Η θερμότητα μεταδίδεται με αγωγή

+63

No comments posted yet

Comments

Slide 1

Φυσική Στ’ Δημοτικού Ενότητα 2η: Θερμότητα Η ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ ΜΕ ΑΓΩΓΗ Τετράδιο Εργασιών σελ. 52-53

Slide 2

σελ.52

Slide 3

σελ.52

Slide 4

Καθώς θερμαίνω την άκρη της βελόνας, τα κομματάκια κεριού λιώνουν και πέφτουν. Πρώτο πέφτει το κομματάκι του κεριού που βρίσκεται κοντά στη φλόγα και τελευταίο αυτό που βρίσκεται κοντά στο χέρι μου. σελ.52

Slide 5

σελ.53 Η θερμότητα μεταδίδεται με αγωγή από την πιο ζεστή προς την πιο κρύα άκρη της βελόνας. Χρησιμοποίησα φελλό για να μη μεταδοθεί η θερμότητα στο χέρι μου και καώ.

Slide 6

σελ.53 Η θερμότητα ρέει από το ζεστό προς το κρύο άκρο του ακοντίου. Η θερμότητα έχει μεταδοθεί μέχρι το σημείο στο οποίο ο Αστερίξ κρατούσε το ακόντιο, ενώ δεν έχει μεταδοθεί ακόμα στο σημείο που ο Οβελίξ κρατά το ακόντιο.

Slide 7

σελ.53 Η κατσαρόλα είναι κατασκευασμένη από ατσάλι που είναι καλός αγωγός της θερμότητας, ενώ τα χερούλια από συνθετικό υλικό, που είναι κακός αγωγός της θερμότητας. Γι αυτό μπορούμε άφοβα να πιάνουμε την κατσαρόλα από τα χερούλια.

Slide 8

σελ.53 Η μητέρα θα έπρεπε να πει: «Βάλε χοντρά μάλλινα ρούχα που είναι κακοί αγωγοί της θερμότητας».

Slide 9

Θεωρία μαθήματος Βιβλίο μαθητή σελ. 44-47

Slide 10

Θερμική Ενέργεια - Θερμότητα Τα σχετικά με τη θερμότητα φαινόμενα τα ονομάζουμε θερμικά φαινόμενα. Τα φαινόμενα αυτά οφείλονται στις μεταβολές της θερμικής ενέργειας των σωμάτων. Θερμική ενέργεια ενός σώματος ονομάζουμε την κινητική ενέργεια των μορίων του λόγω των συνεχών και τυχαίων κινήσεών τους. Αντιλαμβανόμαστε τη θερμική ενέργεια ενός σώματος από τη θερμοκρασία του. Όσο μεγαλύτερη είναι η θερμική ενέργεια τόσο μεγαλύτερη είναι και η θερμοκρασία. Θερμότητα ονομάζουμε την ενέργεια μόνο όταν αυτή ρέει από ένα σώμα σε ένα άλλο. Η θερμότητα ρέει πάντοτε από τα σώματα με μεγαλύτερη θερμοκρασία προς τα σώματα με χαμηλότερη θερμοκρασία. ΘΕΡΜΟ ΨΥΧΡΟ

Slide 11

Μετάδοση θερμότητας με αγωγή Μετάδοση θερμότητας με αγωγή ονομάζουμε τη μετάδοση της θερμότητας μέσα από ένα υλικό σώμα. Κατά τη μετάδοση της θερμότητας με αγωγή, τα μόρια του σώματος που βρίσκονται σε περιοχές με υψηλότερη θερμοκρασία μεταδίδουν τη θερμότητα σε γειτονικά τους μόρια που βρίσκονται σε περιοχές με χαμηλότερη θερμοκρασία. Η μετάδοση μπορεί να γίνεται και από μόρια ενός σώματος σε μόρια άλλου σώματος χαμηλότερης θερμοκρασίας, όταν τα σώματα είναι σε επαφή.

Slide 12

Καλοί και κακοί αγωγοί της θερμότητας Η μετάδοση της θερμότητας με αγωγή σε ένα σώμα εξαρτάται από την εσωτερική του δομή. Ανάλογα με το πόσο καλά μεταδίδεται η θερμότητα σε ένα υλικό, το υλικό αυτό το χαρακτηρίζουμε ως καλό ή κακό αγωγό της θερμότητας. Καλοί αγωγοί της θερμότητας μέταλλα: χαλκός σίδηρος αλουμίνιο Κακοί αγωγοί της θερμότητας ξύλο χαρτί φελλός αέρας Τους κακούς αγωγούς της θερμότητας τους χρησιμοποιούμε για τη θερμομόνωση των σπιτιών μας.

Slide 13

Καλοί και κακοί αγωγοί της θερμότητας Η μετάδοση της θερμότητας με αγωγή σε ένα σώμα εξαρτάται από την εσωτερική του δομή. Ανάλογα με το πόσο καλά μεταδίδεται η θερμότητα σε ένα υλικό, το υλικό αυτό το χαρακτηρίζουμε ως καλό ή κακό αγωγό της θερμότητας.

Summary: Φυσική Στ' Δημοτικού, Ενότητα "Θερμότητα" - Κεφάλαιο 1ο: "Η θερμότητα μεταδίδεται με αγωγή"

Tags: φυσική στ' δημοτικού θερμότητα η μεταδίδεται με αγωγή

URL: