|
Η Μεγάλη Επανάσταση (1821 -1830) Οι αγώνες του Κανάρη
Οι αγώνες του Κανάρη Οι Έλληνες καπετάνιοι Αντιμετώπιζαν τουρκικά και αιγυπτιακά πολεμικά... Με τα πυρπολικά ή μπουρλότα. Επρόκειτο για μικρά σκάφη, γεμάτα με εκρηκτικά υλικά, που τα άναβαν και στη συνέχεια τα έσπρωχναν προς τα εχθρικά καράβια για να τα κάψουν.
Έλληνες ναυτικοί
Πυρπόληση τουρκικού πλοίου σε ναυμαχία.
Ομοίωμα πυρπολικού, κάθετη τομή Κατάστρωμα ελληνικού πυρπολικού
Εξοπλισμένο εμπορικό στη διάρκεια του Αγώνα.
Οι αγώνες του Κανάρη Πυρπολικά στην Επανάσταση Πλησίαζε αθόρυβα το εχθρικό πλοίο τη νύχτα και το εμβόλιζε ή προσδενόταν επάνω του με γάντζους. Οι Έλληνες ναυτικοί τελειοποίησαν την κατασκευή τους. Τα επάνδρωσαν με ριψοκίνδυνους εθελοντές, τους μπουρλοτιέρηδες.
Οι επιθέσεις των πυρπολικών δεν γίνονταν μόνο σε αγκυροβολημένους στόχους αλλά και μεσοπέλαγα, λόγω μεγαλύτερης ταχύτητας. Μετά το περίφημο σήμα της επίθεσης «Με τη βοήθεια του Σταυρού επιτεθείτε!» πλησίαζαν τον εχθρό με τη πλώρη από τη προσήνεμη πλευρά -δηλαδή από εκεί που φύσαγε ή ήταν ο κυματισμός ώστε να βοηθηθεί η προσκόλληση- και γρήγορα με «κόρακες» (=γάντζους) εξασφάλιζαν την αγκίστρωση. Το πλήρωμα του εχθρικού σκάφους καταλαμβάνονταν συνήθως από πανικό και καμία αντίσταση δεν πρόβαλε αλλά έτρεχε να σωθεί. Αρπάγη πυρπολικού
Οι αγώνες του Κανάρη Πυρπολικά στην Επανάσταση Πλησίαζε αθόρυβα το εχθρικό πλοίο τη νύχτα και το εμβόλιζε ή προσδενόταν επάνω του με γάντζους. Οι Έλληνες ναυτικοί τελειοποίησαν την κατασκευή τους. Τα επάνδρωσαν με ριψοκίνδυνους εθελοντές, τους μπουρλοτιέρηδες. ‘Έπειτα τα εγκατέλειπαν, ενώ ο κυβερνήτης έφευγε τελευταίος ανάβοντας το φιτίλι με δαυλό.
Πυρπόληση τουρκικού πλοίου σε ναυμαχία.
Πυρπόληση τουρκικού πλοίου.
Οι αγώνες του Κανάρη Πυρπολικά Χρησιμοποιήθηκαν και κατά τη διάρκεια της ημέρας. Προπορεύονταν από τον υπόλοιπο στόλο. Πραγματοποιούσαν επιθέσεις με ελιγμούς. Η εμφάνισή τους προκαλούσε τρόμο στα εχθρικά καράβια.
Ο Ιάκωβος Τομπαζής πυρπολεί το πρώτον τουρκικό τρίκροτο.
Οι αγώνες του Κανάρη Πρώτος χρησιμοποίησε πυρπολικό ο Ψαριανός Δημήτριος Παπανικολής, το Μάιο του 1821 στη ναυμαχία της Ερεσσού.
Η πρώτη γενομένη κατά την Επανάστασιν πυρπόλησις τουρκικού πλοίου εις Ερεσσόν υπό Δ. Παπανικολή.
Πυρπόληση τουρκικού δικρότου από τον Παπανικολή.
Πλοίο με την επαναστατική σημαία.
Οι αγώνες του Κανάρη Κωνσταντίνος Κανάρης από τα Ψαρά Εγκατέλειψε το εμπορικό ναυτικό. Πήρε μέρος σε καταδρομές εναντίον των Τούρκων. Τον Ιούνιο του 1822 ανατίναξε με το πυρπολικό του τη ναυαρχίδα του τουρκικού στόλου. Βρήκαν το θάνατο ο αρχιναύαρχος Καρά Αλής με περίπου 2.000 Οθωμανούς ναύτες και στρατιώτες που γιόρταζαν το Μπαϊράμι.
Ο Κωνσταντίνος Κανάρης εκδικείται τη σφαγή της Χίου. Πυρπολεί στο λιμάνι του νησιού τη ναυαρχίδα του τουρκικού στόλου, προκαλώντας το θάνατο του ίδιου του ναυάρχου Καρά Αλή και 2.000 άλλων Τούρκων.
Η σημαία του ναυάρχου Κωνσταντίνου Κανάρη.
Το σηματολόγιο ή κώδικας ναυτικών σημάτων, αυτό πιθανόν να ανήκε στο ναύαρχο Ανδρέα Μιαούλη.
Σινιάλο συνεννόησης των πλοίων του στόλου με τα πυρπολικά.
Ο Κανάρης πυρπολεί περί τη Χίον την ναυαρχίδα του Καρά Αλή.
Οι αγώνες του Κανάρη Κωνσταντίνος Κανάρης Οκτώβριο 1822 πυρπόλησε στην Τένεδο την αντιναυαρχίδα του νέου Τούρκου ναυάρχου. Το 1824 ο Κανάρης κατέστρεψε δύο ακόμη τουρκικά πολεμικά πλοία. Το 1826 τραυματίστηκε σε επίθεση εναντίον μιας τουρκικής φρεγάτας.
Η ναυμαχία της Τένεδου, 27 Οκτωβρίου 1826.
Οι αγώνες του Κανάρη Αύγουστος 1825 Έλληνες πυρπολούν τον αιγυπτιακό στόλο στο λιμάνι της Αλεξάνδρειας Τρία πυρπολικά και δύο πολεμικά καράβια κατευθύνθηκαν προς την Αίγυπτο. Στο λιμάνι μπήκε ο Κανάρης με το πυρπολικό του. Η επιχείρηση δεν πέτυχε έγινε αντιληπτή από ένα γαλλικό πολεμικό.
Η πυρπόληση της τουρκικής ναυαρχίδας από τον Κανάρη.
Η πυρπόληση της τουρκικής ναυαρχίδας από τον Κανάρη.
Οι αγώνες του Κανάρη Απελευθέρωση Κανάρης Διορίστηκε αρχηγός του στόλου των πυρπολικών. Αργότερα έγινε ναύαρχος. Το ελληνικό κράτος, για να τον τιμήσει, έδωσε το όνομά του σε τρία πολεμικά σκάφη.
Ο Κωνσταντίνος Κανάρης (1793-1877) ήταν ο μεγαλύτερος πυρπολητής του 1821. Είχε την τύχη να ζήσει και να δει την Ελλάδα ελεύθερη. Έγινε Υπουργός Ναυτικών και το 1877 λίγο πριν πεθάνει, Πρωθυπουργός.
Πυρπόληση τουρκικού πλοίου απέναντι από τον όρμο της Σούδας, στις 2 Ιουνίου 1825, από το πυρπολικό του Αντώνιου Βώκου.
Η πυρπόλησις της τουρκικής ναυαρχίδος υπό Κ.Κανάρη.
Σύγκρουση ελληνικών και τουρκικών πλοίων.
Η Ναυμαχία της Σάμου της 5ης Αυγούστου 1824. Κατ‘ αυτήν πυρπολήθηκαν δύο φρεγάτες και ένα μπρίκι του εχθρού υπό των πυρπολικών των Λέκκα Ματρώζου, Δημητρίου Ραφαλιά , Κ. Κανάρη και Γ. Βατικιώτη.
μ.Χ. Ιούνιος 1822 1824 - 1825 μ.Χ. Ανατίναξη τουρκικής ναυαρχίδας από τον Κανάρη Οι επιχειρήσεις των ελληνικών πυρπολικών συνεχίζονται Οι αγώνες του Κανάρη
8ο Δημοτικό Σχολείο Νάουσας
URL: |
No comments posted yet
Comments