Органи на храненето

+111

No comments posted yet

Comments

Slide 2

Да си припомним! Кои органи осигуряват движението на човека? Кои са свойствата на мускулите? Каква важна роля имат черепът и гръдният кош?

Slide 3

План на урока 1. Храносмилателна система. 2. Работа на храносмилателните органи. 3. Ролята на хранителните вещества. 4. Правила на хранене.

Slide 4

устна кухина хранопровод стомах черва анус От устната кухина храната преминава по хранопровода (отворена тръба) и попада в стомаха (прилича на гайда). Там престоява 4 – 5 часа и се превръща в каша. От стомаха храната преминава в червата /дълги до 10 м/. Те завършва с анус, през който се изхвърлят непотребните остатъци от преработената храна.

Slide 5

Храната се поеме с устните и се отхапва /ако е твърда/ с предните зъби, наречени резци.Така тя попада в устата. Там се разкъсва с кучешките зъби и се стрива с кътниците. Слюнката намокря храната, езикът я преобръща и помага при гълтането й. резци кучешки кътници резци кучешки кътници горна челюст долна челюст

Slide 6

От устната кухина храната преминава по хранопровода и попада в стомаха. Там престоява 4 – 5 часа и се превръща в каша. От стомаха храната преминава в червата. Те завършва с анус, през който се изхвърлят непотребните остатъци от преработената храна.

Slide 7

В устата, стомаха и червата се отделят много храносмилателни сокове. Те превръщат храната в течна смес от хранителни вещества, които се всмукват през стените на червата и преминават в кръвта. Тя ги разнася да всички органи на тялото. Хранителните вещества са необходими, за да има човек сили да се движи и работи, а за децата – да растат, играят и учат.

Slide 8

Месото, млякото, яйцата, фасулът, лещата са необходими за нарастване на тялото.

Slide 9

Хлябът, сладките плодове и захарните изделия дават сили на човека.

Slide 11

1. Измивай много добре ръцете си преди всяко хранене. Измивай плодовете и зеленчуците.

Slide 12

2. Яж разнообразна растителна и животинска храна.

Slide 13

3. Храни се често (4-5) пъти дневно, но по малко. 4. Храни се бавно. Сдъвквай много добре храната. 5. Не пий студени напитки след топла храна.

Slide 14

6. Всяка вечер и сутрин след хранене измивай старателно зъбите си с чета и паста за зъби. 7. Посещавай два пъти годишно зъболекар, дори да нямаш оплаквания.

Slide 15

устна кухина Кои са органите на храненето? хранопровод стомах черва

Slide 16

В течна смес от хранителни вещества. В какво се преработва храната в устната кухина и в червата? За какво служат хранителните вещества? За да има човек сили да се движи и да работи. За да има човек сили да се движи и да работи. За да растат децата, да играят и да учат.

URL: