Η βασιλεία του Όθωνα - ο Ιωάννης Κωλέττης

+437

No comments posted yet

Comments

sudiakos2 (3 years ago)

johnsudias@gmail.com

thedosia (3 years ago)

κυριε σουδιακο2 μηπως μπορειτε ν μου δωσετε το μαιλ σας;(το μαιλ που δινεται κατω λεει οτι δεν ειναι εγκυρο)

sudiakos (3 years ago)

Δυστυχώς Μαρία δεν μπορώ. επειδή είναι πολύ μεγάλη η παρουσίαση για να σταλθεί μέσω μαιλ.

sudiakos (3 years ago)

Χαίρομαι Λάζαρε που η παρουσίαση πέτυχε τον στόχο της.

Lazaros_Godikas (3 years ago)

κυριε Sudiako2 θα ηθελα να σας ευχαριστησω που διμιουργησατε αυτο το power point και με βοηθισατε να μαθω το μαθημα πιο ευκολα

maryboo (3 years ago)

Κύριε Sudiako2, καθώς θα έχω να διδάξω το συγκεκριμένο μάθημα στην ΣΤ δημοτικού θα μπορούσατε μήπως να μου στείλετε την παραπάνω παρουσίαση; το email μου είναι mariamarakimp@gmail.com . Ευχαριστώ εκ των προτέρων

sudiakos2 (4 years ago)

Δυστυχώς δεν γίνεται. Αλλά αν θέλεις βοήθεια για την συγκεκριμένη παρουσίαση στείλε μου στο μαιλ το δικόσ ου να σου την δώσω ως flash. johnsudias@gmail.com

dimitrisrep (4 years ago)

Κύριε Sudiako2, είμαι φοιτητής στο τμήμα ειδικής αγωγής του Βόλου και αυτόν τον καιρό κάνουμε πρακτική στα σχολεία ως διδάσκοντες. Επειδή το σχολείο που διδάσκω δεν έχει ιντερνετ μέσα στην αίθουσα ώστε να προβάλω το παραπάνω flash PPT, θα σας ήμουν πολύ ευγνώμων αν μπορούσατε να ενεργοποιήσετε το download, ώστε να το κατεβάσω. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Slide 1

Η Ελλάδα στον 19° αιώνα Η βασιλεία του Όθωνα ο Ιωάννης Κωλέττης

Slide 2

Η βασιλεία του Όθωνα - ο Ιωάννης Κωλέττης Δολοφονία Καποδίστρια

Slide 3

Η δολοφονία του Καποδίστρια

Slide 4

Η βασιλεία του Όθωνα - ο Ιωάννης Κωλέττης Δολοφονία Καποδίστρια Η Αγγλία, η Γαλλία και η Ρωσία. Επέλεξαν το 1832 για το αξίωμα του βασιλιά της Ελλάδας τον ... ...Όθωνα, 17χρονος πρίγκιπας γιος του βασιλιά της Βαυαρίας Λουδοβίκου. Εγγυήθηκαν για το πολίτευμα της χώρας, την ανεξαρτησία της και τα σύνορά της.

Slide 5

Ο Λουδοβίκος Α΄ της Βαυαρίας (1786 - 1868) ήταν βασιλιάς της Βαυαρίας και πατέρας του Όθωνα.

Slide 6

Ο Όθωνας, πλήρες όνομα Όττο Φρίντριχ Λούντβιχ φον Βίττελσμπαχ (1815 - 1867), ήταν Πρίγκιπας της Βαυαρίας και πρώτος Βασιλιάς του Βασιλείου της Ελλάδος, με τον επίσημο τίτλο «Βασιλεύς της Ελλάδος».

Slide 7

Η βασιλεία του Όθωνα - ο Ιωάννης Κωλέττης Ιανουάριος, 1833 Ο νεαρός βασιλιάς έφτασε στην Ελλάδα.

Slide 8

Ο Όθωνας αποχαιρετά τους δικούς του στις 6 Δεκεμβρίου 1832.

Slide 9

Ο Κωλέττης αναγγέλλει στους Έλληνες την εκλογή Όθωνος.

Slide 10

Στις 25 Ιανουαρίου 1833, σε ηλικία 17 ετών, ο Όθωνας αποβιβάστηκε στο Ναύπλιο, από τη βρετανική φρεγάτα «Μαδαγασκάρη».

Slide 11

Η Διοικητική Επιτροπή της Ελλάδας υποδέχεται τον Όθωνα στο Ναύπλιο.

Slide 12

Η αποβίβαση του Όθωνα και του βαυαρικού στρατού στο Ναύπλιο το 1833.

Slide 13

Υποδοχή του Όθωνα (έφιππος με γαλάζια στολή στο μέσο) στο Ναύπλιο, στις 25 Ιανουαρίου 1833.

Slide 14

Η βασιλεία του Όθωνα - ο Ιωάννης Κωλέττης Ιανουάριος, 1833 Ο νεαρός βασιλιάς έφτασε στην Ελλάδα. Δεν είχε ενηλικιωθεί ακόμα. Ανέλαβαν τη διακυβέρνηση για δυο χρόνια τρεις συμπατριώτες του. Αντιβασιλεία

Slide 15

Αντιβασιλεία Κόμης Ιωσήφ Λουδοβίκος Άρμανσπεργκ, Πρόεδρος Γεώργιος Λουδοβίκος φον Μάουρερ Επέβλεπε τα της Δημόσιας Εκπαίδευσης και τα Εκκλησιαστικά Υποστράτηγος Κάρολος Γουλιέλμος Έιντεκ Επέβλεπε τα Στρατιωτικά και τα Ναυτικά

Slide 16

Το γραφείο του βασιλιά Όθωνα στο Ναύπλιο.

Slide 17

Δοξαστικό πορτρέτο του Όθωνα

Slide 18

Η βασιλεία του Όθωνα - ο Ιωάννης Κωλέττης Βαυαροί Οργανώσουν τη διοίκηση, τη δικαιοσύνη και το εκπαιδευτικό σύστημα. Ενδυναμώσουν την οικονομία και κατοχυρώνουν την ανεξαρτησία. Το ελληνικό κράτος χωρίστηκε σε νόμους, επαρχίες και δήμους.

Slide 19

Διοικητική διαίρεση της Ελλάδας σε Νομούς 1833 Ν. Λακωνίας Ν. Μεσσηνίας Ν. Αρκαδίας Ν. Αχαΐας - Ήλιδος Ν. Αργολίδας - Κορινθίας Ν. Αιτωλίας - Ακαρνανίας Ν. Φωκίδας - Λοκρίδας Ν. Αττικής - Βοιωτίας Ν. Εύβοιας Ν. Κυκλάδων

Slide 20

Η βασιλεία του Όθωνα - ο Ιωάννης Κωλέττης Βαυαροί Οργανώσουν τη διοίκηση, τη δικαιοσύνη και το εκπαιδευτικό σύστημα. Ενδυναμώσουν την οικονομία και κατοχυρώνουν την ανεξαρτησία. Το ελληνικό κράτος χωρίστηκε σε νόμους, επαρχίες και δήμους. Η πρωτεύουσα μεταφέρθηκε τον Δεκέμβριο του 1834 από το Ναύπλιο στην Αθήνα.

Slide 21

Πανηγυρική έλευση του Όθωνος και Αμαλίας στην Αθήνα.

Slide 22

Η άφιξη του Όθωνα στην Αθήνα.

Slide 23

Λεπτομέρεια από την επίσημη υποδοχή του Όθωνα στην Αθήνα.

Slide 24

Αμαλία Βασίλισσα της Ελλάδας

Slide 25

Η Αμαλία με τη φορεσιά που από τότε καθιερώθηκε ως εθνική και πήρε το όνομά της.

Slide 26

Ιδρύθηκαν σχολεία για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης Πανεπιστήμιο στην Αθήνα, άρχισε να λειτουργεί το 1837 Η βασιλεία του Όθωνα - ο Ιωάννης Κωλέττης

Slide 27

Η βασιλεία του Όθωνα - ο Ιωάννης Κωλέττης Βαυαροί Ο στρατός στελεχώθηκε και με Βαυαρούς αξιωματικούς. Η Εκκλησία της Ελλάδας ανακηρύχθηκε αυτοκέφαλη. Το 1855 υπογράφηκε η πρώτη εμπορική και ναυτιλιακή συμφωνία μεταξύ Ελλήνων και Οθωμανών Τούρκων.

Slide 28

Αθηναϊκό καφενείο των πρώτων μετεπαναστατικών χρόνων.

Slide 29

Ρομαντικός πίνακας του Όθωνα με φόντο αρχαιότητες.

Slide 30

Η βασιλεία του Όθωνα - ο Ιωάννης Κωλέττης Εποχή της βασιλείας του Όθωνα Ο τρόπος διακυβέρνησης καθώς και πολλές βασιλικές αποφάσεις δημιούργησαν δυσαρέσκεια. Τα εθνικά κτήματα δεν δόθηκαν στους αγρότες και τους ακτήμονες. Οι αγωνιστές του 1821 παραμερίστηκαν. Η ληστεία στην ύπαιθρο μεγάλωνε την ανασφάλεια και την αναταραχή.

Slide 31

Το εθνόσημο και βασιλικός θυρεός της Ελλάδας (1833–1862).

Slide 32

Η βασιλεία του Όθωνα - ο Ιωάννης Κωλέττης Λαϊκή δυσαρέσκεια Οργάνωση επαναστατικού κινήματος. Σκοπός να παραχωρήσει ο Όθωνας Σύνταγμα. Το κίνημα εκδηλώθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου του 1843.

Slide 33

Οι υπογραφές των πληρεξούσιων της Εθνικής Συνέλευσης του 1843.

Slide 34

Λάβαρο από την επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου 1843

Slide 35

Η βασιλεία του Όθωνα - ο Ιωάννης Κωλέττης Λαϊκή δυσαρέσκεια Οργάνωση επαναστατικού κινήματος. Σκοπός να παραχωρήσει ο Όθωνας Σύνταγμα. Το κίνημα εκδηλώθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου του 1843. Μονάδες του στρατού, με επικεφαλής τον Δημήτριο Καλλέργη και τον Ιωάννη Μακρυγιάννη, περικύκλωσαν μαζί με πλήθος λαού τα ανάκτορα ζητώντας Σύνταγμα.

Slide 36

Ο συνταγματάρχης Δημήτριος Καλλέργης έφιππος έξω από τα ανάκτορα ζητά Σύνταγμα, από το βασιλέα Όθωνα και την Αμαλία.

Slide 37

Η επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου 1843

Slide 38

Ιωάννης Μακρυγιάννης Πρωτοστάτησε στην Επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου. Το 1852 καταδικάστηκε σε θάνατο με την κατηγορία ότι σχεδίαζε την δολοφονία του Όθωνα, αλλά το 1854 αφέθηκε ελεύθερος. Το 1864 ονομάστηκε αντιστράτηγος και πέθανε λίγο μετά.

Slide 39

Η βασιλεία του Όθωνα - ο Ιωάννης Κωλέττης Τον επόμενο χρόνο ψηφίστηκε Σύνταγμα και το πολίτευμα της χώρας μεταβλήθηκε από απόλυτη μοναρχία σε συνταγματική μοναρχία.

Slide 40

Η βασιλεία του Όθωνα - ο Ιωάννης Κωλέττης Τα επόμενα χρόνια Αντιδράσεις κατά της βασιλείας του Όθωνα.

Slide 41

Γελοιογραφία με θέμα τον Έλληνα (δηλαδή τον ελληνικό λαό) να έχει εξαπατηθεί από τη συνταγματική μεταβολή του 1843. Από τη μια όψη δείχνει τον Έλληνα χαρούμενο, από την άλλη ο Έλληνας θρηνεί για τη χαμένη ευκαιρία και τον εμπαιγμό του με το παραχωρηθέν από τον Όθωνα Σύνταγμα.

Slide 42

Η βασιλεία του Όθωνα - ο Ιωάννης Κωλέττης Τα επόμενα χρόνια Αντιδράσεις κατά της βασιλείας του Όθωνα. Το φθινόπωρο του 1862 ξέσπασαν επαναστατικά κινήματα σε διάφορες περιοχές. Ο Όθωνας έχασε το θρόνο του και μαζί με τη βασίλισσα Αμαλία επέστρεψε στην πατρίδα του, τη Βαυαρία.

Slide 43

Γαλλική γελοιογραφία: Ο Όθωνας που έχει χάσει δύο θρόνους, της Ελλάδας και της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

Slide 44

Ελαιογραφία που παριστάνει τον Όθωνα κατά την αποχώρησή του.

Slide 45

Όθων και Αμαλία, 1859

Slide 46

Η βασιλεία του Όθωνα - ο Ιωάννης Κωλέττης «Μεγάλη Ιδέα» Διαδόθηκε κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Όθωνα «Μεγάλη Ιδέα» Η επέκταση των συνόρων του ελληνικού κράτους και η απελευθέρωση των υπόδουλων Ελλήνων που εξακολουθούσαν να ζουν κυρίως στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Slide 47

Η βασιλεία του Όθωνα - ο Ιωάννης Κωλέττης Ιωάννης Κωλέττης Εμπνευστής της «Μεγάλης Ιδέας». Ήταν υπουργός των Εσωτερικών της ελληνικής επαναστατικής Κυβέρνησης.

Slide 48

Ο Ιωάννης Κωλέττης (1773 - 1847) Ήταν Έλληνας πολιτικός την εποχή της Επανάστασης του 1821. Υπήρξε ιδρυτής του Κόμματος της Φουστανέλας ή Γαλλικού Κόμματος, όπως επικράτησε να λέγεται, και πρώτος Πρωθυπουργός της Ελλάδας.

Slide 49

Η βασιλεία του Όθωνα - ο Ιωάννης Κωλέττης Ιωάννης Κωλέττης Εμπνευστής της «Μεγάλης Ιδέας». Ήταν υπουργός των Εσωτερικών της ελληνικής επαναστατικής Κυβέρνησης. Αργότερα σύμβουλος του Καποδίστρια Το 1844 ανέλαβε πρωθυπουργός της χώρας μέχρι τον θάνατο του.

Slide 50

Χρειάστηκε να περάσει κοντά ένα τέταρτο αιώνα (για την ακρίβεια, 23 χρόνια) από την επανάσταση του ’21, ώσπου οι Έλληνες ν’ αποκτήσουν το δικαίωμα να εκλέγουν τους εκπροσώπους τους στη Βουλή. Κι όταν, το 1844, το απέκτησαν, το κατευχαριστήθηκαν: Στις πρώτες εκλογές, ψήφιζαν επί έξι ολόκληρους μήνες!

Slide 51

Άποψη της πλατείας Συντάγματος 1845.

Slide 52

Ολόσωμο πορτραίτο του Βασιλιά Όθωνα με φουστανέλα.

Slide 53

Κάποιοι ιστορικοί αναφέρουν ότι ο Όθων αγάπησε την Ελλάδα όσο τίποτε άλλο, όχι όμως και τους Έλληνες. Απεβίωσε στις 14 Ιουλίου 1867 στη Βαμβέργη. Ο ίδιος θέλησε να θαφτεί με την παραδοσιακή ενδυμασία της Ελλάδας, τη φουστανέλα.

Slide 54

μ.Χ. 1832 1835 3 Σεπτεμβρίου 1843 1862 μ.Χ. Κίνημα για παραχώρηση Συντάγματος Ο Όθωνας εκλέγεται βασιλιάς της Ελλάδας Ενηλικίωση Όθωνα Ο Όθωνας φεύγει από την Ελλάδα Η βασιλεία του Όθωνα ο Ιωάννης Κωλέττης

Slide 55

8ο Δημοτικό Σχολείο Νάουσας

URL: