Η καρδιά

+238

No comments posted yet

Comments

Slide 1

Φυσική Στ’ Δημοτικού Ενότητα 8η : Κυκλοφοριακό Σύστημα Η ΚΑΡΔΙΑ Βιβλίο μαθητή σελ. 86-89 Τετράδιο Εργασιών σελ. 114-117 Αντωνίου Βανέσσα: parantoniou@sch.gr Φυσική Στ’ Δημοτικού Ενότητα 8η : Κυκλοφοριακό Σύστημα Η ΚΑΡΔΙΑ Βιβλίο μαθητή σελ. 86-89 Τετράδιο Εργασιών σελ. 114-117

Slide 2

Η καρδιά, ένας ακούραστος μυς Ξεκινά να «χτυπά», πριν ακόμη γεννηθούμε. Αντλεί αίμα ακούραστα σε όλη μας τη ζωή. «Χτυπά» περισσότερες από εκατό χιλιάδες φορές τη μέρα, άλλοτε πιο αργά κι άλλοτε πιο γρήγορα.

Slide 3

Η καρδιά, ένας ακούραστος μυς Η καρδιά είναι από τα πιο σημαντικά όργανα του οργανισμού μας. Δεν είναι τυχαίο ότι πολύ συχνά η καρδιά συμβολίζει την τρυφερότητα, την αγάπη, κάτι μοναδικό και πολύτιμο.

Slide 5

Η καρδιά βρίσκεται στο αριστερό μέρος του θώρακα. Όταν ακουμπώ την παλάμη μου εκεί, νιώθω πιο έντονα τους «χτύπους» της καρδιάς.

Slide 6

Στο εσωτερικό του καρπού μου, στο λαιμό μου και στον αστράγαλό μου αισθάνομαι το σφυγμό μου.

Slide 7

Οι σφυγμοί που μέτρησα σε ένα λεπτό, ενώ καθόμουν, ήταν 78. Οι σφυγμοί που μέτρησα σε ένα λεπτό, μετά από τροχάδην, ήταν 100.

Slide 9

Ο σφυγμός που αισθάνομαι οφείλεται στην κίνηση της καρδιάς. Μετά από σωματική άσκηση η καρδιά «χτυπά» πιο γρήγορα. Επίσης, η καρδιά «χτυπά» πιο γρήγορα στα παιδιά απ' ότι στους ενήλικες.

Slide 10

Η καρδιά, ένας ακούραστος μυς Η καρδιά είναι το βασικότερο όργανο του κυκλοφορικού συστήματος. Αντλεί αδιάκοπα αίμα, το οποίο φτάνει σε όλα τα μέρη του σώματός μας λόγω της πίεσης που δημιουργείται από την καρδιά.

Slide 11

Σημασία του αίματος Το αίμα είναι πολύτιμο για τον οργανισμό. Συμβάλλει στην προστασία από τα μικρόβια Μεταφέρει οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για τη λειτουργία του οργανισμού μας Μεταφέρει διοξείδιο του άνθρακα και άλλες βλαβερές ουσίες, που αποβάλλονται από το σώμα μας.

Slide 12

Απώλεια αίματος Κάποιες φορές έχουμε ανάγκη από ξένο αίμα. Όταν χάνουμε λίγο αίμα εξαιτίας κάποιου τραυματισμού, ο οργανισμός μας εύκολα αναπληρώνει τη μικρή αυτή «απώλεια».

Slide 13

Απώλεια αίματος Γι’ αυτές τις περιπτώσεις τα νοσοκομεία έχουν αποθέματα σε αίμα, το οποίο προσφέρουν σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη. Αν όμως χάσουμε περισσότερο αίμα λόγω κάποιας εγχείρησης, σοβαρής ασθένειας ή κάποιου ατυχήματος, ο κίνδυνος για την υγεία μας είναι μεγάλος.

Slide 14

Αιμοδοσία Το αίμα δεν κατασκευάζεται ούτε αγοράζεται. Προσφέρεται! Η προσφορά αίματος ονομάζεται αιμοδοσία. Η αιμοδοσία διαρκεί μόλις πέντε λεπτά και είναι ακίνδυνη. Ο οργανισμός πολύ σύντομα αναπληρώνει την ποσότητα του αίματος που προσφέρουμε. Κάθε υγιής άνθρωπος ηλικίας 18-65 ετών μπορεί να δίνει αίμα ως και τέσσερις φορές το χρόνο. Πολλοί όμως φοβούνται να δώσουν αίμα, ενώ άλλοι αδιαφορούν ξεχνώντας πόσο πολύτιμη είναι η προσφορά του.

Slide 15

Αιμοδοσία

Slide 16

Η καρδιά Η καρδιά είναι ένας μυς με μέγεθος περίπου όσο η γροθιά ενός ανθρώπου. Λειτουργεί ως αντλία χάρη στην οποία το αίμα κυκλοφορεί αδιάκοπα στον οργανισμό μας. Χωρίζεται σε τέσσερα μέρη. Τα δύο επάνω ονομάζονται κόλποι και τα δύο κάτω κοιλίες. Οι κόλποι επικοινωνούν με τις κοιλίες με τις βαλβίδες, που επιτρέπουν τη ροή του αίματος μόνο από τους κόλπους προς τις κοιλίες. δεξιός κόλπος τριγχλώχινα βαλβίδα αριστερός κόλπος αριστερή κοιλία δεξιά κοιλία μιτροειδής βαλβίδα

Slide 18

Ο καρδιακός παλμός Κάθε «χτύπος» της καρδιάς αντιστοιχεί σε έναν καρδιακό παλμό. Κάθε καρδιακός παλμός περιλαμβάνει τρία στάδια: Πρώτο Στάδιο Συστέλλονται οι κόλποι και το αίμα περνάει στις κοιλίες.

Slide 19

Ο καρδιακός παλμός Δεύτερο Στάδιο Συστέλλονται οι κοιλίες. Οι βαλβίδες είναι κλειστές, το αίμα δεν μπορεί να περάσει πίσω στους κόλπους, οπότε φεύγει από την καρδιά. Ταυτόχρονα, οι κόλποι γεμίζουν πάλι με αίμα.

Slide 20

Ο καρδιακός παλμός Τρίτο Στάδιο Ονομάζεται καρδιακή παύλα. Ο μυς είναι χαλαρός, η καρδιά ξεκουράζεται. Το στάδιο αυτό διαρκεί λιγότερο από μισό δευτερόλεπτο. Η συχνότητα του καρδιακού παλμού διαφέρει ανάλογα με την ηλικία και την ένταση της σωματικής άσκησης. Οι καρδιακοί παλμοί ενός ενήλικα σε κατάσταση ηρεμίας είναι περίπου 80 σε ένα λεπτό.

Slide 21

δεξιός κόλπος αριστερός κόλπος βαλβίδες αριστερή κοιλία δεξιά κοιλία

Slide 22

Καρδιογράφημα Η καλή λειτουργία της καρδιάς μας είναι ιδιαίτερα σημαντική για την υγεία μας. Οι επιστήμονες παρακολουθούν τη λειτουργία της καρδιάς με μια ειδική εξέταση, το καρδιογράφημα. Έτσι, μπορούν να βγάζουν χρήσιμα συμπεράσματα για την κατάστασή της αλλά και για το πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν πιθανά προβλήματα.

Slide 23

Το επάνω σκίτσο αντιστοιχεί στην αγελάδα και το κάτω στο λαγό. Η αγελάδα είναι μεγαλύτερο ζώο από το λαγό, άρα και η καρδιά της αγελάδας είναι πιο μεγάλη από την καρδιά του λαγού.

Slide 24

ΚΟΙΛΙΕΣ Α ΚΑΡΩΘ Α Δ Α Κ Υ Κ Λ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ ΟΛΠΟΙ Σ Φ Υ Γ Μ Ο Π Α Υ Λ Α Β Α Λ Β Ι Δ Α

Summary: Φυσική Στ΄Δημοτικού, Ενότητα 8η: Κυκλοφορικό Σύστημα, Κεφάλαιο 1ο: Η καρδιά

Tags: φυσική στ΄δημοτικού κυκλοφορικό σύστημα η καρδιά

URL: