Τα κυριότερα επαναστατικά κινήματα

+295

No comments posted yet

Comments

Slide 1

Οι Έλληνες κάτω από την οθωμανική και τη λατινική κυριαρχία (1453-1821) Τα κυριότερα επαναστατικά κινήματα

Slide 2

Τα κυριότερα επαναστατικά κινήματα 16ος αιώνας

Slide 3

Πολιτικός Χάρτης Ευρώπη 1580 Κτήσεις Φιλλίπου Β΄ Ισπανίας Κτήσεις Οθωμανικής αυτοκρατορίας Οθωμανική Αυτοκρατορία Ισπανία Γαλλία Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία Αγγλία

Slide 4

Τα κυριότερα επαναστατικά κινήματα 16ος αιώνας Πολλοί Κερκυραίοι, Κρητικοί, Μανιάτες. Πολέμησαν τους Οθωμανούς Τούρκους

Slide 5

Μανιάτες

Slide 6

Η Μάνη

Slide 7

Ο Μυστράς

Slide 8

Τα κυριότερα επαναστατικά κινήματα 16ος αιώνας Πολλοί Κερκυραίοι, Κρητικοί, Μανιάτες. Πολέμησαν τους Οθωμανούς Τούρκους Ναυμαχία της Ναυπάκτου το 1571: Ο τουρκικός στόλος καταστράφηκε ολοκληρωτικά από τους Δυτικούς, συμμετείχαν και ελληνικά πλοία.

Slide 9

«Η Ναυμαχία της Ναυπάκτου» Πίνακας του Φερνάντο Μπερτέλι.

Slide 10

«Η Ναυμαχία της Ναυπάκτου»

Slide 11

Πολεμικό πλοίο που συμμετείχε στην Ναυμαχία της Ναυπάκτου, 7 Οκτωβρίου 1571.

Slide 12

Ο σχηματισμός των πλοίων λίγο πριν την κεντρική σύγκρουση. Η θρησκευτική διάσταση της ναυμαχίας, με την απεικόνιση της Παναγίας να κρατάει ένα σπαθί ενάντια των εχθρών.

Slide 13

Αλληγορική απεικόνιση της Ναυμαχίας στη Ναύπακτο.

Slide 14

Αρχηγοί του Ενωμένου Χριστιανικού Στόλου, Δον Ζουάν ο Αυστριακός, Μαρκαντόνιο Κολόννα, ο Σεμπαστιάνο Βενιέρ.

Slide 15

«Η Ναυμαχία της Ναυπάκτου»

Slide 16

Ο χριστιανικός στόλος με αρτιότερο οπλισμό και καλύτερη τακτική νίκησε κατά κράτος τον αντίπαλό του, που ήταν σχεδόν αήττητος μέχρι τότε. Με τα λόγια του συγγραφέα του «Δον Κιχώτη» Μιγκέλ ντε Θερβάντες, που πήρε μέρος στη ναυμαχία κι έχασε το αριστερό του χέρι: «Ήταν η πιο μεγαλόπρεπη στιγμή που γνώρισαν οι περασμένοι ή τούτοι οι σημερινοί καιροί, ή που θα δούνε οι μελλούμενοι».

Slide 17

Τα κυριότερα επαναστατικά κινήματα Ο Μητροπολίτης Λαρίσης Διονύσιος Ξεσήκωσε τους υπόδουλους Έλληνες. Το κίνημά του όμως απέτυχε. Ο ίδιος διέφυγε στη Δύση. Εννέα χρόνια αργότερα επέστρεψε. Παρότρυνε τους κατοίκους της Θεσπρωτίας να εξεγερθούν.

Slide 18

Ήταν Ηπειρώτης με Μακεδονική καταγωγή από την Αβδέλλα Γρεβενών, γεννημένος στην Παραμυθιά γύρω στο 1560. Έγινε μοναχός στο Διχούνι σε πολύ μικρή ηλικία. Αργότερα, στην ηλικία των 15, έφυγε στην Πάδοβα για σπουδές στην Ιατρική, Φιλοσοφία, Φιλολογία, Λογική, Αστρονομία και Ποίηση και το 1582 εγκαταστάθηκε στην Κωνσταντινούπολη.

Slide 19

Ο Διονύσιος ο Φιλόσοφος Βρήκε τραγικό θάνατο (γδάρθηκε ζωντανός) στα χέρια των Τούρκων, χωρίς, όπως αναφέρεται, να λυγίσει ούτε στιγμή. Το δέρμα του οι Τούρκοι το γέμισαν με άχυρο, και το περιέφεραν από πόλη σε πόλη μέχρι την Κωνσταντινούπολη.

Slide 20

Βενετοί Τα κυριότερα επαναστατικά κινήματα Πολιόρκησαν την Αθήνα και το 1699 κατέλαβαν σχεδόν όλη την Πελοπόννησο.

Slide 21

Μερική άποψη του Ναυπλίου και το Παλαμήδι.

Slide 22

Η αναπαράσταση της πολιορκίας της Napoli di Romania (Ναύπλιο) από τους Βενετούς τον Αύγουστο του 1686 κάτω από την αρχηγία του Γενικού Λοχαγού Francesco Morοsini .

Slide 23

Η πολιορκία του Ναύπλιου από τους Βενετούς, 1686.

Slide 24

Ευρώπη 1740 Η Πελοπόννησος στα χέρια των Βενετών.

Slide 25

Βενετοί Τα κυριότερα επαναστατικά κινήματα Πολιόρκησαν την Αθήνα και το 1699 κατέλαβαν σχεδόν όλη την Πελοπόννησο. Πέρασε ξανά στην κατοχή των Οθωμανών ύστερα από δύο δεκαετίες.

Slide 26

Τα κυριότερα επαναστατικά κινήματα Ρωσία Οι αδελφοί Ορλώφ αναλαμβάνουν δράση (1770) Φτάνουν στην Μάνη με Ρώσους και Έλληνες στρατιώτες. Αλέξιος Ορλώφ

Slide 27

Η πολιορκία της Κορώνης από τους Ρώσους, κατά τη διάρκεια της εξέγερσης στη Μάνη. Κατά το Β' Ρωσοτουρκικό πόλεμο (1768-1774), η Ρωσία υποκίνησε εξεγέρσεις εναντίον των Οθωμανών στον ελληνικό χώρο με σημαντικότερη αυτή της Μάνης στα 1770.

Slide 29

Χάρτης Μακεδονίας, Θεσσαλίας και Ηπείρου, 1774.

Slide 30

Τα κυριότερα επαναστατικά κινήματα Ρωσία Οι αδελφοί Ορλώφ αναλαμβάνουν δράση (1770) Φτάνουν στην Μάνη με Ρώσους και Έλληνες στρατιώτες Αλέξιος Ορλώφ Την ίδια εποχή ο πρόκριτος Ιωάννης Βλάχος ή Δασκαλογιάννης ξεσήκωσε τα Σφακιά της Κρήτης.

Slide 31

Η Χώρα Σφακίων σε χαλκογραφία του Βενετού χαρτογράφου Marco Boschini, 1651.

Slide 32

Ο Ιωάννης Βλάχος Έμεινε περισσότερο γνωστός στην ιστορία με το προσωνύμιο «Δασκαλογιάννης», λόγω του ότι επειδή ήταν πολύ μορφωμένος, τον αποκαλούσαν «δάσκαλο» (Ο Δάσκαλος, ο Γιάννης).

Slide 34

Τα κυριότερα επαναστατικά κινήματα Ναυμαχία του Τσεσμέ Ολιγάριθμος ορθόδοξος στόλος νίκησε τους Οθωμανούς. Υπογραφή της συνθήκης Κιουτσούκ Καϊναρτζή (1774) Η συνθήκη αυτή είναι πολύ σημαντική, αφού η Ρωσία θεώρησε πως απέκτησε το δικαίωμα να παρεμβαίνει στα εσωτερικά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, προκειμένου να προστατεύσει τους Χριστιανούς που ζούσαν εκεί.

Slide 35

Στο πλαίσιο της ναυτικής εκστρατείας που οργάνωσαν οι Ρώσοι στη Μεσόγειο στα 1770 έγινε και η αναμέτρησή τους με τον οθωμανικό στόλο στο στενό Χίου-Τσεσμέ.

Slide 36

. Η Μάχη της Χίου, 24 Ιουνίου 1770.

Slide 37

Η Ναυμαχία Τσεσμέ

Slide 38

Η Ναυμαχία Τσεσμέ

Slide 39

Άποψη του Ιασίου, όπου υπογράφηκε η συνθήκη του 1792. Ένας μεγάλος αριθμός Ελλήνων, οι οποίοι συνέβαλαν στη νίκη των Ρώσων, μεταφέρθηκε στις νεοαποκτηθείσες περιοχές.

Slide 40

Τα κυριότερα επαναστατικά κινήματα Λάμπρος Κατσώνης Καταγόταν από τη Λιβαδειά. Αξιωματικός του ρωσικού στρατού. Ορμητήριο του το νησί Κέα. Κάνει επιθέσεις εναντίον τουρκικών πλοίων. Μαζί του είναι και ο κλέφτης Γεώργιος Ανδρίτσος.

Slide 41

Πορτρέτο του Λάμπρου Κατσώνη 1796, από τον ζωγράφο προσωπικοτήτων Λεμί.

Slide 42

Με το πλοίο του ο Κατσώνης σε δράση.

Slide 43

Τα κυριότερα επαναστατικά κινήματα 18ος αιώνας Διάδοση των φιλελεύθερων ιδεών της Γαλλικής Επανάστασης. Οι υπόδουλοι Έλληνες είχαν πια συνειδητοποιήσει πως κάθε πρωτοβουλία για απελευθέρωση έπρεπε να προέλθει από τους ίδιους. Ελπίδες των Ελλήνων για απελευθέρωση. Διάφορα δημοσιεύματα Ελλήνων Διαφωτιστών υπέρ των Γάλλων. Τελικά οι ελπίδες διαψεύστηκαν.

Slide 44

μ.Χ. 1571 1600 1770 1787 1821 μ.Χ. Ελληνική Επανάσταση Ορλωφικά Ναυμαχία Ναυπάκτου Εξεγέρσεις στη Θεσσαλία Κίνημα Λάμπρου Κατσώνη Τα κυριότερα επαναστατικά κινήματα

Slide 45

8ο Δημοτικό Σχολείο Νάουσας

URL: