ΘΑΛΑΣΣΕΣ ΚΑΙ ΠΕΛΑΓΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

+4

No comments posted yet

Comments

Slide 1

ΘΑΛΑΣΣΕΣ ΚΑΙ ΠΕΛΑΓΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Slide 2

ΑΙΓΑΙΟ ΠΕΛΑΓΟΣ Αιγαίο Πέλαγος ονομάζεται η θαλάσσια περιοχή της ανατολικής λεκάνης της Μεσογείου μεταξύ Α. Ελλάδας και Μ. Ασίας, αποκαλούμενη ενίοτε και Αρχιπέλαγος. Έχει έκταση 240.000 km2. και μέγιστο βάθος 2.249 m μεταξύ Κρήτης και Κυκλάδων. Μεγαλύτερη πόλη του γεωγραφικού διαμερίσματος είναι η Ρόδος. Υπήρξε η κοιτίδα του Αιγαιακού πολιτισμού. Σύμφωνα με τη μυθολογία, το όνομά του προέρχεται από τον Αιγαία, βασιλιά της Αθήνας και πατέρα του Θησέα, ο οποίος έπεσε και πνίγηκε στα νερά του πελάγους από το ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο.

Slide 3

ΙΟΝΙΟ ΠΕΛΑΓΟΣ Ιόνιο Πέλαγος, θαλάσσια περιοχή δυτικά της Ελλάδας, βρέχει τις Ιταλικές ακτές της Καλαβρίας, της Απουλίας και της Σικελίας, προς νότο από το τμήμα της Μεσογείου μεταξύ Μάλτας και Κρήτης και προς ανατολάς από τη νότια Αλβανία και την δυτική Ελλάδα. Στο Ιόνιο πέλαγος βρίσκεται το μεγαλύτερο βάθος ολόκληρης της Μεσογείου. Στο Ιόνιο βρίσκονται κοντά στη ηπειρωτική Ελλάδα πολλά νησιά, όπως η Κέρκυρα, οι Παξοί, η Λευκάδα, η Κεφαλονιά, η Ιθάκη, η Ζάκυνθος, και τα Κύθηρα, καθώς και αρκετά άλλα μικρότερα. Το Ιόνιο πέλαγος είναι από τις πιο σεισμογενείς περιοχές του κόσμου, καθώς βρίσκεται στο σημείο σύγκλισης τριών τεκτονικών πλακών (της Ευρασιατικής, της Αφρικανικής και της Απουλιανής). Ιόνιο πέλαγος

Slide 4

ΛΙΒΥΚΟ ΠΕΛΑΓΟΣ Λιβυκό πέλαγος Λιβυκό Πέλαγος ονομάζεται το τμήμα της Μεσογείου θάλασσας που βρίσκεται μεταξύ των νότιων ακτών της Κρήτης και των ακτών της βόρειας Αφρικής. Αναφορές με το όνομα αυτό, βρίσκουμε από την αρχαιότητα σε συγγραφείς όπως ο Πολύβιος (3ος αι. π.Χ.), ο Στράβων (1ος αι. π.Χ.) και ο Πλούταρχος (1ος αι. μ.Χ.). Στη θαλάσσια αυτή περιοχή και κοντά στην Κρήτη, βρίσκονται αρκετές ελληνικές νησίδες όπως η Γαύδος, η Γαυδοπούλα (ή Γαυδόπουλο ή Γκοτζόπουλο), το Kουφονήσι (αρχαία Λεύκη), η Κονίδα, η Χρυσή, το Μικρονήσι κ.ά. και ασκείται αλιεία με χαμηλή όμως απόδοση.

Slide 5

ΜΙΚΡΑ ΠΕΛΑΓΗ Κρητικό πέλαγος Μυρτώο πέλαγος Θρακικό πέλαγος Καρπάθιο πέλαγος Ικάριο πέλαγος

Slide 6

Λάζαρος Κοκκινίδης Χρήστος Χατζίδης Παρασκευή Χαμαμτζή Μαρία Ιωαννίδου

URL: