Η επανάσταση στην Πελοπόννησο

+632

No comments posted yet

Comments

Slide 1

Η Μεγάλη Επανάσταση (1821 -1830) Η επανάσταση στην Πελοπόννησο

Slide 2

Η επανάσταση στην Πελοπόννησο Επανάσταση 1821 Επιλέγεται η Πελοπόννησος.

Slide 3

Πελοπόννησος 19ος αιώνας.

Slide 4

Η επανάσταση στην Πελοπόννησο Επανάσταση 1821 Επιλέγεται η Πελοπόννησος. Σ' αυτήν οι Έλληνες υπερτερούσαν αριθμητικά Αρκετοί ένοπλοι Τούρκοι της Πελοποννήσου είχαν μετακινηθεί στην Ήπειρο. Ευνοϊκοί παράγοντες ήταν το ορεινό έδαφος της, η απόστασή της από την Κωνσταντινούπολη. Η ευρεία εξάπλωση της Φιλικής Εταιρείας στους προκρίτους και τους κληρικούς του τόπου.

Slide 6

Η επανάσταση στην Πελοπόννησο Αρχές του 1821 Παπαφλέσσας και Κολοκοτρώνης έφτασαν στην Πελοπόννησο για το συντονισμό του Αγώνα.

Slide 7

Ο Γρηγόριος Δικαίος ή Παπαφλέσσας (1788-1825) Ο Παπαφλέσσας ήταν κληρικός, πολιτικός, φλογερός κι ενθουσιώδης αγωνιστής, ήρωας αλλά και πρωτεργάτης της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Slide 8

Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης (1770 - 1843) ήταν Έλληνας κλέφτης, καπετάνιος, στρατηγός με πρωταγωνιστικό ρόλο στην Επανάσταση του 1821, πολιτικός, αρχηγός κόμματος, πληρεξούσιος, σύμβουλος της Επικράτειας. Έμεινε γνωστός και ως Γέρος του Μοριά.

Slide 9

Η επανάσταση στην Πελοπόννησο Αρχές του 1821 Παπαφλέσσας και Κολοκοτρώνης έφτασαν στην Πελοπόννησο για το συντονισμό του Αγώνα. Ο Γρηγόριος Δίκαιος ή Παπαφλέσσας μεταφέρει με ενθουσιασμό το μήνυμα της Μεγάλης Επανάστασης. Ο οπλαρχηγός Θεόδωρος Κολοκοτρώνης πέρασε στη Μάνη ξεσηκώνοντας τους Έλληνες.

Slide 10

Ο Παπαφλέσσας ξεσηκώνει το Μοριά και σε λίγο βροντούν τα καριοφίλια της λευτεριάς σ’ όλες τις γωνιές της ελληνικής γης.

Slide 11

Η επανάσταση στην Πελοπόννησο Αρχιερείς - Προεστοί Κλήθηκαν από τους Τούρκους στην Τριπολιτσά. Όσοι από αυτούς πήγαν, φυλακίσθηκαν. Σύσκεψη στις 10 Μαρτίου στη μονή της Αγίας Λαύρας. Επέστρεψαν στις επαρχίες τους για να στρατολογήσουν παλικάρια.

Slide 12

Πηγή: «Η Επανάσταση του 1821», Web CD, Εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ Αφήγηση: Άγης Γεράκης

Slide 13

Η επανάσταση στην Πελοπόννησο Μάρτιος 1821 Επιθέσεις στα Καλάβρυτα και στη Βοστίτσα.

Slide 14

Τα Καλάβρυτα έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης κατά του Τούρκου Κατακτητή, το Μάρτιο του 1821.

Slide 15

Βοστίτσα (Αίγιο)

Slide 16

Ο Ανδρέας Λόντος στις 23 Μαρτίου κήρυξε την επανάσταση στο Αίγιο, εκδίωξε τους Τούρκους χωρίς αντιδράσεις και ύψωσε την πρώτη Ελληνική επαναστατική σημαία.

Slide 17

Η επανάσταση στην Πελοπόννησο Μάρτιος 1821 Επιθέσεις στα Καλάβρυτα και στη Βοστίτσα. 23 Μαρτίου παραδόθηκε στους Έλληνες η Καλαμάτα

Slide 18

Μαυρομιχάλης Πετρόμπεης Ηγετική μορφή του αγώνα του 1821, ο οποίος καταγόταν από επιφανή οικογένεια της Μάνης. Φιλικός, ύψωσε τη σημαία της Επανάστασης στην Καλαμάτα στις 23 Μαρτίου 1821 και συμμετείχε στις πρώτες προσπάθειες για πολιτική οργάνωση της Πελοποννήσου.

Slide 19

Ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης με τους επαναστατημένους Έλληνες της Μεσσηνίας.

Slide 20

Στις 23 Μαρτίου ο Ανδρέας Λόντος υψώνει τη σημαία της επανάστασης στη Βοστίτσα (Αίγιο). Την ίδια μέρα ο Θ. Κολοκοτρώνης και ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης, επικεφαλής πολλών άλλων αγωνιστών, απελευθέρωσαν την Καλαμάτα.

Slide 21

Η επανάσταση στην Πελοπόννησο Μάρτιος 1821 Επιθέσεις στα Καλάβρυτα και στη Βοστίτσα. 23 Μαρτίου παραδόθηκε στους Έλληνες η Καλαμάτα Έλληνες που είχαν συγκεντρωθεί στην Πάτρα, ύψωσαν τη σημαία της Ελευθερίας και ψήφισαν επαναστατική επιτροπή με ηγέτη τον μητροπολίτη Παλαιών Πατρών Γερμανό.

Slide 22

Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός υψώνει το λάβαρο της Επανάστασης.

Slide 23

Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός υψώνει το λάβαρο της Επανάστασης.

Slide 24

Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός (1771 - 1826) ήταν μητροπολίτης Πάτρας και πρωταγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 με διπλωματική και πολιτική δράση.

Slide 25

Πολεμική σκηνή 1821

Slide 27

Στις 14 Απριλίου 1821, έγινε η ένδοξη μάχη του Λεβιδίου όπου ο οπλαρχηγός Αναγνώστης Στριφτόμπολας μαζί με 70 ακόμα Έλληνες αντιμετώπισε την επίθεση 3.000 Τούρκων και τους κατατρόπωσε, πεθαίνοντας την ίδια μέρα.

Slide 28

Η επανάσταση στην Πελοπόννησο Κολοκοτρώνης Ανέλαβε την ηγεσία των ενόπλων. ‘Έκρινε αναγκαία για την επιτυχία της Επανάστασης την κατάληψη της Τριπολιτσάς. Με την εξάπλωση της Επανάστασης σε ολόκληρη την Πελοπόννησο φάνηκε ότι χρειαζόταν ένα συντονισμένο σχέδιο.

Slide 29

Αποχωρισμός αγωνιστή από την οικογένειά του.

Slide 30

Η επανάσταση στην Πελοπόννησο Δημήτριος Υψηλάντης Αδελφός του Αλέξανδρου Υψηλάντη. Θέλει να αναλάβει την αρχηγία της Επανάστασης. Ιούνιο του 1821 έφτασε στην Πελοπόννησο. Οι Έλληνες κατέλαβαν τη Μονεμβασιά και το Νεόκαστρο. Η Επανάσταση είχε σημειώσει τις πρώτες επιτυχίες της.

Slide 31

Όρκος Πατριωτικός

Slide 32

μ.Χ. τέλη 1820 Μάρτιος 1821 Ιούνιος 1821 μ.Χ. Πρώτες επιτυχίες των Ελλήνων Οι επαναστάτες οργανώνονται Η Επανάσταση ξεκινά Η επανάσταση στην Πελοπόννησο

Slide 33

8ο Δημοτικό Σχολείο Νάουσας

URL: