ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 Τα κυριότερα επαναστατικά κινήματα

+55

No comments posted yet

Comments

Slide 1

Αποστόλης Αγγελόπουλος ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤ - ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 : Tα κυριότερα επαναστατικά κινήματα ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤ - Δεύτερη Ενότητα: Οι Έλληνες κάτω από την οθωμανική και τη λατινική κυριαρχία (1453-1821) Ναυμαχία Ναυπάκτου

Slide 2

Αποστόλης Αγγελόπουλος Tα κυριότερα επαναστατικά κινήματα Επαναστατικά κινήματα Πολλά υποκινούνται από ξένες δυνάμεις Στόχος: Η διάσπαση και αποδυνάμωση των τουρκικών δυνάμεων

Slide 3

Η Οθωμανική Αυτοκρατορία από το 1481 έως το 1683.

Slide 4

Αποστόλης Αγγελόπουλος Tα κυριότερα επαναστατικά κινήματα 16ος αιώνας Επαναστατούν Μανιάτες Κερκυραίοι, Κρητικοί Μόνοι τους ή με βοήθεια ξένων (Βενετών & Ισπανών) Η Μάνη (Πελοπόννησος) Σφακιά - Κρήτη

Slide 5

Αποστόλης Αγγελόπουλος Μανιάτες πολεμιστές

Slide 6

Αποστόλης Αγγελόπουλος Σφακιανοί πολεμιστές

Slide 7

Αποστόλης Αγγελόπουλος Η Ναυμαχία της Ναυπάκτου, 1571 Αντίπαλοι Οθωμανοί Νίκη των Ευρωπαίων Ενωμένος στόλος της Ισπανίας, της Βενετίας, της Γένουας, της Νεάπολης και Σικελίας και του Πάπα Οι απώλειες του οθωμανικού στόλου ήταν τεράστιες, μόλις 40 πλοία εκ των 273 διέφυγαν την καταστροφή ή την αιχμαλωσία, οι νεκροί υπολογίσθηκαν σε 30.000, 15.000 αιχμάλωτοι εκ των οποίων 1.500 ήταν Έλληνες που υπηρετούσαν στον οθωμανικό στόλο και απελευθερώθηκαν. Την καταστροφή του τουρκικού στόλου συμπλήρωσε νυκτερινή καταιγίδα με μεγάλη τρικυμία στη θαλάσσια περιοχή, η οποία έπληξε τα τουρκικά πλοία που είχαν διαφύγει στα ανοικτά, εκ των οποίων σώθηκε μόνο η αλγερινή ναυαρχίδα.

Slide 8

Αποστόλης Αγγελόπουλος Η Ναυμαχία της Ναυπάκτου, 1571 Η «Ναυμαχία της Ναυπάκτου Πίνακας του Πάολο Βερονέζε (550Χ500), Ακαδημία Καλών Τεχνών Βενετίας. Διακρίνονται, στον ουρανό, η Μαρία και οι άγιοι Πέτρος, Μάρκος, Ιουστίνος, και Ρόχος να παρακαλούν για νίκη των χριστιανών, ενώ στα δεξιά του πίνακα διακρίνεται άγγελος να ρίχνει πύρινα βέλη ενάντια στον οθωμανικού στόλου.

Slide 9

Αποστόλης Αγγελόπουλος Η Ναυμαχία της Ναυπάκτου, 1571 Πίνακας του Fernando Bertelli που αναπαριστά την ναυμαχία της Ναυπάκτου, Βενετία 1572, Μουσείο Ναυτικής Ιστορίας. Η Ναυμαχία της Ναυπάκτου είναι μια από τις σημαντικότερες ναυμαχίες στην παγκόσμια ιστορία και θεωρείται η ιστορικότερη ναυμαχία αμέσως μετά απ’ αυτήν της Σαλαμίνας .

Slide 10

Αποστόλης Αγγελόπουλος Η Ναυμαχία της Ναυπάκτου, 1571 Έργο αγνώστου στο οποίο αποτυπώνεται η ναυμαχία της Ναυπάκτου.

Slide 11

Αποστόλης Αγγελόπουλος Η Ναυμαχία της Ναυπάκτου, 1571 Ο ναύαρχος του οθωμανικού στόλου, από το 1569 έως το 1571, Αλί Πασά, ο επονομαζόμενος Μουεζίν Ζαντέ, σκοτώθηκε κατά την διάρκεια της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου στις 7 Οκτωβρίου του 1571. Αποκεφαλίστηκε και το κεφάλι του τοποθετήθηκε σε εμφανές σημείο της χριστιανικής ναυαρχίδας. Λεπτομέρεια οθωμανικού πλοίου κατά την διάρκεια της ναυμαχίας της Ναυπάκτου.

Slide 12

Αποστόλης Αγγελόπουλος 17ος αιώνας Διονύσιος ο Φιλόσοφος (Σκυλόσοφος) , Μητροπολίτης Λάρισας 1600 Επανάσταση στην ορεινή Θεσσαλία Διαφεύγει στη Ρώμη & Ισπανία Αποτυγχάνει Ζητά βοήθεια 9 χρόνια μετά, προσπάθεια ξεσηκωμού στη Θεσπρωτία

Slide 13

Αποστόλης Αγγελόπουλος Διονύσιος ο Φιλόσοφος ...κυνηγημένος, βρήκε καταφύγιο για τρεις μέρες σε μια σπηλιά του βράχου πάνω στον οποίο είναι χτισμένο το Κάστρο των Ιωαννίνων, όμως με προδοσία οι Τούρκοι τον έπιασαν. Και είπε άφοβα: «Πολέμησα για να ελευθερώσω το λαό από τα βάσανα και την τυραννία σας»! Τότε οι Τούρκοι έξαλλοι τον έγδαραν κυριολεκτικά ζωντανό και επί πέντε ώρες σπαρταρούσε μέσα στα αίματα, καθώς τον έσερναν επιδεικτικά μέσα στα Γιάννενα, χωρίς να λυγίσει ούτε στιγμή στο απάνθρωπο μαρτύριο. Το γδαρμένο δέρμα του Διονυσίου, το γέμισαν με άχυρα και το περιέφεραν σε όλες τις πόλεις καθοδόν προς την Κωνσταντινούπολη, λέγοντας ότι εκείνο ήταν ότι απέμεινε από τον Επαναστάτη Διονύσιο τον «Σκυλόσοφο», όπως τον αποκαλούσαν υβριστικά. Το θέαμα μάλιστα ήταν τόσο φοβερό, που μόλις το αντίκρισε, πετάχτηκε επάνω από την τρομάρα και ο ίδιος ο Σουλτάνος!

Slide 14

Αποστόλης Αγγελόπουλος 17ος αιώνας Πολιορκία Αθήνας, 23-29 Σεπτεμβρίου 1687 Κατακτούν την Πελοπόννησο , 1699 Επιστρέφει στους Οθωμανούς 20 χρόνια μετά Αποτυγχάνουν Οι βενετοί Η Βενετική πολιορκία της Ακρόπολης

Slide 15

Αποστόλης Αγγελόπουλος Οι βενετοί Βενετικό μετάλλιο του 1688 προς τιμήν των κατακτήσεων του Μοροζίνι (αρχηγού των Βενετών) στον Μοριά (Πελοπόννησος). Χάρτης του βενετικού «Βασιλείου του Μορέως» (Regno di Morea)

Slide 16

18ος αιώνας Φτάνουν στη Μάνη με Ρώσους και Έλληνες στρατιώτες Ιωάννης Βλάχος ή Δασκαλογιάννης ξεσηκώνει τα Σφακιά της Κρήτης Αδελφοί Ορλώφ , Ρώσοι , 1770 1770 Ναυμαχία Τσεσμέ , 1774 Ήττα των Οθωμανών Συνθήκη Κιουτσούκ Καϊναρτζή (Ρωσοτουρκική)

Slide 17

Συνθήκη Κιουτσούκ Καϊναρτζή Αποτελέσματα Η Ρωσία παρεμβαίνει στα εσωτερικά της Οθωμανικής αυτοκρατορίας Δικαίωμα χρήσης της ρωσικής σημαίας από Έλληνες πλοιοκτήτες. προστασία στη Χριστιανική Θρησκεία και τις εκκλησίες

Slide 18

Αποστόλης Αγγελόπουλος Προτομή του Δασκαλογιάννη στην Ανώπολη των Σφακίων Αλέξιος Ορλόφ

Slide 19

Αποστόλης Αγγελόπουλος Η μάχη του Τσεσμέ

Slide 20

Αποστόλης Αγγελόπουλος Η μάχη του Τσεσμέ Η Μάχη της Χίου, έργο του Ιβάν Αϊβαζόφσκι (1848). Η μάχη έλαβε χώρα στις 24 Ιουνίου 1770.

Slide 21

Συνθήκη Κιουτσούκ Καϊναρτζή Η νίκη της Αικατερίνης Β΄ εναντίον των Τούρκων ,Stefano Torelli, 1772 Η συνθήκη του Κιουτσούκ Καϊναρτζή υπογράφηκε το 1774, και ήταν το αποτέλεσμα του πρώτου μεγάλου ρωσοτουρκικού πολέμου (1768-74). Με την υπογραφή της Συνθήκης κατοχυρώθηκε νομικά το δικαίωμα της χρήσης της ρωσικής σημαίας από Έλληνες πλοιοκτήτες. Το σημαντικότερο άρθρο της Συνθήκης αυτής για τους Έλληνες ήταν το 7ο κατά το οποίο: «Η Πύλη υπόσχεται να παρέχει συνεχή προστασία στη Χριστιανική Θρησκεία και τις εκκλησίες αυτής».

Slide 22

Λάμπρος Κατσώνης (1752 – 1804) Καταγωγή Λιβαδειά ναύαρχος του ρωσικού ναυτικού Δημιουργεί μικρό στόλο Σημαντικές νίκες εναντίον των Τούρκων 18 Μαΐου 1790, στο Καβοντόρο, μεταξύ Ευβοίας και Άνδρου , καταστρέφεται ολοκληρωτικά

Slide 23

Λάμπρος Κατσώνης (1752 – 1804) Η “Αθηνά της Άρκτου” , φρεγάτα , η ναυαρχίδα του Κατσώνη , την οποία αγόρασε με δωρεές των Ελλήνων της Τεργέστης. Το πυρπόλησε ο ίδιος , στη ναυμαχία της Άνδρου , όταν αντελήφθη ότι δεν μπορούσε να νικήσει.

Slide 24

Λάμπρος Κατσώνης (1752 – 1804)

Slide 25

Ελπίδες Ελλήνων στους Γάλλους Τέλη 18ου αιώνα Διάψευση ελπίδων Στροφή για βοήθεια προς τους Γάλλους του Ναπολέοντα Δημοσιεύματα Ελλήνων Διαφωτιστών υπέρ των Γάλλων Διάδοση φιλελεύθερων ιδεών της Γαλλικής Επανάστασης Συνειδητοποιούν ότι πρέπει να βασιστούν στις δικές τους δυνάμεις.

Slide 26

Επαναστατικά κινήματα

Slide 27

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 : Tα κυριότερα επαναστατικά κινήματα Αποστόλης Αγγελόπουλος

Tags: ιστορία στ επαναστατικά κινήματα κατσώνης ορλώφ ορλωφικά διονύσιος φιλόσοφος σκυλόσοφος τσεσμέ

URL: