Обществото на древните траки

+122

No comments posted yet

Comments

Slide 1

ОБЩЕСТВОТО НА ДРЕВНИТЕ ТРАКИ трети клас Златка Чардакова, 54 СОУ “Св. Иван Рилски”, София, /БАКУ, Азербайджан/

Slide 2

Живот и поминък Живеели преди хиляди години в югоизточна Европа. Траките били многобройни племена. Траките са най-старите обитатели на нашите земи, за които има писмени исторически извори.

Slide 4

Обработвали земята с дървено рало и други прости сечива. Траките били добри земеделци.

Slide 5

Траките отглеждали жито, ръж, ечемик, овощни дървета, зеленчуци и лозя. Славели се като добро винари и пчелари. По пасищата развъждали многочислени стада овце, кози и говеда. Прочути били с бързите и красиви тракийски коне. Бог Дионис – бог на виното и веселието.

Slide 6

От рудите под земята добивали метали и изработвали сечива, оръжия и изящни накити.

Slide 7

Обществена уредба Предводителите на племената се отлича- вали по род и богатство. Те живеели в укрепени каменни дворци, богато уредени. Били храбри и смятали за голяма чест да се прославят във война. В мирно време се развличали с лов и пиршества. Останки от двореца в Перперикон - светилището на древногръцкия бог Дионис

Slide 8

Тракийски войн. Опишете облеклото му. копия лисича шапка кожена наметка щит кожени ботуши

Slide 9

Въоръжение на тракийските царе. шлем ризница меч наколенници Опиши го. От какъв материал са?

Slide 10

Тракийски царства Тракийските племена живеели разде- лени. Не се обединявали в държава. По различно време се издигали няколко царства. Най-прочуто било Одриското царство.

Slide 11

Монета на царя на одрисите Севт Трети

Slide 12

Още за траките… Севтополис е древен град, основан от тракийския цар Севт III, както и столица на Одриското царство от 320 г. пр. Хр. . Градът е построен върху руините на по-ранно селище и настоящем се намира в долната част на язовир Копринка до град Казанлък.  

Slide 13

Още за траките…

Slide 14

Още за траките…

Slide 15

Още за траките… Орфей бил син на Калиопа и Еагър. Бил най-добрият музикант и поет, чиито песни омагьосвали дивите зверове и карали дори скалите и дърветата да оживет.  Когато Евридика - жената на Орфей, умряла след ухапване от змия, той отишъл в подземния свят, за да си я върне. Легендите разказват, че мястото, където той отишъл, за да си върне Евридика е Дяволското Гърло. Неговите песни били толкова хубави, че Хадес най-накрая се съгласил Евридика да се завърне в живия свят.  Орфей трябвало да спази едно условие: да не обръща поглед назад, докато води Евридика нагоре. И точно преди двамата да стигнат до горния свят, Орфей погледнал назад и Евридика потънала отново в подземния свят. Орфей бил неутешим при повторната загуба на жена си. Той избягвал компанията на жени и странял от обикновените човешки радости.  Един ден група вакханки, поклоннички на Дионис, се натъкнали на Орфей, докато той седял и свирел под едно дърво. Те го нападнали, замеряли го с камъни, дървета, и всичко друго , до което могли да се докопат. Обаче музиката на Орфей била толкова хуба-ва, че омагьосвала дори и неодушувените предмети, и всичко, което било запратено по него, не го удряло. Най-накрая вакханките го нападнали със собствени ръце и го разкъсали на парчета. А песента му продължавала да звучи…

Slide 16

Помисли, проучи, сподели… 1. Разкажи как живеели и се трудели древните траки? 2. Кои природни богатства използвали траките в своята трудова дейност? 3. Как било устроено тракийското общество? 4. Покажи на картата в учебника на стр. 40 Одриското царство.

Slide 17

Домашна работа Проучете има ли останки от живота на траките във вашия роден край. Полагат ли се грижи за опазването им?

Slide 18

ПОЗДРАВЛЕНИЯ ЗА ОТЛИЧНАТА РАБОТА! Златка Чардакова, 54 СОУ “Св. Иван Рилски”, София, /БАКУ, Азербайджан/

URL: