονομάζονται στατικός ηλεκτρισμός.

Slide 14

σελ. 96 Το καλαμάκι και το χαρτομάντιλο έλκονται, γιατί είναι φορτισμένα διαφορετικά. Τα δύο καλαμάκια απωθούνται, γιατί είναι φορτισμένα όμοια. Απωθούνται: απομακρύνονται το ένα από το άλλο. Έλκονται: πλησιάζουν το ένα το άλλο.

Slide 15

Τα ομώνυμα φορτία απωθούνται και τα ετερώνυμα έλκονται.

Slide 16

σελ. 97 Φορτία: “φορτώθηκαν” στα σωματίδια της ύλης θετικό πρωτονίων αρνητικό ηλεκτρονίων Δεν μπορούν να μετακινηθούν σε άλλο σώμα. Δημιουργήθηκαν μαζί με το σύμπαν.

Slide 17

σελ. 97 αρνητικά θετικά αρνητικά θετικά

Slide 18

σελ. 97 Το σώμα μου και το πουλόβερ φορτίζονται ηλεκτρικά, γι’ αυτό νιώθω το τίναγμα. Το σώμα μου φορτίζεται ηλεκτρικά λόγω της τριβής με το κάθισμα, γι’ αυτό νιώθω το τίναγμα όταν βγαίνω απ’ τ’ αυτοκίνητο.

Slide 19

Αστραπές & κεραυνοί * Ηλεκτρική εκκένωση: δίοδος του ηλεκτρικού ρεύματος μέσα από τον αέρα.

Slide 20

Καλό διάβασμα!!!

Summary: ΦΥΣΙΚΗ Ε΄ ΤΑΞΗΣ - ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ ΦΕ1: ΣΤΑΤΙΚΟΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ

URL: