Другите имена на Дядо Коледа

+182

No comments posted yet

Comments

Slide 1

Коледа и Нова година по света… Другите имена на Дядо Коледа…

Slide 2

В самото начало Дядо Коледа бил Свети Николай. Отивайки си, той оставил на едно бедно семейство, което го било приютило, златни ябълки. Сложил ги в чорапче и го поставил на камината.

Slide 3

На 5 декември от Испания с кораб пристига Белгийският Дядо Коледа - Св. Николай. Пристига на кон, облечен в бяла епископска мантия. Съпровожда го слуга - мавър, който носи чувал с подаръци.

Slide 4

Децата от Германия, счупвайки някоя играчка, слагали парченцата в камината, а обвинявали за белята господин Ниманд.

Slide 5

Във Франция има двама Дядо Коледовци: единият се нарича "Дядо Януари" (Пер – Ноел), той ходи с мантия и носи широкопола шапка. Носи на децата през комина подаръци. Вторият се нарича – Шаланд. Този брадат старец носи пухена шапка и топъл дълъг плащ. В неговата торба са скрити пръчки за непослушните и мързеливи деца.

Slide 6

В Швеция също има двама Дядо Коледовци: прегърбен дядо с дебел нос – Юлтомтен и джуджето Юлнисар. И двамата по Нова година ходят по къщите и оставят подаръци под прозорците.

Slide 7

В Италия, освен Дядо Коледа (Бабо Натал), при послушните деца ходи добрата Фея Бефана. Тя прелита с димоход и подарява на децата подаръци. На палавниците се пада огънче от злата вълшебница Бефана.

Slide 8

В узбекските домове "снежният дядо" - Корбобо (Дядо Коледа), в райиран халат пристига, яздейки на магаре.

Slide 9

Финландският Дядо Коледа - Йоллупуки живее в Лапландия и с удоволствие отговаря на писмата на децата. Носи на глава висока конусообразна шапка, дълги коси и червена дреха. Заобиколен е от гноми с островърхи шапки.

Slide 10

В Естония Дядо Коледа се нарича Йеулуван и той прилича на своя финландски родственик.

Slide 11

В Норвегия подаръците на децата прави Нис - симпатичен малък къщовник. Нис носи шито калпаче и обича вкусотийки.

Slide 12

В САЩ, Канада, Великобритания и страните от Западна Европа го наричат Санта Клаус. Той е облечен в червена тога, украсена с бял памук и с червени ботуши. На главата си носи червен калпак. Санта Клаус пуши лула, лети във въздуха с елените си и влиза в домовете през комините. Децата му оставят под елхата мляко и сладкиши.

Slide 13

Само руският Дядо Коледа – Дядо Мраз има семейство. Съпруга - Зимата и внучка – Снежанка.

Slide 14

Древните германски племена вярвали, че в елхата живее духът на гората. Стараели се да омилостивят този могъщ дух, като украсявали елхата. За холандците и англичаните елхата е символ на вечна младост и сила.

Slide 15

В Русия Цар Петър І заповядал на 1 януари 1700 год. да се украсят всички домове с елхови клонки по модел, показан от Царския двор. Това е и началото на украсяване на коледните елхи в Русия. Там, където няма елхи: - във Виетнам я заменят с клончета от праскова; - в Япония - с клонки от иглолистно дърво, прибавят бамбук и клончета от слива.

Slide 16

ЛЮБОПИТНО!!! В Швеция на Нова година чупят във вратите на домовете си стари съдове. Колкото повече парченца има, толкова по-щастливи ще бъдат.

Slide 17

ЛЮБОПИТНО!!! В Куба в полунощ всеки, с последния удар на часовника, е длъжен да изяде гроздово зърно, а след полунощ - да излее от всички съдове водата. На новогодишната трапеза на унгарците няма гъска, патица или петел, защото ако се яде птица, щастието може да отлети. В Гвинея в Новогодишна нощ е прието да разхождат по улицата слонове.

Slide 18

ЛЮБОПИТНО!!! В Куба има традиция пред Нова година да се пълнят всички съдове с вода, а с настъпването на празника – да я изливат през прозорците? Първата новогодишна картичка се е появила в Лондон през 1843 година, изпратена по пощата от Хенри Кол.

Slide 19

В България има елхи и те се украсяват от 6 декември до Бъдни вечер. Дядо Коледа идва от Лапландия с еленовия впряг и обикаля по домовете, за да остави подаръците под елхата. Тази магия се случва в нощта между Бъдни вечер и Коледа!

Slide 20

ЧЕСТИТО РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО!!! Златка Чардакова

URL: