Бъдни вечер

+95

No comments posted yet

Comments

Slide 1

БЪДНИ ВЕЧЕР Емануил Попдимитров 3 клас Златка Чардакова, 54 СОУ “Св. Иван Рилски”, София, /БАКУ, Азербайджан/

Slide 2

Бъдни вечер (24 декември) се нарича още Суха Коледа, Крачун, Малка Коледа, Детешка Коледа, Мали Божич, Наядка. Това е денят преди Рождество Христово и три дена преди Стефановден. Денят завършва с празнична постна вечеря: чушки, сарми, жито, тиквеник, ошав, пчелен мед, чесън, орехи, плодове, обреден хляб.

Slide 3

Рождество Христово, също Коледа, Божик или Божич е един от най-големите църковни празници в християнския свят. На него християните честват рождението на Сина Божий - Иисус Христос. Според Евангелието от Лука това станало в град Витлеем, провинция Юдея.

Slide 4

Бъдни вечер Емануил Попдимитров Емануил Попдимитров Попзахариев е български поет, философ, литературен критик, писател и общественик. Роден е на 23 октомври 1885 година в Груинци, село в Община Босилеград, Западни покрайнини - Сърбия. В тази книга са поместени едни от най-хубавите стихотворения и поеми за деца на Емануил Попдимитров.

Slide 5

Децата: Хайде, мамо, дай елхата, постави я в тоя кът! Как е кичеста и стройна, как й клонките блестят! Дай и кошницата пълна, и подаръците дай! Майката: Още мъничко потрайте, аз ви нося дар за всички, но бъдете вий послушни, кротки и добрички.

Slide 6

Децата: О, да чакаме не можем – хайде мамо, не се май.. Туй какво е? Дай да видим! Всичко ли е туй за нас? Що подаръци ни носиш! Покажи ни ги завчас... Майката: Златни орехи, картинка – за Ивана и Калинка. Цветен молив и тетрадка за Лиляна и за Радка; ето тук са игралца за послушните деца.  А за Светла и за Рад има малко шоколад.

Slide 7

Децата: Дай ги, мамичко, насам! Майката: Няма , да ги дам! Ще накичим с тях елхата, да е гиздава, богата… Детето: Тая вечер Бог се ражда, Божа майка тамо бди, както мама нас ни пази от неволи и беди.

Slide 8

Майката: Ето ще разчупя коледната пита, че парата в нея сребърна е скрита. В чийто дял се случи, той ще да сполучи. Всеки да я търси, никой да не пита... Децата: Падна се на Славчо!

Slide 9

Открийте в текста думите, които разкриват нетърпението и радостта на децата.

Slide 10

Посочете какви подаръци очакват героите от стихотворението.

Slide 11

Как се празнуват Бъдни вечер и Коледа? Бъдни вечер Коледа - украса на елха постни ястия обреден хляб - Рождество Христово коледуване, коледари коледни песни коледарски краваи

Slide 12

На кой ред има епитети? а) Дай ги, мамичко, насам! б) кичеста, стройна, коледна… в) Падна се на Славчо!

Slide 13

На кой ред няма рими? а) игралца - деца; б) елхата - стройна; в) тетрадка - Радка.

Slide 14

На кой ред има имена на герои само от стихотворението? а) Марина, Славчо, Лиляна; б) Ивана, Калина, Славка; в) Калина, Лиляна, Светла.

Slide 15

Кой е празникът, за който се разказва? а) Коледа; б) Рождество Христово; в) Бъдни вечер.

Slide 16

Да изготвим обява за представяне на текста като театрална пиеса.

Slide 17

ДОМАШНА РАБОТА Проучете и разкажете как се празнува един от двата празника: Коледа или Бъдни вечер. Направете илюстрация.

Slide 18

Златка Чардакова, 54 СОУ “Св. Иван Рилски”, София, /БАКУ, Азербайджан/ ПОЗДРАВЛЕНИЯ!!! ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ!!!

URL: