Η τριβή , μια σημαντική δύναμη

+112

No comments posted yet

Comments

Slide 1

« Ερευνώ και ανακαλύπτω » Ε΄ δημοτικού ΦΕ 5 : Η τριβή – μια σημαντική δύναμη Κουκούλης Πάρης http://1dimagdim.blogspot.com/

Slide 2

Τριβή ονομάζεται η δύναμη η οποία αντιστέκεται στην κίνηση ενός σώματος πάνω σε ένα άλλο με το οποίο έρχεται σε επαφή. Η τριβή έχει πολύ μεγάλη σημασία στην καθημερινή μας ζωή. Για παράδειγμα, μας βοηθάει να περπατάμε, να πιάνουμε και να συγκρατούμε διάφορα αντικείμενα, για την κίνηση των αυτοκινήτων στους δρόμους κλπ. Η τριβή και αντιστέκεται στο να ξεκινήσει να κινείται ένα ακίνητο σώμα και δυσκολεύει την κίνηση ενός σώματος που κινείται. Η τριβή είναι μια δύναμη που ασκείται με επαφή. Η εμφάνιση της τριβής έχει τα ακόλουθα αποτελέσματα: Προκαλεί τη θέρμανση των επιφανειών που τρίβονται και μετατρέπει ένα μέρος της κινητικής ενέργειας σε θερμότητα. Τα σώματα που τρίβονται το ένα με το άλλο, φθείρονται Σε πολλές περιπτώσεις η τριβή προκαλεί παραγωγή ήχου.

Slide 5

Είναι δύσκολο να σπρώξω τη γόμα στο θρανίο , πιο δύσκολο στο χαρτί και ακόμα πιο δύσκολο στο γυαλόχαρτο .

Slide 6

Η γόμα και η κιμωλία φθείρονται . Η φθορά είναι μεγαλύτερη όταν τρίβω τα αντικείμενα στο χαρτί απ’ ό,τι όταν τα τρίβω στο θρανίο. Ακόμα πιο μεγάλη είναι η φθορά , όταν τρίβω τα αντικείμενα στο γυαλόχαρτο .

Slide 7

Όταν τρίβω τις παλάμες μου μεταξύ τους , ακούω ένα χαρακτηριστικό ήχο . Οι παλάμες μου θερμαίνονται . Όταν τρίβω το δάχτυλο μου στο θρανίο , ακούω ένα χαρακτηριστικό ήχο . Το δάχτυλο μου θερμαίνεται .

Slide 8

Η τριβή είναι μια δύναμη που δυσκολεύει την κίνηση των σωμάτων . Η τριβή έχει ως αποτέλεσμα τη φθορά και τη θέρμανση των σωμάτων και την παραγωγή ήχου . Το ελαστικό του αυτοκινήτου φθείρεται . Οι χορδές ταλαντώνονται και παράγουν ήχο . Το τρυπάνι θερμαίνεται .

Slide 9

Η τσουλήθρα έχει φθαρεί λόγω της τριβής με τα ρούχα των παιδιών που τη χρησιμοποιούν. Οι σόλες φθείρονται περισσότερο στο μπροστινό και στο πίσω τμήμα , στα σημεία δηλαδή στα οποία το πέλμα έρχεται σε επαφή με το δρόμο και λιγότερο στις καμάρες των πελμάτων .

URL: