Η επανάσταση στη Στερεά Ελλάδα

+580

No comments posted yet

Comments

sudiakos2 (4 years ago)

Ευχαριστώ πάρα πολύ Βασίλη.

vasilispapa (4 years ago)

Πολλά ευχαριστώ και ένα μεγάλο μπράβο για τη δουλειά σου!!! Βασίλης, από τα "Κατορθώματα της 6ης"

ioannap (5 years ago)

πόσα thank you!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! εν τω μεταξύ , από τις πλέον καλύτερες "ματιές" σου στην ιστορία αυτή η παρουσίαση! και επίσης... "τίποτα μάταιο" =my moto. Really, thank you Sudiakos.! my class following you fanatic!!!!!!!

sudiakos2 (5 years ago)

Η παραπάνω παρουσίαση είναι αφιερωμένη στην Ιωάννα Πράντζιου. Μια εξαίρετη και μοναδική δασκάλα.

sudiakos2 (5 years ago)

Για όσους δεν έχουν internet στην σχολική αίθουσα. Ο μόνος τρόπος που υπάρχει είναι, εφόσον υπάρχει η δυνατότητα του laptop, πριν μπεις στην τάξη να ΄χεις ανοίξει τις παρουσιάσεις που θέλεις στο γραφείο των δασκάλων και χωρίς να το κλείσεις μεταφέρεις το laptop στην σχολική αίθουσα.

Slide 1

Η Μεγάλη Επανάσταση (1821 -1830) Η επανάσταση στη Στερεά Ελλάδα

Slide 2

Στερεά Ελλάδα

Slide 3

Η επανάσταση στη Στερεά Ελλάδα Στερεά Ελλάδα Oι συνθήκες για εξέγερση ήταν δύσκολες. Αραιοκατοικημένη Απειρία Πρόκριτων Οθωμανικός στρατός Χουρσίτ Πασάς

Slide 4

Οθωμανικός στρατός Χουρσίτ Πασάς

Slide 5

Η επανάσταση στη Στερεά Ελλάδα Στερεά Ελλάδα Oι συνθήκες για εξέγερση ήταν δύσκολες. Τις ελλείψεις όμως αυτές αντιστάθμιζε η παρουσία στην περιοχή φημισμένων κλεφτών και αρματολών, με αποτέλεσμα οι επαναστάτες να κινηθούν πιο συντονισμένα. Αραιοκατοικημένη Απειρία Πρόκριτων Οθωμανικός στρατός Χουρσίτ Πασάς

Slide 6

Κλέφτης, ο άγνωστος ήρωας που πολέμησε στα βουνά για την ελευθερία.

Slide 7

Ο Χουρσίτ Μεχμέτ Πασάς, ήταν καυκάσιος γενίτσαρος που γεννήθηκε στην σημερινή Γεωργία. Υπήρξε υψηλόβαθμος αξιωματούχος, στρατηγός και Μέγας Βεζίρης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, χάριν ευνοίας του σουλτάνου Μαχμούτ Β'. Θεωρούνταν γιος ορθόδοξου ιερέα που είχε εξισλαμιστεί.

Slide 8

Η επανάσταση στη Στερεά Ελλάδα Πρώτη σύσκεψη των οπλαρχηγών Λευκάδα τον Ιανουάριο του 1821. Παρόμοια τελετή έγινε παρουσία προκρίτων και οπλαρχηγών στη μονή του Οσίου Λουκά στη Βοιωτία, στα μέσα Μαρτίου του 1821. H 25η Μαρτίου ως ημερομηνία της εξέγερσης.

Slide 9

Λευκάδα Το υγειονομείο, 1821

Slide 10

25 Μαρτίου 1821

Slide 11

Η επανάσταση στη Στερεά Ελλάδα Ανατολική Στερεά Ο Πανουργιάς πολιόρκησε Σάλωνα. Πανουργιάς Κλεφταρματολός των Σαλώνων.

Slide 12

Σάλωνα

Slide 13

Ο Μητρόπουλος στήνει τη σημαία στα Σάλωνα.

Slide 14

Η επανάσταση στη Στερεά Ελλάδα Ανατολική Στερεά Ο Πανουργιάς πολιόρκησε Σάλωνα. Πανουργιάς Κλεφταρματολός των Σαλώνων. Απελευθερώθηκαν Λιδωρίκι, Λιβαδειά, Αταλάντη, Θήβα, ενώ οι επαναστάτες έφτασαν μέχρι την Αθήνα περιορίζοντας τους Τούρκους στην Ακρόπολη.

Slide 15

Σάλωνα Λιδωρίκι Λιβαδειά Αταλάντη Θήβα

Slide 16

Παρθενώνας, 1821

Slide 17

Η επανάσταση στη Στερεά Ελλάδα Απελευθέρωση Χαλκίδας Αντώνιος Κριεζής Από το καράβι του κανονιοβόλησε με επιτυχία τους Τούρκους υπερασπιστές της πόλης. Αντώνιος Κριεζής Ο Αντώνιος Κριεζής (1796-1865) ήταν αγωνιστής κατά την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και αργότερα δύο φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας.

Slide 18

Πολεμικό πλοίο της εποχής (1816), εξοπλισμένο με 12 κανόνια και 70 άνδρες πλήρωμα. Το καράβι ανήκε στην οικογένεια Βούλγαρη.

Slide 19

Οι Έλληνες κατάφεραν να κυριεύσουν το Βραχώρι (Αγρίνιο), το Αιτωλικό και το Μεσολόγγι. Η επανάσταση στη Στερεά Ελλάδα Δυτική Στερεά

Slide 20

Σάλωνα Λιδωρίκι Λιβαδειά Αταλάντη Θήβα Βραχώρι Αιτωλικό Μεσολόγγι

Slide 21

Η επανάσταση στη Στερεά Ελλάδα Ο Χουρσίτ Πασάς έστειλε από τα Ιωάννινα τους πασάδες Κιοσέ Μεχμέτ και Ομέρ Βρυώνη. Οι Έλληνες κατάφεραν να κυριεύσουν το Βραχώρι (Αγρίνιο), το Αιτωλικό και το Μεσολόγγι. Έφτασε σύντομα ο Φαναριώτης πολιτικός Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος. Δυτική Στερεά

Slide 23

Ο Ομέρ Βρυώνης ήταν Τουρκαλβανός πασάς. Μεγάλωσε στην αυλή του Αλή Πασά στα Ιωάννινα. Μετά την έκρηξη της Ελληνικής Επανάστασης πήρε εντολή να κατεβεί στην ανατολική Ελλάδα, να καταπνίξει την επανάσταση της περιοχής και να συνεχίσει προς την Πελοπόννησο.

Slide 24

Η επανάσταση στη Στερεά Ελλάδα Πολυάριθμος οθωμανικός στρατός Πανουργιάς, Ιωάννης Δυοβουνιώτης, Αθανάσιος Διάκος Περιμένουν στην Ηράκλεια στις γέφυρες του Γοργοποτάμου και της Αλαμάνας. 23 Απριλίου του 1821 οι Τούρκοι εκδίωξαν τους υπερασπιστές των δύο πρώτων θέσεων. Οι Τούρκοι στράφηκαν εναντίον των υπερασπιστών της Αλαμάνας.

Slide 25

Ηράκλεια Γοργοπόταμος Ομέρ Βρυώνης

Slide 26

Ιωάννης Δυοβουνιώτης. Κλεφταρματολός από τη Φθιώτιδα. Γεννήθηκε το 1763 και πήρε το όνομά του από το χωριό Δύο Βουνά, όπου γεννήθηκε. Διακρίθηκε στη μάχη των Βασιλικών τον Αύγουστο του 1821, υποδεικνύοντας και την τοποθεσία που θα πολεμούσαν.

Slide 27

Αθανάσιος Διάκος Στην αρχή έγινε μοναχός και διάκονος (σε αυτό οφείλει την επωνυμία "Διάκος"), αργότερα όμως κατέφυγε στα βουνά, ακολούθησε τον Οδυσσέα Ανδρούτσο και το 1820 έγινε Φιλικός και οπλαρχηγός της Λιβαδειάς, όπου ύψωσε το 1821 τη σημαία της Επανάστασης. Μαζί με τους Δυοβουνιώτη και Πανουργία καθάρισε ολόκληρη σχεδόν την ανατολική Στερεά από τους Τούρκους.

Slide 28

Οθωμανοί Τούρκοι

Slide 29

Άτακτο ελληνικό ιππικό

Slide 30

Στην επανάσταση του 1821 η Μονή Δαμάστας ήταν χώρος στρατοπεδεύσεως του Αθανάσιου Διάκου του Πανουργιά και του επισκόπου Σαλώνων Ησαΐα.

Slide 31

Η επανάσταση στη Στερεά Ελλάδα Μάχη Αλαμάνας Οι ελληνικές δυνάμεις οπισθοχώρησαν προς το όρος Καλλίδρομο. Εκεί βρισκόταν το επιτελείο Αθανάσιου Διάκου. Ειδοποιήθηκε να εγκαταλείψει τη θέση του. Τραυματίστηκε όμως και πιάστηκε αιχμάλωτος.

Slide 33

Αλαμάνα Γέφυρα Αλαμάνας 1821

Slide 34

Ο Αθανάσιος Διάκος οδηγεί τους Δερβενοχωρίτες στον Αγώνα.

Slide 35

Γέφυρα της Αλαμάνας και θάνατος του Αθανασίου Διάκου.

Slide 36

Η Μάχη της Αλαμάνας

Slide 37

Η μάχη, ιδιαίτερα έντονη, κράτησε δύο ημέρες (23-24 Απριλίου 1821). Ο Διάκος τη δεύτερη μέρα τραυματίστηκε σοβαρά στο δεξιό ώμο. Οι Τούρκοι κατόρθωσαν να τον πιάσουν ζωντανό. Έπειτα από πολλά βασανιστήρια, ο ηρωικός οπλαρχηγός ανασκολοπίστηκε. Ήταν 35 χρονών.

Slide 38

Η Γέφυρα της Αλαμάνας και ο θάνατος του Αθανασίου Διάκου.

Slide 39

Πηγή: «Η Επανάσταση του 1821», Web CD, Εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ Αφήγηση: Άγης Γεράκης

Slide 40

Η επανάσταση στη Στερεά Ελλάδα Εκτιμώντας την ανδρεία του ο Ομέρ Βρυώνης, του πρότεινε να του χαρίσει τη ζωή με αντάλλαγμα να προσχωρήσει στον στρατό του. Ο Διάκος αρνήθηκε και θανατώθηκε με φρικτό τρόπο.

Slide 41

Η επανάσταση στη Στερεά Ελλάδα Εκτιμώντας την ανδρεία του ο Ομέρ Βρυώνης, του πρότεινε να του χαρίσει τη ζωή με αντάλλαγμα να προσχωρήσει στον στρατό του. Ο Διάκος αρνήθηκε και θανατώθηκε με φρικτό τρόπο. "Για δες καιρό που διάλεξε ο χάρος να με πάρει, τώρα που ανθίζουν τα κλαδιά και βγάζει η γης χορτάρι"

Slide 42

Αθανάσιος Διάκος

Slide 43

Η επανάσταση στη Στερεά Ελλάδα Η θυσία του νεαρού οπλαρχηγού Ενέπνευσε τους Έλληνες αγωνιστές. Επανάσταση του 1821 Αποφασιστικός αγώνας για την αποτίναξη του οθωμανικού ζυγού. Οι Έλληνες αγωνιστές πήραν εκδίκηση για τον θάνατο του αντιμετωπίζοντας με επιτυχία τους Οθωμανούς στο χάνι της Γραβιάς στις 8 Μαΐου του 1821.

Slide 44

Ο αποχαιρετισμός του στρατιώτη.

Slide 45

Χάνι Γραβιάς

Slide 46

Η επανάσταση στη Στερεά Ελλάδα Οδυσσέας Ανδρούτσος Κλείστηκε στο χάνι με 118 άνδρες. Πανουργιάς και Δυοβουνιώτης οχυρώθηκαν στα γύρω υψώματα. Γρήγορα οπισθοχώρησαν. Οι πολεμιστές στο χάνι συνέχισαν να αποκρούουν τις τουρκικές επιθέσεις. Η μάχη σταμάτησε το βράδυ. Οι Τούρκοι έχασαν περισσότερους από 800 στρατιώτες ενώ οι Έλληνες μόνο 6.

Slide 47

Οδυσσέας Ανδρούτσος Φοίτησε στη στρατιωτική σχολή του Αλή Πασά και διορίστηκε δερβέναγας στην ανατολική Στερεά. Το 1818 μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία. Με το ξέσπασμα της Επανάστασης βρέθηκε στη Στερεά Ελλάδα και έγραψε μία από τις λαμπρότερες σελίδες της Επανάστασης αντιμετωπίζοντας τους Τούρκους του Ομέρ Βρυώνη στο Χάνι της Γραβιάς (8 Μαΐου 1821).

Slide 48

Χάνι της Γραβιάς, 8 Μαΐου 1821.

Slide 50

Οδυσσέας Ανδρούτσος

Slide 51

Η επανάσταση στη Στερεά Ελλάδα Ανέκοψε την πορεία του οθωμανικού στρατού προς την Πελοπόννησο και τόνωσε το ηθικό των εξεγερμένων Ελλήνων. Η μάχη στο χάνι της Γραβιάς

Slide 52

Σκηνή από την Ελληνική Επανάσταση.

Slide 53

Νίκη των Ελλήνων στη μάχη των Βασιλικών.

Slide 54

Μάχη Βασιλικών Στις 25 Αυγούστου, Γκούρας και Ανδρούτσος με 800 άντρες κατέστρεψαν τον τουρκικό στρατό (94.000 άντρες) στα Βασιλικά.

Slide 55

Ο Γιάννης Γκούρας (1771—1826) Ήταν οπλαρχηγός της Στερεάς. Ανήκε στην ομάδα του αρματολού Πανουργιά και εν συνεχεία του Οδυσσέα Ανδρούτσου. Μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία από τον Πανουργιά.

Slide 56

Οι Έλληνες νικούν τους Τούρκους στη μάχη των Βασιλικών με επικεφαλής τον Γιάννη Γκούρα.

Slide 57

μ.Χ. Μάρτιος 1821 23 Απριλίου 1821 8 Μαΐου 1821 μ.Χ. Μάχη στο χάνι Της Γραβιάς Η Επανάσταση ξεκινά Μάχη Αλαμάνας Θάνατος Αθανασίου Διάκου Η επανάσταση στη Στερεά Ελλάδα

Slide 58

8ο Δημοτικό Σχολείο Νάουσας

URL: