Еленът и неговите рога - преразказ

+103

No comments posted yet

Comments

Slide 1

Преразказ на басня трети клас по учебника на изд. Просвета Златка Чардакова, 54 СОУ “Св. Иван Рилски”, София, /БАКУ, Азербайджан/

Slide 2

Да си припомним! Свържете заглавието с вида на творбата. “Лошата дума” “Врабчето и лисицата” “Пленените дървета” “Татковина” разказ стихотворение приказка басня

Slide 3

Какво е баснята?

Slide 4

Кой е първият баснописец?

Slide 5

1. Предаваме със свои думи чужд текст. 2. Не изпускаме важни моменти от текста. 3. Не заменяме героите. 4. Не променяме събитията. 5. Разказваме събитията без да променяме тяхната последователност. 6. Не използваме пряка реч, а преразказваме думите на героите. Какво означава да направим преразказ?

Slide 6

Еленът и неговите рога Басня от Езоп

Slide 7

Елен, измъчван от жажда, стигнал до един извор. Като пиел, разглеждал собственото си отражение във водата. Възхищавал се от рогата си, като гледал тяхната големина и краски. Но от краката си съвсем не бил доволен, че били тънки и слаби.

Slide 8

Както бил още погълнат от мислите си, появил се един лъв и го подгонил. Впуснал се еленът в бяг. Докато равнината била гола, еленът тичал бързо със здравите си крака и останал невредим. - Колко е хубаво, че краката ми са здрави! – радвал се еленът.

Slide 9

Но ето, че стигнал гориста местност. Станало така, че рогата му се заплели в клоните на дърветата, не можел да избяга. Тогава еленът си казал: - Какво от това, че рогата ми са красиви, щом ми пречат в беда! Затова нека ценим нещата не по външния им вид.

Slide 10

Къде се спрял еленът, когато ожаднял? Какво си мислел, докато се оглеждал във водата? Каква опасност надвиснала над него? Защо еленът успял да избяга от врага си в полето? Какво му попречило, когато попаднал в гората? Какъв е съветът на автора? Знаете ли други истории, за които е подходяща тази поука? Да отговорим на въпросите.

Slide 11

Разделете баснята на части. Кои са те?

Slide 12

Да преразкажем думите на елена. Еленът се зарадвал, че краката му са здрави. Къде думите са преразказани? Краката ми са силни, това е много хубаво. Много хубаво, че краката ми са здрави. Да кликнем върху текста, за да проверим.

Slide 13

Еленът съжалил, че рогата му били красиви, но му попречили в бедата. Къде думите са преразказани? Какво като имам красиви крака, а ми пречат в беда. Жалко, че рогата ми са красиви, щом ми пречат в опасност. Да кликнем върху текста, за да проверим.

Slide 14

Разкажете устно като си помогнете с илюстрациите и въпросите към тях.

Slide 16

ПРИМЕРЕН ПЛАН 1. Еленът на водопой. 2. Еленът в беда. 3. Гонитбата. 4. Ценните неща.

Slide 17

ПРАВОПИС

Slide 18

За да избегнем повторенията!!!

Slide 19

ВНИМАВАЙТЕ!!! 1. Не променяйте разказаната история. 2. Преразказът да е близък до текста, използвайте някои думи на автора. 3. Не допускайте неточности при предаване на съдържанието. 4. Спазвайте плана. Започнете всеки момент на “нов ред”. 5. Преразкажете думите на героите. 6. Не прибавяйте измислени от вас моменти. 7. Пишете красиво и без правописни грешки.

Slide 20

1. Еленът на водопой. 2. Еленът в беда. 3. Гонитбата. 4. Ценните неща. Приятна и ползотворна работа!!!

Slide 21

Благодаря! Работата върху преразказа презентира за вас Златка Чардакова, 54 СОУ “Св. Иван Рилски”, София, /БАКУ, Азербайджан/

URL: