училище за родители-2

+7

No comments posted yet

Comments

Slide 1

Училище за РОДИТЕЛИ

Slide 2

Как трябва да се държат родителите с дете, което тръгва в първи клас: 1. Будете го спокойно. Отваряйки очи, то трябва да вижда вашата усмивка и да чува ласкавият ви глас. 2. Не го карайте да бърза. Разпределете правилно времето, което е нужно за подготовка на детето за училище. 3. Не се разделяйте с него с предупреждения от рода на: "Гледай да не грешиш", "Дръж се добре", "Внимавай да не получиш лоша оценка“ и др.

Slide 3

4. Посрещайте детето спокойно, без да го обсипвате с хиляди въпроси. Дайте му възможност да се отпусне. 5. Забележите ли, че детето от нещо е огорчено, но мълчи, не го разпитвайте, докато не се успокои. Тогава то само ще ви разкаже всичко. 6. Не изисквайте от детето веднага след училище да заляга на уроците. Почивка от 2-3 часа просто му е необходима.

Slide 4

7. Не заставяйте детето да научи всичко на един дъх. След занимания от 15-20 минути е добре то да си почине 10-15 минути. И ще е чудесно, ако през това време не седи на едно място, а си играе. 8. Не стойте над главата му, когато си приготвя домашните. Дайте му възможност да работи самостоятелно. Но ако се налага да му помогнете, въоръжете се с търпение. 9. Не правете с него пазарлъци от рода на:" Ако ти научиш това стихотворение добре, ще ти позволя да гледаш …".

Slide 5

10. Изработете в семейството единна тактика за общуване с първокласника. А своите разногласия по повод кое е "правилно" кое - не е, изяснявайте без него. . 11. Отчитайте, че децата, дори и поотрасналите, обичат преди заспиване да им четат приказки, да им пеят песни или просто ласкаво да ги погалят по главичките.

Slide 6

Не се скъпете на похвали Детето се нуждае от похвалите ви, както цветето – от вода... Хвалете детето, критикувайте изпълнението Казвайте “Ти работи много старателно, но не се получи много добре. Следващият път ще успееш!”

Slide 7

Даже в морето от неуспехи може да се намери островче на успеха и да се закрепите на него. Не пропускайте да отбележите и най-дребния успех на детето. Това ще го накара да се старае все повече и повече. Детето трябва да бъде уверено, че родителите му се гордеят с него.

Slide 8

Не поставяйте няколко задачи едновременно. Това ще направи детето неуверено. Формулата “Ти отново не...” е най-сигурният път към израстване на неудачник.

Slide 9

Детето ще израсне като неудачник, ако използвате изрази като: 1. „Излез”, „ не ми пречи”, „зает(а) съм”; 2. Силните хора не плачат; 3. Ти винаги правиш всичко не както трябва. 4. Ти си лош и аз такъв не те обичам; 5. Ти всичко правиш по-лошо от другите; 6. По-добре да не те бях раждала;

Slide 10

Детето ще израсне като неудачник, ако използвате изрази като: 7. Колко много сме ти дали, а ти… 8. Ако ти така почнеш да се държиш, с теб никой няма да дружи (няма да те обича и т.н.) 9. Неправилно! Това трябва да се направи по друг начин! 10. Колко пъти съм ти казвала, но ти всичко правиш наопаки! 11. Не вярвай на никого – всички лъжат!

Slide 11

Детето ще израсне щастливо и успешно ако му казвате: Сега ми е нужна помощта ти. 2. Поплачи си – ще ти олекне! 3. Ти си такъв умник, юнак, също като баща си (или майка си)! 4. Аз те обичам, ти си добър и умен, но сега съм огорчен от твоето поведение и се чувствам зле. 5. Днес си се справил по-добре от вчера, защото си се постарал! 6. Ние те чакахме да си дойдеш! Какво щастие е,че те има! Какво бихме правили без теб!

Slide 12

Детето ще израсне щастливо и успешно ако му казвате: 7. Ние те обичаме, разбираме и се надяваме на теб! 8. Интересно ни е да чуем мнението ти. 9. Както ти се отнасяш към хората, така и те ще се отнасят към теб. Ако ти ги обичаш и разбираш и те ще ти отвърнат със същото. 10. Хайде да видим как това може да стане по-добре! Да опитаме още веднъж! 11. Избирай приятелите си сам и помни, че всичко в живота ти зависи от теб!

URL: