Οι Κλέφτες και οι Αρματολοί

+790

No comments posted yet

Comments

sudiakos (4 years ago)

Ευχαριστώ πολύ.

sakistara (4 years ago)

ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΔΟΥΛΕΙΑ

sudiakos (5 years ago)

Εγώ ευχαριστώ για τα καλά λόγια.

john45 (5 years ago)

σ ευχαριστω για την προσφορα σου

giannisksv (5 years ago)

ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. ΜΠΡΑΒΟ ΣΥΝΑΔΕΛΦΕ.

Slide 1

Οι Έλληνες κάτω από την οθωμανική και τη λατινική κυριαρχία (1453-1821) Οι Κλέφτες και οι Αρματολοί

Slide 2

Οι Κλέφτες και οι Αρματολοί Oι Οθωμανοί Τούρκοι Κυριαρχούν στη Βαλκανική Χερσόνησο. Εξεγέρσεις από ομάδες Ελλήνων.

Slide 3

Έλληνες αγωνιστές

Slide 4

Οι Κλέφτες και οι Αρματολοί Σημαντικότεροι πολεμιστές Ο Κροκόδειλος Κλαδάς Μια από τις λίγες περιοχές που δεν υποτάχθηκαν στους Τούρκους. Οι Μανιάτες : «αγρυπνούν νύχτα μέρα για να διατηρήσουν την ελευθερία τους και δεν εννοούν να αναγνωρίσουν κανένα ηγεμόνα επί της γης» Είχε για ορμητήριο του τη Μάνη.

Slide 5

Η Πελοπόννησος την εποχή της Φραγκοκρατίας. Σ’ αυτά τα όρη (Μάνη) ήρθανε οι παλαιοί Σπαρτιάτες και είναι αυτοί που λέγονται τη σήμερον Μανιάτες. Για να φυλάξουν την τιμή και την ελευθερία Έφτιαξαν πόλεις στα βουνά και περισσά χωρία.

Slide 6

Ο Κροκόδειλος (ή Κροκόνδειλος ή Ακροκόδυλος ή Κορκόντηλος) Κλαδάς (1425-1490), γιος οικογένειας αρχόντων της αυτοκρατορίας των Παλαιολόγων, κατ’ άλλους Αρβανίτης, καπετάνιος και αρχηγός των stratioti (ατάκτων), ηγέτης της πρώτης επανάστασης έναντι των Οθωμανών στο Μοριά στις 9 Οκτωβρίου 1479 και της επανάστασης στην Ήπειρο το 1481, συνελήφθη από τους Τούρκους, το 1490, οι οποίοι των τιμώρησαν με θάνατο δια κατακερματισμού. «Ο ήρωας Κροκόδειλος Κλαδάς» Ν. Εγγονόπουλος.

Slide 7

Οι Κλέφτες και οι Αρματολοί Ένοπλοι Έλληνες Οι Κλέφτες Ζούσαν στην ύπαιθρο. Είχαν τα λημέρια.

Slide 8

Παλικάρι σε πορεία.

Slide 9

Κλέφτης, κέρινο ομοίωμα.

Slide 10

Οι κλέφτες όταν έπιαναν τα βουνά δεν είχαν μόνιμη διαμονή. Κάθε ομάδα είχε, έναν τόπο που προτιμούσε. Το έλεγαν «λημέρι» και ήταν πάντα σε κάποιο δυσπρόσιτο μέρος. Πάνω, κλέφτικο λημέρι σε απρόσιτη, βραχώδη τοποθεσία κοντά στη λίμνη της Kωπαΐδας.

Slide 11

Προετοιμασία πριν την μάχη, κέρινα ομοιώματα.

Slide 12

Οι Κλέφτες και οι Αρματολοί Ένοπλοι Έλληνες Οι Κλέφτες Ζούσαν στην ύπαιθρο. Είχαν τα λημέρια. Οργανωμένοι σε μικρές ομάδες. Καθεμιά με τον καπετάνιο της.

Slide 13

Ομάδα κλεφτών στο λημέρι της.

Slide 14

Λημέρια κλεφτών.

Slide 15

Έλληνας πολεμιστής, ενέδρα σε ορεινό πέρασμα. Κλέφτης

Slide 16

Ο Αντώνης Κατσαντώνης (1775 - 1808) ήταν ονομαστός κλέφτης, ο οποίος έδρασε επί τουρκοκρατίας, στα προεπαναστατικά χρόνια στην περιοχή των Αγράφων, του Βάλτου και του Ξηροποτάμου Αιτωλοακαρνανίας. Ο θρυλικός κλέφτης Κατσαντώνης.

Slide 17

Ο Αριστοτέλης Βαλαωρίτης έγραψε για την ώρα του μαρτυρικού θανάτου του Κατσαντώνη: «Δυο γύφτοι τον εστρώσανε δεμένονε στ’ αμόνι κι αρχίσανε με το σφυρί να τον πελεκάνε. Σκλήθρες πετάν τα κόκαλα, σκορπάνε τα μεδούλια, νεύρα, κομμένα κρέατα, σέρνονται σαν ξεσκλίδια και κείνος τηράει τον ουρανό και γλυκοτραγουδάει: Χτυπάτε, πελεκάτε με σκυλιά, τον Κατσαντώνη δεν τον τρομάζει Αλήπασας, φωτία, σφυρί κι αμόνι.»

Slide 18

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης: «Το "κλέφτης" ήτον καύχημα. Έλεγε "είμαι κλέφτης" και η ευχή των πατέρων ενός παιδιού ήτον να γίνη κλέφτης. Το "κλέφτης" εβγήκε από την εξουσία. Εις του πατρός μου τον καιρό, ήτον ιερό πράγμα να πει- ράξουν Έλληνα. Και όταν οι κλέπται ήρχοντο εις συμπλοκή με τους Τούρκους, όλοι οι γεωργοί άφηναν το ζευγάρι, και επάγαιναν να βοηθήσουν τους κλέπτας».

Slide 19

Οι Κλέφτες και οι Αρματολοί Ένοπλοι Έλληνες Οι Κλέφτες Ζούσαν στην ύπαιθρο. Είχαν τα λημέρια. Οργανωμένοι σε μικρές ομάδες. Καθεμιά με τον καπετάνιο της. Το δικό της μπαϊράκι. Μπαϊράκι: Τούρκικη λέξη που σημαίνει σημαία η επαναστατική σημαία. Τα μπαϊράκια ήταν πολεμικές σημαίες των κλεφτών και των αρματολών που επαναστατούσαν κατά της Τουρκικής εξουσίας.

Slide 20

Η σημαία που είχε προτείνει ο Ρήγας Φεραίος φέρει το ρόπαλο του Ηρακλή και τρεις σταυρούς. Το κόκκινο σημαίνει αίμα, το λευκό ελευθερία και το μαύρο θάνατος.

Slide 21

Σχεδίασμα σημαίας που ύψωσε ο Λάμπρος Κατσώνης στο Πόρτο Κάγιο της Μάνης. 'Εφερε χιαστί δύο ναυτικές σπάθες και τρεις καρδιές με την επιγραφή LAMBRO CAZZONI PRINCIPE DI ΜΑΙΝΑ Ε LIBERATOR DELLA GRECIA.

Slide 22

Σημαία που σήκωσε ο Ζαχαριάς κλέφτης της Λακωνίας. Ο Μάρκος Μπότσαρης στο Σούλι, υψώνει στις 26 Οκτωβρίου 1820 λευκή σημαία με τον Αϊ-Γιώργη στη μέση και την επιγραφή «ελευθερία, θρησκεία, πατρίς». Σημαία του καπετάν Τζιουβάρα το 1770, στην άλλη πλευρά είχε προσθέσει την εικόνα της Παναγίας.

Slide 23

Οι Κλέφτες και οι Αρματολοί Χαρακτηριστικό των κλεφτών Η εχθρότητα που ένιωθαν για τους Τούρκους και γενικά για την εξουσία. Αγαπητοί στο λαό Οι κλέφτες έγιναν σύμβολο της αντίστασης των υπόδουλων Ελλήνων ενάντια στους κατακτητές.

Slide 24

Κλέφτες ,σύμβολο της αντίστασης.

Slide 25

Οι Κλέφτες και οι Αρματολοί Οι Αρματολοί Βοηθητικά στρατεύματα των Τούρκων. Είναι πρώην κλέφτες. Αποκατάσταση ασφάλειας. Συνεργάζονταν συνήθως με τους κλέφτες.

Slide 26

Αρματολοί

Slide 27

Λαβωμένος αγωνιστής παραδίδει στο γιο του το σπαθί του, σύμβολο τιμής και καθήκοντος, αλλά και του αρματολικού αξιώματος.

Slide 28

Αριστερά: Γεώργιος Δυοβουνιώτης, αγωνιστής του ’21, γόνος κλεφταρματολών. Δεξιά: Ο αρματολός του 18ου αιώνα, Bέργος Bλαχαρμάτας, από την Παρνασσίδα.

Slide 29

Οι Κλέφτες και οι Αρματολοί Κατά τους τελευταίους αιώνες της Τουρκοκρατίας, πολλοί αρματολοί να εγκαταλείπουν τις θέσεις τους και να προσχωρούν στις τάξεις των κλεφτών. Γεώργιος Ανδρίτζος Ο Κατσαντώνης Ο Νικοτσάρας Γεώργιος Μπότσαρης Λάμπρος Τζαβέλλας

Slide 30

Κλέφτες και Αρματολοί

Slide 31

Κλέφτες και Αρματολοί

Slide 32

Κλέφτες και Αρματολοί

Slide 33

Κλέφτες και Αρματολοί

Slide 34

Κλέφτες και Αρματολοί

Slide 35

αρματολίκι Ανυπόταχτος Έλληνας που ζούσε στα βουνά. Η περιφέρεια που εξουσίαζε ο αρματολός. Λεξικό κλεφταρματολών καπετάνιος νταϊφάς κλέφτης λημέρι αρματολός μπαϊράκι καραούλι κλεφτοπόλεμος Καταφύγιο, στρατόπεδο. Κλέφτης, που αναλάμβανε την ασφάλεια μιας περιοχής. Σημαία. Ομάδα Κλεφταρματολών. Σκοπιά. Πόλεμος με αιφνιδιασμό και ενέδρα. πρωτοπαλίκαρο Αρχηγός του νταϊφά. ψυχογιός Υπαρχηγός. Ανήλικο Κλεφτόπουλο.

Slide 36

8ο Δημοτικό Σχολείο Νάουσας

URL: