Ο φίλος μας το δάσος

+319

No comments posted yet

Comments

sudiakos2 (1 year ago)

Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Τα mobile δεν υποστηρίζουν το flash, οπότε είναι αδύνατο να ανοίξουν οι παρουσιάσεις. Το υλικό μου είναι προσβάσιμο μονάχα μέσω διαδικτύου χωρίς δυνατότητα κατεβάσματος. Σταδιακά μετατρέπω όλες τις παρουσιάσεις σε HTML5, ώστε να τρέχουν σε όλες τις συσκευές. Αυτό όμως θα είναι μέσω του website που διατηρώ και όχι από εδώ.

Starselinaa (1 year ago)

Η παρουσίαση σας είναι παρα πολύ ωραία και συγχαρητήρια! Θα ήθελα αν μπορούσατε μου επιτρέψετε να κατεβάζω τα αρχεία που έχετε φτιάξει ή να μου τα στείλετε με κάποιο τρόπο! Είμαι δασκάλα και κάνω συχνά παρουσιάσεις στα παιδιά μέσω laptop απλά θα ήθελα για λόγους ευκολίας να χρησιμοποιω το tablet στην τάξη ανά πάσα στιγμή και online μου προκαλει πρόβλημα o flash player και δε μπορώ να τα ανοίξω για να τα προβαλω. Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων Ελένη

Slide 1

Ο φίλος μας το δάσος Το Δάσος είναι πολύτιμο ©Σουδίας Γιάννης

Slide 4

Το δάσος δεν είναι μόνο δένδρα. Είναι ένα σύνολο διαφόρων φυτών - όπου βέβαια κυριαρχούν τα δένδρα - μαζί με τα διάφορα ζώα που συνυπάρχουν και με το έδαφος και το κλίμα που επικρατεί στην περιοχή. Όλες οι εκτάσεις που καλύπτονται από φυσική βλάστηση λέγονται δασικές, ανεξάρτητα από το αν κυριαρχούν δένδρα, θάμνοι ή φρύγανα και αποτελούν ένα πολυσύνθετο σύνολο με δική του ζωή και λειτουργίες. Αποτελούν το Δασικό Οικοσύστημα, που παίζει σημαντικό ρόλο στη βιολογική ισορροπία της φύσης.

Slide 7

Είναι ένα φυσικό αγαθό, με πολύπλευρη σημασία και ανυπολόγιστη αξία για τη ζωή, για τον άνθρωπο. Ένας ανανεώσιμος φυσικός πόρος με τεράστιες ανεξάντλητες δυνατότητες για την οικονομική, περιβαλλοντική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου, για τη δημιουργία καλυτέρων συνθηκών ζωής. Γι' αυτό εκτάσεις που καλύπτονται με πυκνή φυσική βλάστηση, συνοπτικά την λέμε «Δάσος». Δεν πρέπει να καίγονται ή να καταστρέφονται με οποιονδήποτε τρόπο αυτές οι εκτάσεις, γιατί απώτερος σκοπός μας είναι να γίνουν τελικά δάση, όπου να κυριαρχούν τα δένδρα.

Slide 10

Παράγει το απαραίτητο και αναντικατάστατο για τη ζωή μας οξυγόνο ενώ δεσμεύει το επικίνδυνο για τη ζωή διοξείδιο του άνθρακα.

Slide 13

Μειώνει την ένταση του φωτός και επιδρά στη σύνθεσή του, δημιουργώντας ένα ιδιαίτερο φωτοκλίμα.

Slide 16

Απορροφά και εξουδετερώνει διάφορες επιβλαβείς ουσίες.

Slide 19

Μειώνει την ένταση του ανέμου. Μειώνει τους θορύβους.

Slide 22

Αυξάνει τις βροχές, μετατρέπει σε βροχή (βροχοομίχλη) την υγρασία του αέρα και υγροποιεί την ομίχλη.

Slide 25

Συγκρατεί το νερό της βροχής και δεν το αφήνει να πέφτει με δύναμη στο έδαφος και να το διαβρώνει.

Slide 28

Ενισχύει τα υπόγεια νερά.

Slide 31

Συγκρατεί το έδαφος και εμποδίζει τη διάβρωση.

Slide 34

Εμποδίζει την εξάτμιση του εδάφους και αυξάνει την υγρασία του.

Slide 37

Εξασφαλίζει κατάλληλες συνθήκες για την προστασία, διατροφή και διατήρηση πολλών ζωικών οργανισμών.

Slide 40

Παράγει σημαντικές ποσότητες βιομάζας, μας προσφέρει διάφορα δασικά προϊόντα και δεσμεύει ενέργεια.

Slide 43

Το δάσος με τις διάφορες λειτουργίες του: Δημιουργεί υγιεινές συνθήκες εργασίας και διαβίωσης. Προσφέρει ευκαιρίες απασχόλησης, δημιουργίας, άθλησης, ψυχαγωγίας. Εμποδίζει τη δημιουργία χειμάρρων και πλημμύρων. Βοηθά στη διατήρηση της βιολογικής ισορροπίας στη φύση. Εξασφαλίζει κατάλληλες συνθήκες διατήρησης πλούσιας χλωρίδας και πανίδας. Προσφέρει πολύτιμα προϊόντα (ξύλο κλπ.) για τη ζωή και την πρόοδο. Συμβάλλει στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη.

Slide 46

Το δάσος χωρίς τον άνθρωπο μπορεί να υπάρχει, ο άνθρωπος όμως χωρίς το δάσος δεν μπορεί να ζήσει.

Summary: Γλώσσα (Ε΄τάξης)

URL: