Η ΦΩΤΟΣΥΝΘΕΣΗ

+628

No comments posted yet

Comments

gregzer-1 (4 years ago)

panandri, σ' ευχαριστώ πολύ!

panandri (4 years ago)

Συγχαριτήρια για τη δουλειά σου. Απλή, όμορφη, καθαρή παρουσίαση και με ωραία αισθητική.

gregzer-1 (5 years ago)

Φωτεινή, σ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια! Καλά έκανες και ανάρτησες τις παρουσιάσεις και σ' ευχαριστώ και γι' αυτό! Άλλωστε το "ανέβασμά" τους εδώ αυτό το σκοπό έχει. Να τις μοιραστώ με άλλους συναδέλφους! Να είσαι καλά και καλή συνέχεια! Πολύ καλό το ιστολόγιο!

teacher88 (5 years ago)

Αγαπητέ Γρηγόρη, η δουλειά σου είναι εκπληκτική! Τη χρησιμοποιώ ως διδακτικό εργαλείο και σου είμαι ευγνώμων! Σε ενημερώνω ότι ανέρτησα στο ιστολόγιο του σχολείου μας τις παρουσιάσεις σου, με το όνομά σου φυσικά. Ελπίζω να μην είναι πρόβλημα! Ιδού http://blogs.sch.gr/88dimath/ Σ' ευχαριστώ Φωτεινή Μπ.

Slide 10

Joseph Priestley: Άγγλος ερευνητής. Το πείραμα αυτό το έκανε το 1772.

Slide 1

Η ΦΩΤΟΣΥΝΘΕΣΗ ΦΕ 2 ΦΥΤΑ ΣΤ΄ ΤΑΞΗ © Γρηγόρης Ζερβός

Slide 2

Όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί χρειάζονται ενέργεια για να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν. Από πού παίρνουν την ενέργεια που χρειάζονται; Από τις τροφές. Και τα φυτά πώς τρέφονται;

Slide 3

Τα φυτά συνθέτουν μόνα τους την τροφή τους. Με ποιο τρόπο; Με μια πολύ σημαντική λειτουργία τους, τη φωτοσύνθεση.

Slide 4

Πώς τρέφονται τα φυτά

Slide 5

νερό CO2

Slide 6

νερό CO2 O2 & H2O

Slide 7

νερό CO2 O2 & H2O

Slide 9

Τα φυτά είναι “μετατροπείς ενέργειας”. Ποια μετατροπή ενέργειας γίνεται; Η ηλιακή μετατρέπεται σε χημική κατά τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης.

Slide 10

Πώς αποδείχθηκε ότι παράγεται οξυγόνο κατά τη φωτοσύνθεση. Joseph Priestley Το ποντίκι έχασε τις αισθήσεις του λόγω έλλειψης οξυγόνου. Ο ερευνητής έβαλε ένα ποντίκι μέσα σε ένα κλειστό δοχείο.

Slide 11

Σε ένα ίδιο κλειστό δοχείο υπήρχε ένα φυτό που αναπτυσσόταν κανονικά. Joseph Priestley Το ποντίκι παρέμεινε δραστήριο για αρκετό χρονικό διάστημα. Ο ερευνητής έβαλε το ποντίκι μέσα στο κλειστό δοχείο με το φυτό. Γιατί; Το φυτό απελευθέρωνε οξυγόνο που ανέπνεε το ποντίκι.

Slide 12

Φωτοσύνθεση γίνεται και από μικροσκοπικούς οργανισμούς που ζουν στη θάλασσα, το φυτοπλαγκτόν. Φωτοσύνθεση στο νερό Το οξυγόνο που απελευθερώνουν είναι περίπου το μισό από το οξυγόνο της ατμόσφαιρας.

Slide 13

σελ. 72 Το βάμμα ιωδίου έχει σκούρο καφέ χρώμα. Όταν ρίχνω στο ψωμί και στην πατάτα βάμμα ιωδίου, αυτά χρω-ματίζονται μπλε. σελ. 73

Slide 14

σελ. 73 Τα φύλλα χρωματίζονται μπλε.

Slide 15

σελ. 73 Όταν ρίχνω βάμμα ιωδίου σε ουσίες που περιέχουν ά-μυλο, αυτές χρωματίζονται μπλε. Στα φύλλα των φυτών υπάρχει άμυλο, αφού κι αυτά χρωματίζονται μπλε.

Slide 16

σελ. 74 Τα φύλλα που είχαμε σκεπάσει με αλουμινόφυλλο, έ-χουν χάσει το φωτεινό πράσινο χρώμα τους και έχουν αρχίσει να κιτρινίζουν.

Slide 17

σελ. 74 Η αλλαγή χρώματος είναι λιγότερο έντονη στο μέρος του φύλλου που ήταν σκεπασμένο με αλουμινόφυλλο.

Slide 18

σελ. 75 Τα φυτά παίρνουν νερό από το έδαφος και διο-ξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα και με τη βοήθεια του φωτός και της χλωροφύλλης πα-ράγουν άμυλο. Η λειτουργία αυτή ονομάζεται φωτοσύνθεση.

Slide 19

σελ. 75 διοξείδιο του άνθρακα νερό χλωροφύλλη φως άμυλο οξυγόνο

Slide 20

σελ. 75 Τα φύλλα της καστανιάς έ-χουν αυτή τη διάταξη για να φωτίζονται όλα από το φως του ήλιου, ώστε να είναι δυ-νατή η φωτοσύνθεση.

Slide 21

Καλό διάβασμα!!!

Summary: ΦΥΣΙΚΑ ΣΤ΄ - ΦΥΤΑ - ΦΕ2

Tags: φυσική στ δημοτικού φυτά φωτοσύνθεση

URL: