Οι αγώνες των Σουλιωτών

+429

No comments posted yet

Comments

sudiakos (5 years ago)

Ευχαριστώ Βανέσσα. Προσπαθώ πολύ φέτος με την Ιστορία, γιατί είναι πολύ πάνω από το γλωσσικό και γνωστικό επίπεδο των μαθητών. Κάθε φορά σκέφτομαι το τι θέλω να δείξω στα παιδιά για να γίνει ελκυστικότερο και αποδοτικότερο το μάθημα.

vanessa_antoniou (5 years ago)

Εξαιρετικές οι παρουσιάσεις σου!

Slide 1

Οι Έλληνες κάτω από την οθωμανική και τη λατινική κυριαρχία (1453-1821) Οι αγώνες των Σουλιωτών

Slide 2

Οι αγώνες των Σουλιωτών Οι κάτοικοι Σουλίου Ήταν βοσκοί που μιλούσαν ελληνικά και αρβανίτικα. Έκαναν επιδρομές στα χωριά του κάμπου, για να εξασφαλίσουν ζώα και γεννήματα.

Slide 3

Σουλιώτες

Slide 4

Οι αγώνες των Σουλιωτών Σουλιώτες Πολύχρονη η ενασχόλησή τους με τα όπλα. Άριστη γνώση του εδάφους. Είχαν ομαδικό πνεύμα. Εξαιρετικά τολμηροί. Ικανότατοι πολεμιστές. Επιτίθενται με τα σπαθιά τους σε μεγάλο αριθμό αντιπάλων, αιφνιδιάζοντάς τους.

Slide 5

Σουλιώτης μαχητής

Slide 6

Οι αγώνες των Σουλιωτών Το Σούλι Απέχει 20 χιλιόμετρα από τη θάλασσα. Προμηθεύεται χρήματα, όπλα και πυρομαχικά. Τα οποία έστελναν από τα Επτάνησα οι ξένες δυνάμεις κάθε φορά που συγκρούονταν με την Υψηλή Πύλη.

Slide 7

Χαρακτικό με φανταστική παράσταση του Σουλίου.

Slide 8

Οι αγώνες των Σουλιωτών Ο Αλή Πασάς των Ιωαννίνων

Slide 9

Ο Αλή Πασάς

Slide 10

Ο Αλή πασάς Τεπελενλής (1744 - 1822) Ήταν μουσουλμάνος Τουρκαλβανός στην καταγωγή πασάς των Ιωαννίνων που διαδραμάτισε για περισσότερα από 40 χρόνια σημαντικό ρόλο στην ιστορία της Ηπείρου.

Slide 11

Ο Αλή Πασάς στα Γιάννενα.

Slide 12

Τα Γιάννενα επί Αλή Πασά.

Slide 13

Ο Αλή Πασάς στη λίμνη. Διακρίνονται Σουλιώτες μισθοφόροι.

Slide 14

Οι αγώνες των Σουλιωτών Ο Αλή Πασάς των Ιωαννίνων Έδιωξε από το Σούλι ορισμένους από τους αρχηγούς. Αδυνάτισε έτσι την άμυνά του.

Slide 15

Ο Σουλιώτης οπλαρχηγός Λάμπρος Τζαβέλας μπροστά στον Αλή Πασά.

Slide 16

Σουλιώτισσες πολεμούν στην κορυφή ενός βράχου.

Slide 17

Ο θάνατος του Λάμπρου Τζαβέλα.

Slide 18

Ο θάνατος του Σουλιώτη αγωνιστή Λάμπρου Τζαβέλλα Οπλαρχηγός από το Σούλι, που σκοτώθηκε το 1792, κατά τη διάρκεια μάχης με δυνάμεις του Αλή Πασά.

Slide 19

Οι αγώνες των Σουλιωτών Ο Αλή Πασάς των Ιωαννίνων Έδιωξε από το Σούλι ορισμένους από τους αρχηγούς. Αδυνάτισε έτσι την άμυνά του. Οι Τούρκοι κατάφεραν να κατακτήσουν το Σούλι το 1803.

Slide 20

Σουλιώτισσες εγκλωβισμένες στο Ζάλογγο. Προτίμησαν το θάνατο από την υποδούλωση.

Slide 21

Οι αγώνες των Σουλιωτών Ο Αλή Πασάς των Ιωαννίνων Έδιωξε από το Σούλι ορισμένους από τους αρχηγούς. Αδυνάτισε έτσι την άμυνά του. Οι Τούρκοι κατάφεραν να κατακτήσουν το Σούλι το 1803. Κατέλαβαν τον οχυρό λόφο Κούγκι.

Slide 22

Οι αγώνες των Σουλιωτών Κούγκι Ο καλόγερος Σαμουήλ, ανατινάχθηκε μαζί τους.

Slide 25

Οι αγώνες των Σουλιωτών Κούγκι Ο καλόγερος Σαμουήλ, ανατινάχθηκε μαζί τους. Τους υποσχέθηκαν ότι θα εγκαταλείψουν με ασφάλεια το Σούλι και θα καταφύγουν με τα όπλα τους στην Πρέβεζα. Κάποιοι Σουλιώτες έσπασαν τον κλοιό. Πέρασαν τελικά στην Κέρκυρα. Οι υπόλοιποι συνθηκολόγησαν.

Slide 26

Σουλιώτης στην Κέρκυρα Σουλιώτης

Slide 27

Οι αγώνες των Σουλιωτών Οι Σουλιώτες Πολέμησαν δίπλα σε Ρώσους και Γάλλους κυρίαρχους Το 1820 κατοικούν μόνιμα στο Σούλι. Βοηθούν το Σουλτάνο να εξοντώσει τον Αλή Πασά. Το 1822, όμως, έμειναν αβοήθητοι. Καταπονημένοι, εγκατέλειψαν οριστικά το Σούλι και διασκορπίσθηκαν στη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο.

Slide 28

Η εκτέλεση του Αλή Πασά από τον Κισσέ Μεχμέτ Πασά στο νησάκι της λίμνης των Ιωαννίνων, 24 Ιανουαρίου 1822.

Slide 29

8ο Δημοτικό Σχολείο Νάουσας

URL: