Ο Ρήγας Βελεστινλής και ο Αδαμάντιος Κοραής

+549

No comments posted yet

Comments

ioannap (5 years ago)

σεμνός, σεμνός... οκ!

sudiakos2 (5 years ago)

Αγαπημένη μου Ιωάννα με φέρνεις σε δύσκολη θέση με αυτά που γράφεις. Ένα καλή παρουσίαση είναι αρκετό. Χαιρετίσματα στο Τρελοβάπορο.

ioannap (5 years ago)

τι να πω γι αυτή την παρουσίαση,. πολυτροπικότητα, συγκίνηση,ανάταση, ελληνικότητα, φόρος τιμής σ αυτούς του Ωραίους Έλληνες,.η έμπνευση εδώ περισσεύει Sudiakos2! 15 like plus!!!!!

sudiakos2 (5 years ago)

Για όσους δεν έχουν internet στην σχολική αίθουσα. Ο μόνος τρόπος που υπάρχει είναι, εφόσον υπάρχει η δυνατότητα του laptop, πριν μπεις στην τάξη να ΄χεις ανοίξει τις παρουσιάσεις που θέλεις στο γραφείο των δασκάλων και χωρίς να το κλείσεις μεταφέρεις το laptop στην σχολική αίθουσα.

Slide 1

Οι Έλληνες κάτω από την οθωμανική και τη λατινική κυριαρχία (1453-1821) Ο Ρήγας Βελεστινλής και ο Αδαμάντιος Κοραής

Slide 2

Ρήγας Βελεστινλής Αδαμάντιος Κοραής

Slide 3

Ο Ρήγας Βελεστινλής και ο Αδαμάντιος Κοραής Ρήγας Βελεστινλής Γεννήθηκε το 1757 στο Βελεστίνο της Θεσσαλίας.

Slide 4

Το Βελεστίνο στα χρόνια του Ρήγα.

Slide 5

Το σχολείο του Ρήγα στη Ζαγορά.

Slide 6

Ο Ρήγας Βελεστινλής και ο Αδαμάντιος Κοραής Ρήγας Βελεστινλής Γεννήθηκε το 1757 στο Βελεστίνο της Θεσσαλίας. Μπήκε στην υπηρεσία των Φαναριωτών. Στο Βουκουρέστι, έγινε γραμματέας του ηγεμόνα της Βλαχίας. Επηρεάστηκε από τις ευρωπαϊκές ριζοσπαστικές ιδέες.

Slide 8

Ο Ρήγας Βελεστινλής και ο Αδαμάντιος Κοραής Ρήγας Βελεστινλής Έγραψε ακόμη το Θούριο. Ο Θούριος ήταν ένας φλογερός επαναστατικός ύμνος που συγκίνησε πολλούς νέους της εποχής και έγινε σύμβολο του αγώνα για την ελευθερία.

Slide 9

Ο Θούριος είναι πατριωτικός ύμνος, έργο του Ρήγα Φεραίου, τον οποίο είχε γράψει το 1797 και τραγουδούσε σε συγκεντρώσεις με σκοπό να ξεσηκώσει τους Έλληνες.

Slide 10

Ο Ρήγας ψάλλων το Θούριο

Slide 12

Ο Ρήγας Βελεστινλής και ο Αδαμάντιος Κοραής Συγγραφικό του έργο Γαλλικά μυθιστορήματα μεταφρασμένα στη δημοτική γλώσσα. Ένα βιβλίο Φυσικής για σχολική χρήση.

Slide 14

Ο Ρήγας Βελεστινλής και ο Αδαμάντιος Κοραής Συγγραφικό του έργο Γαλλικά μυθιστορήματα μεταφρασμένα στη δημοτική γλώσσα. Ένα βιβλίο Φυσικής για σχολική χρήση. Έναν τεράστιο χάρτη της Ελλάδας. Την περίφημη «Χάρτα της Ελλάδος».

Slide 15

Τμήμα της Χάρτας της Ελλάδας.

Slide 16

Η δωδεκάφυλλη Χάρτα τυπώθηκε το 1797 στη Βιέννη. Δηλαδή αποτελείται από δώδεκα ανεξάρτητους χάρτες, οι οποίοι όταν εκτίθενται ενωμένοι δείχνουν όλη τη Βαλκανική χερσόνησο με την ιστορία, τα τοπωνύμια της και πλήθος μυθολογικών και ιστορικών αναφορών. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα έργα του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, που ενσαρκώνει το όραμα του Ρήγα για την απελευθέρωση του ελληνικού έθνους και μας θυμίζει τον πρωτεύοντα ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή των Βαλκανίων.

Slide 17

Ο Ρήγας Βελεστινλής και ο Αδαμάντιος Κοραής Συγγραφικό του έργο Γαλλικά μυθιστορήματα μεταφρασμένα στη δημοτική γλώσσα. Ένα βιβλίο Φυσικής για σχολική χρήση. Έναν τεράστιο χάρτη της Ελλάδας. Την περίφημη «Χάρτα της Ελλάδος». Μια εικόνα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Slide 18

Επιπεδογραφία της Κωνσταντινουπόλεως (Βιέννη, 1796).

Slide 19

Λέανδρος Βρανούσης, (1921-1993), σημαντικός ιστορικός του Ρήγα. «…η εικόνα μόνη της ήταν αρκετή για να ζωντανέψη το θρύλο του Μεγαλέξανδρου και ν’ αναζωπυρώση την εθνική περηφάνεια και τον πατριωτικό ζήλο των υποδούλων, που πρόσμεναν με λαχτάρα ν’ αναφανή κι ανάμεσά τους ο αντάξιος απόγονος ή μιμητής του μεγάλου Μακεδόνα τιμωρός των Ασιατών και λυτρωτής του Γένους»

Slide 20

Ο Μέγας Αλέξανδρος από τη «Χάρτα της Ελλάδος» του Ρήγα.

Slide 21

Ο Ρήγας ρίχνει τον σπόρο της ελευθερίας.

Slide 22

Πηγή: «Η Επανάσταση του 1821», Web CD, Εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ Αφήγηση: Άγης Γεράκης

Slide 23

Ο Ρήγας Βελεστινλής και ο Αδαμάντιος Κοραής Ρήγας Βελεστινλής Οραματιζόταν τη συνεργασία των υπόδουλων βαλκανικών λαών. Τη δημιουργία ενός ευνομούμενου δημοκρατικού κράτους. Οι Αυστριακοί συνέλαβαν τον Ρήγα και συνεργάτες του το Δεκέμβριο του 1797. Λίγους μήνες αργότερα τον παρέδωσαν μαζί με επτά συντρόφους του στους Τούρκους, οι οποίοι τους θανάτωσαν και τους έριξαν στον ποταμό Δούναβη.

Slide 24

Ο πύργος Νεμπόισα, όπως διασώζεται σήμερα. Σκίτσο αναπαράστασης του πύργου Νεμπόισα του αρχιτέκτονα Πρένταγκ Ρίστιτς.

Slide 25

Ο Ρήγας στη φυλακή

Slide 26

Αναμνηστική πλάκα στον πύργο Νεμπόισα, στον οποίο ο Ρήγας Φεραίος βρήκε φρικτό θάνατο.

Slide 28

Ο Ρήγας Βελεστινλής και ο Αδαμάντιος Κοραής Αδαμάντιος Κοραής Γεννήθηκε στη Σμύρνη το 1748. Φοίτησε στην Ευαγγελική Σχολή της Σμύρνης. Πήγε Γαλλία και σπούδασε ιατρική. Γνώρισε από κοντά τη Γαλλική Επανάσταση. Ασχολήθηκε κυρίως με την αναγραφή και τη δημοσίευση αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων.

Slide 29

Διδακτορικό δίπλωμα του Aδ. Kοραή από την περίφημη Ιατρική Σχολή του Mονπελιέ, όπου φοίτησε, με λαμπρές επιδόσεις, από το 1782 έως το 1788.

Slide 30

Ο Αδαμάντιος Κοραής έγραψε περί το 1801 το «Σάλπισμα Πολεμιστήριον» με το ψευδώνυμο Ατρόμητος Μαραθώνιος.

Slide 31

Ο Ρήγας Βελεστινλής και ο Αδαμάντιος Κοραής Ο Κοραής πίστευε Στην ελευθερία του ελληνικού έθνους Διαμέσου της Παιδείας Χρησιμοποιώντας μια νέα ελληνική γλώσσα. Με κατάλληλη όμως μέθοδο διδασκαλίας. Πρότεινε τη χρήση μιας γλώσσας που θα είχε ως βάση της την καθομιλουμένη γλώσσα της εποχής.

Slide 33

Ο Ρήγας Βελεστινλής και ο Αδαμάντιος Κοραής Ο Κοραής συνέβαλε Στην ιδεολογική προετοιμασία της Μεγάλης Επανάστασης. Γράφοντας συμβουλευτικές επιστολές. Συντέλεσε επίσης στην ίδρυση του Ελληνικού Κομιτάτου στο Παρίσι. Ελληνικό Κομιτάτο: Φιλελληνική οργάνωση που ιδρύθηκε στο Παρίσι.

Slide 34

Ο Ρήγας Βελεστινλής και ο Αδαμάντιος Κοραής υποβαστάζουν την Ελλάδα. Πίνακας σε χαρτόνι του λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου.

Slide 35

8ο Δημοτικό Σχολείο Νάουσας

URL: