mode

0

No comments posted yet

Comments

Slide 1

Μόδα και Επιρροές Επιμέλεια: Κύρκου Γλυκερία Κωσταγιάννη Ζωή Φώτη Γεωργία Καρέτση Φωτεινή Ερευνητική εργασία Ομάδα Γ’ Β΄ Λυκείου Γ.Ε.Λ. Ανατολής Σχολ. Έτος 2013-2014

Slide 2

Μόδα και Οικονομία Η δύναμη της μόδας είναι αναμφισβήτητα μεγάλη. Έχει επηρεάσει όχι μόνο πλούσιους αλλά και φτωχούς ανθρώπους, όχι μόνο νέους αλλά και ηλικιωμένους. Το ενδιαφέρον για τη μόδα δεν είναι βέβαια καινούργιο, αφού είναι γνωστό ότι ο άνθρωπος στόλιζε- έντυνε το σώμα του για να γοητεύσει, να προβάλλει τη δύναμή του, να αισθανθεί ασφάλεια, να κερδίσει την αποδοχή. Η μόδα, λοιπόν, δραστηριοποιεί άνδρες και γυναίκες, ώστε να επιτύχουν τη διάκρισή τους στο κοινωνικό σύνολο. Παράλληλα, βοηθάει σημαντικά στην ψυχική κατάσταση, καθώς μέσω της μόδας αισθανόμαστε ωραίοι, ασφαλείς, αισιόδοξοι, δραστήριοι. Επίσης, η μόδα προσφέρει δυνατότητες να αναπτύξουμε τον προσωπικό μας τύπο και το σημαντικότερο όλων είναι πως στη μόδα βρίσκουμε ένα τρόπο έκφρασης!

Slide 3

Μόδα και Οικονομία Λόγω της οικονομικής κρίσης, όμως, ανέπαφος δεν θα μπορούσε να μείνει και αυτός ο τομέας. Οι άνθρωποι είναι πολύ μαζεμένοι, τα ψώνια τους έχουν μειωθεί αρκετά και στις βιτρίνες εμφανίζονται  συνεχώς προσφορές μήπως έτσι προσελκυσθεί περισσότερο ο πιθανός αγοραστής. Μέσα λοιπόν, σ’ αυτό το κλίμα στενοχώριας και αγωνίας που δημιουργείται τόσο από την οικονομική κρίση όσο και από αυτό που προβάλλεται από τα μέσα ενημέρωσης και τους πολιτικούς, οι άνθρωποι βρίσκουν διέξοδο, όσο μπορούν, στη μόδα, άλλοι αγοράζοντάς την και άλλοι δημιουργώντας την.

Slide 4

Μόδα και Θρησκεία Η θρησκεία είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας, όπως άλλωστε και η μόδα. Μπορούν όμως αυτά τα δύο να συνάπτονται και να αλληλοεπηρεάζονται; Για να δώσουμε απάντηση σε αυτό το ερώτημα, ας εξετάσουμε πρώτα τη σχέση μερικών θρησκειών με τη μόδα. Σύμφωνα με το Χριστιανισμό,  το να φοράς κοσμήματα και στολίδια είναι ένα είδος ματαιότητας κι έρχεται σε αντίθεση με τη διδασκαλία της μετριοπάθειας, της σεμνότητας και της ταπείνωσης, δηλαδή τις βασικές αρχές αυτής της θρησκείας. Όσον αφορά το Μωαμεθανισμό, όταν οι μουσουλμάνες εξέρχονταν από τα σπίτια τους ήταν σκεπασμένες από την κορυφή της κεφαλής τους ως τους αστραγάλους των ποδιών τους με ολόμαυρο φόρεμα που αποτελούνταν από τα εξής τρία κομμάτια: τον φερετζέ, τη μελάγια και τη φούστα.

Slide 5

Μόδα και Θρησκεία Στην πορεία, ας αναφερθούμε σε μερικά έντονα και ιδιαίτερα παραδείγματα ανθρώπων που εναντιώθηκαν στις συνήθειες και τον τρόπο σκέψης της θρησκείας τους στον τομέα της ενδυμασίας. Αρχικά, στην Σαουδική Αραβία αρκετές φοιτήτριες ανεξάρτητα από το σεξουαλικό προσανατολισμό τους υιοθετούν ένα ανδρικό στυλ ντυσίματος. Οι ίδιες αυτοαποκαλούνται «buya» (αγόρια). Έπειτα, ας δούμε το αξιόλογο παράδειγμα στο Ιράν. Η πιο διάσημη ηθοποιός της χώρας παρουσιαζόταν σε ταινίες χωρίς μπούργκα. Η κυβέρνηση της απαγόρευσε να δουλέψει στη χώρα της και της επέβαλε πρόστιμο 2 εκατ. Ευρώ, λόγος που την ανάγκασε να μεταναστεύσει στη Γαλλία. Από εκεί τόλμησε να μιλήσει υπέρ της «πράσινης επανάστασης» στο Ιράν, με αποτέλεσμα να της απαγορευτεί διά παντός η είσοδος στη χώρα της. Η απάντησή της ήταν μια γυμνή φωτογράφιση για λογαριασμό του γαλλικού περιοδικού «Madame Figaro». «Το μεγαλύτερο πρόβλημα για μια ιρανή ηθοποιό δεν είναι η κυβέρνηση, αλλά ο έξω κόσμος που πιστεύει ότι είμαστε παιδιά των μανάδων μας και ότι δεν μπορούμε παρά να κυκλοφορούμε με σκεπασμένο το κεφάλι. Η μπούρκα πρέπει επιτέλους να μπει στην ντουλάπα χωρίς ναφθαλίνη» δηλώνει σήμερα. Συμπερασματικά, η μόδα επηρεάζεται αναμφισβήτητα από τις διαφορετικές αντιλήψεις της κάθε θρησκείας.

Slide 6

Μόδα και Κλίμα Με τον όρο “ένδυση” αναφερόμαστε στην κάλυψη του ανθρώπινου σώματος με ρούχα. Ο τρόπος της ένδυσης ποικίλει ανάλογα με την χώρα προέλευσης και την κουλτούρα φυσικά της χώρας αυτής, την ηλικία, το επάγγελμα, το κοινωνικό υπόβαθρο ή την κοινωνική περίσταση. Πιο συγκεκριμένα, σε μερικές φυλές της Αφρικής για παράδειγμα, ένδυση αποτελεί η κάλυψη του ανθρωπίνου σώματος με ελάχιστο ύφασμα, σε αντίθεση με τις ευρωπαϊκές χώρες που κάτι τέτοιο θα θεωρείται επιλήψιμο. Η ένδυση στη σημερινή εποχή έχει αναδειχθεί σε πολύ σημαντικό κομμάτι της ανθρώπινης κοινωνίας και ζωής, με αποτέλεσμα τη δημιουργία σχετικών επαγγελμάτων.     Από τη στιγμή που ο άνθρωπος εκτέθηκε στις κλιματολογικές συνθήκες, εμφανίστηκε και η ανάγκη του να ντύνεται. Έτσι από περιοχή σε περιοχή, το ντύσιμο διαφοροποιείται ανάλογα με το κλίμα. Στις βόρειες περιοχές, βλέπουμε ανθρώπους να επιλέγουν να ντύνονται με ‘βαριά’ ρούχα που καλύπτουν όλα τα μέλη του σώματος. Η ντουλάπα των ανθρώπων αυτών δηλαδή, περιλαμβάνει γούνες, σκουφάκια, γάντια και μπλούζες που είναι φτιαγμένες από υλικά που απορροφούν και φυλακίζουν την θερμότητα. Εδώ λοιπόν, έρχεται να προστεθεί το γεγονός ότι τα ρούχα μπορεί να ποικίλουν σε χρώματα, αλλά οι αποχρώσεις των χρωμάτων αυτών έχουν σαν βάση το μαύρο, γκρι, μωβ, μπλε κ.τ.λ.

Slide 7

Μόδα και κλίμα Προχωρώντας νοτιότερα, τα ρούχα γίνονται πιο ανάλαφρα ενώ παράλληλα παρατηρούμε την πλήρη -σχεδόν- αλλαγή των χρωματικών αποχρώσεων. Για παράδειγμα στην βόρεια Αφρική, καθώς και στις αραβικές χώρες οι άνθρωποι ντύνονταιι με λευκά ‘αεράτα’ ρούχα, και τα υφάσματα που χρησιμοποιούν, είναι βαμβακερά και λινά, πράγμα που σημαίνει ότι επιτρέπουν στο σώμα να αναπνέει. Βασικό ρόλο στην επιλογή των υφασμάτων βέβαια, παίζει ο τόπος προέλευσης και παραγωγής τους. Για παράδειγμα στην Αίγυπτο καλλιεργούν βαμβάκι και στην Ινδία τα ρούχα κατασκευάζονται κυρίως από μετάξι.

Slide 8

Μόδα και περιβάλλον Στροφή στην οικολογία επιχειρεί με αργά αλλά σταθερά βήματα ο κόσμος της μόδας, σε μία προσπάθεια ακόμη και οι δημιουργίες της υψηλής ραπτικής να προσαρμοστούν στις επιταγές της προστασίας του περιβάλλοντος. Οργανικά υφάσματα και αξεσουάρ από ανακυλωμένα υλικά συνθέτουν τις “πράσινες” κολεξιόν που διέρχονται η μία την άλλη και πλέον θεωρούνται η “τελευταία λέξη” στην παγκόσμια μόδα.     Μέχρι πρόσφατα, ελάχιστοι σχεδιαστές είχαν εστιάσει στην δημιουργία ρούχων “φιλικών προς το περιβάλλον”. Το τελευταίο διάστημα, όμως, οι οικολογικές δημιουργίες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι στις χειμερινές και καλοκαιρινές κολεξιόν μεγάλων οίκων του εξωτερικού. Με τον όρο οικολογικά ρούχα, αναφερόμαστε στα ρούχα εκείνα που χρησιμοποιούν υφάσματα και υλικά τα οποία έχουν δημιουργηθεί σύμφωνα με τα πρότυπα της βιολογικής γεωργίας. Συνήθως τα ενδύματα αυτά κατασκευάζονται από βαμβάκι, μαλλί, μετάξι από σόγια, κάνναβη, γιούτα (φυτικές κλωστικές ίνες), ραμί (ινδικό φυτό),ή μπαμπού. Tα τελευταία χρόνια, με την επιστημονική τεκμηρίωση ότι τα συνθετικά υφάσματα μπορεί να προκαλέσουν ποικίλα προβλήματα στον άνθρωπο, τα οικολογικά ρούχα έγιναν επιτακτική ανάγκη και έκαναν την εμφάνισή τους μαζί με άλλα προϊόντα φιλικά προς το περιβάλλον (σακούλες, καλλυντικά). Τα οικολογικά ρούχα επιβαρύνουν στο ελάχιστο το φυσικό περιβάλλον και έχουν φτιαχτεί με σεβασμό προς τον άνθρωπο.

Slide 9

Μόδα και περιβάλλον Γι' αυτό τον λόγο τα «πράσινα» υφάσματα έχουν πολλά οφέλη για τον χρήστη: -Διευκολύνουν τη δερματική αναπνοή -Δεν προκαλούν κνησμούς και αλλεργίες. -Mας προστατεύουν από τους μύκητες και την ακτινοβολία. -Nιώθουμε όλα τα οφέλη της ίνας (π.χ. την απαλότητα του βαμβακιού). Eίναι θερμορυθμιστικά, δηλαδή μας κρατάνε ζεστούς τον χειμώνα και δροσερούς το καλοκαίρι. -Aπορροφούν τον ιδρώτα -Aισθητικά είναι πιο μαλακά γιατί δεν έχουν χλωριωθεί

Slide 10

Μόδα και περιβάλλον Tα ...πράσινα ρούχα είναι εδώ και δηλώνουν δυναμικά την παρουσία τους στην αγορά της ένδυσης σε μια στιγμή που φουντώνει η διαμάχη των επιστημόνων για τα προβλήματα που δημιουργούν τα συνθετικά ρούχα τόσο στην υγεία του ανθρώπου όσο και στο περιβάλλον. Tην ώρα που ο πλανήτης μαστίζεται από περιβαλλοντικά προβλήματα, ρούχα φτιαγμένα από λινάρι, ήμερη κάνναβη, βιολογικό βαμβάκι, μπαμπού, μετάξι, σόγια και μαλλί έρχονται να βοηθήσουν στη μείωση της μόλυνσης του πλανήτη. Ήδη στην Eλλάδα αρχίζουν δειλά- δειλά να εμφανίζονται παντελόνια, μπλούζες, εσώρουχα από πρώτες ύλες που προέρχονται από βιολογική γεωργία χωρίς να έχουν υποστεί καμία χημική επεξεργασία. Tο οικολογικό ρούχο έρχεται να βοηθήσει το περιβάλλον αφού έχει πάρα πολύ μικρό «περιβαλλοντολογικό αποτύπωμα». Σε όλα τα επίπεδα της επεξεργασίας του, από την καλλιέργεια μέχρι τα φυτοφάρμακα, έχει επηρεάσει όσο το δυνατόν λιγότερο το περιβάλλον. Tα οικολογικά υφάσματα κατασκευάζονται από πρώτες ύλες χωρίς χημικά και χωρίς τη χρήση φυτοφαρμάκων. Eπίσης οι οικολογικές βρεφικές πάνες από βιολογικό βαμβάκι είναι βιοδιασπώμενες και πολλές φορές μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν, σε αντίθεση με τις τωρινές πάνες οι οποίες κάνουν περίπου 300 χρόνια για να λιώσουν. Tα οικολογικά ρούχα μπορούν να συντελέσουν στη μείωση της κατανάλωσης του νερού, αφού δεν υπόκεινται σε χλωρίωση και άρα δεν ξοδεύονται εκατοντάδες κυβικά νερού για να ξεπλυθούν. Στην πλειονότητά τους τα «συμβατικά» ρούχα κατασκευάζονται από πλαστικές πρώτες ύλες, δηλαδή πολυεστέρα. Για την παραγωγή του πολυεστέρα σπαταλώνται φυσικοί πόροι και καταναλώνονται μεγάλες ποσότητες ενέργειας με αποτέλεσμα τη μόλυνση του πλανήτη.

Slide 11

Μόδα και Αθλητισμός Αναμφισβήτητα η μόδα κατέχει ξεχωριστό ρόλο και στο χώρο του αθλητισμού. Ωστόσο, είναι εκ πρώτης όψεως αδύνατο να καταφέρεις να φροντίσεις την εμφάνισή σου κατά τη διάρκεια της άσκησης. Η διάσημη σχεδιάστρια Stella McCartney, συνεργαζόμενη με την Adidas, έδωσαν απάντηση σε αυτό το σημαντικό -ιδιαίτερα για τις γυναίκες- ζήτημα με την δημιουργία της collection Adidas by Stella McCartney, που πρωτοεμφανίστηκε το 2005. Η ίδια, επιθυμώντας να καλύψει όσο το δυνατόν ευρύτερο φάσμα γυναικών δημιούργησε αθλητικά ρούχα υψηλής απόδοσης σε μια ποικιλία αθλημάτων όπως τένις, ποδηλασία, τρέξιμο, yoga, χειμερινά σπορ, κολύμβηση και surf. Στην ερώτηση γιατί επέλεξε να λανσάρει την σειρά αυτή, η ίδια επισημαίνει “Πάντα ήθελα να αλλάξω αυτό που έβλεπα εκεί έξω. Αθλητικά ρούχα για γυναίκες με συγκεκριμένη αθλητική απόδοση ήταν ένα αρρωστημένο project. Τα χρώματα ήταν τα πολύ βασικά και δεν υπήρχε μεγάλη ποικιλία στα σχέδια. Είδα αυτή την συνεργασία σαν μια ευκαιρία να προσφέρω στις γυναίκες κάτι με το οποίο θα μπορούσαν τόσο να γυμναστούν όσο και να νιώσουν άνετα με το πώς έδειχναν. Από τεχνικής άποψης, ήταν πολύ συναρπαστικό να δουλεύω τεχνολογίες που αφορούν τον αθλητισμό και να τα προσφέρω στις γυναίκες”.

Slide 12

Μόδα και Αθλητισμός H Stella McCartney είχε ακόμη αναλάβει το σχεδιασμό της εμφάνισης της ομάδας της Μεγάλης Βρετανίας στους Ολυμπιακούς και στους Παραολυμπιακούς Αγώνες “Λονδίνο 2012”.

Slide 13

Στίβος Όσον αφορά τον κλασικό αθλητισμό, οι ενδυματολογικές επιλογές καθορίζονται κυρίως από τις ιδιαιτερότητες κάθε αγωνίσματος και από τις απαιτήσεις κάθε αθλητή. Συγκεκριμένα, απαραίτητος εξοπλισμός για κάθε αθλητή στίβου είναι ένα ζευγάρι spikes, τα οποία διαφέρουν από αγώνισμα σε αγώνισμα. Στόχος όλων είναι η επίτευξη μέγιστης απόδοσης και της καλύτερης δυνατής σταθερότητας. Τα ρούχα καθορίζονται σε μεγάλο βαθμό από το αγώνισμα και τις ιδιαιτερότητες κάθε αθλητή. Όμως, όλοι οι αθλητές/ αθλήτριες χρησιμοποιούν αθλητικά κολάν, φόρμες και είδη με την τεχνολογία Dri-Fit (υψηλής απόδοσης ύφασμα από μικρο-ίνες και πολυεστέρα, το οποίο απομακρύνει τον ιδρώτα από το σώμα και το μεταφέρει στην επιφάνεια του υφάσματος απ’ όπου και εξατμίζεται).

Slide 14

Στίβος

Slide 15

Τένις Μέσα από τη μελέτη της εμφάνισης διάσημων αθλητών μπορούμε να κατανοήσουμε ευκολότερα τι είναι απαραίτητο για κάθε τενίστα-τενίστρια. Ο Rafael Nadal επιλέγει κυρίως βερμούδες μέχρι λίγο πριν το γόνατο και κοντομάνικα μπλουζάκια σε διάφορες αποχρώσεις. H εμφάνιση συμπληρώνεται από τα κλασσικά πλέον Nike Air Max Courtballistec 4.3 τα οποία αναγράφουν πάντοτε στο πίσω μέρος το προσωνύμιο “Rafa” και τον ταύρο, σύμβολο της μαχητικότητας που χαρακτηρίζει το Nadal. Βέβαια, μέχρι το 2009, οι εμφανίσεις του αποτελούνταν από μια ποικιλία από αμάνικα μπλουζάκια και παντελόνια μήκους ¾, δίνοντάς του το προσωνύμιο «πειρατής». Σ’ αυτό το σημείο παρατηρούμε ότι σημαντικό ρόλο στις ενδυματολογικές επιλογές των αθλητών παίζουν οι εταιρείες ένδυσης. Αντιλαμβάνεται κανείς ότι διαθέτουν μεγάλη επιρροή στους αθλητές που χορηγούν, με αποτέλεσμα τα οικονομικά συμφέροντα να καθορίζουν την εικόνα ενός αθλητή.

Slide 16

Rafael Nadal Rafael Nadal’s outfit Australian Open 2014 O Nadal πριν και μετά Roland Garros 2005-Roland Garros 2013

Slide 17

Ana Ivanovic Tο αγαπημένο παιδί της Adidas εμφανίζεται συνήθως με φορέματα στενής γραμμής σε έντονα χρώματα και διάφορα σχέδια. Η εμφάνισή της ολοκληρώνεται με το ανάλογο καπέλο και παπούτσια εκ των Adidas Stella Barricade 8 και Adidas CC Tempaia 3.

Slide 18

Wimbledon Το ιστορικό Wimbledon Championships επιβάλλει ορισμένους αυστηρούς κανόνες ένδυσης στους αθλητές και στις αθλήτριες. Όλοι οι αγωνιζόμενοι είναι υποχρεωμένοι να φορούν ολόλευκα ρούχα, ενώ απαραίτητη προϋπόθεση είναι να μην διακρίνονται με έντονα χρώματα οι διάφοροι χορηγοί των αθλητών εκτός από τις εταιρείες ένδυσης των αθλητών. Παρόλα αυτά, οι αντιδράσεις δεν λείπουν σχεδόν σε κάθε διοργάνωση. Βέβαια, η διοργάνωση του Ολυμπιακού τουρνουά τένις στις εγκαταστάσεις του All England Club έδωσε προσωρινά τη δυνατότητα στους αθλητές να εμφανιστούν στα χορτάρινα courts του Wimbledon με πολύχρωμες εμφανίσεις.

Slide 19

Wimbledon Οδηγίες ένδυσης: Να μην υπάρχει ρούχο ή αξεσουάρ σε τόνο διαφορετικό του λευκού. Χρήση λιγοστών ή καθόλου σκούρων και έντονων χρωμάτων. Όχι φωσφοριζέ χρώματα. Προτίμηση σε παστέλ χρώματα. Προτίμηση η πλάτη της μπλούζας να είναι τελείως άσπρη. Προτίμηση τα σορτς και οι φούστες να είναι τελείως άσπρες. Όλα τα υπόλοιπα είδη ένδυσης (καπέλα, κάλτσες, παπούτσια) να είναι σχεδόν τελείως λευκά.

Slide 20

Wimbledon 2013 outfits Rafael Nadal, Roger Federer. Maria Sharapova. Serena Williams

Slide 21

Ολυμπιακοί Αγώνες London 2012 Οι νικητές του Ολυμπιακού τουρνουά τένις Andy Murray(Great Britain), Roger Federer (Switzerland) και Juan Martin Del Potro (Argentina)

Slide 22

Ολυμπιακοί Αγώνες London 2012 Οι νικήτριες του ολυμπιακού τουρνουά Serena Williams (USA), Maria Sharapova (Russia) και Victoria Azarenka (Belarus)

Slide 23

Μπάσκετ Αποφασίσαμε να ζητήσουμε από τους συμμαθητές μας να μας περιγράψουν τι ακριβώς είναι απαραίτητο για έναν αθλητή της καλαθοσφαίρισης στον τομέα της ένδυσης. Γι’ αυτό το λόγο πήραμε συνέντευξη από το συμμαθητή μας Παναγιώτη Μπάκα, τον οποίο ευχαριστούμε πολύ για την πολύτιμη βοήθειά του. Ακολουθούν οι ενδιαφέρουσες απαντήσεις του:

Slide 24

Συνέντευξη 1.Τι περιλαμβάνει συνήθως η εμφάνιση ενός μπασκετμπολίστα; «Αυτό που χαρακτηρίζει έναν παίχτη του μπάσκετ, όσον αφορά την εμφάνιση είναι τα φαρδιά ρούχα. Φαρδιές και μακριές φόρμες και επίσης φαρδιά αγωνιστική εμφάνιση. Πιο συγκεκριμένα: αμάνικη μακριά φανέλα, μακρύ και αρκετά φαρδύ σορτσάκι που φτάνει συνήθως κάτω από το γόνατο, τα «παραδοσιακά» παπούτσια μπάσκετ που είναι μεγάλα και καλύπτουν και τον αστράγαλο, οι κάλτσες είναι καλό να προεξέχουν ενώ πολλοί επαγγελματίες αθλητές φορούν κάλτσες μέχρι το γόνατο. Εκτός από τα βασικά, οι επαγγελματίες αθλητές φορούν επίσης ισοθερμικά ή κολάν μέσα από την εμφάνιση. Για διαφημιστικούς λόγους υπάρχουν τα γνωστά «accessories» που είναι διάφορα διακριτικά για τα χέρια, τα πόδια ή το κεφάλι. Μόδα που λανσαρίστηκε από τους επαγγελματίες αθλητές για χάρη των προσωπικών τους εταιρειών ένδυσης».

Slide 25

Συνέντευξη 2. Ποιος ο ρόλος του καθενός; «Πολλοί αθλητές επιλέγουν την αμάνικη αθλητική εμφάνιση για άνεση κινήσεων, εννοώντας φυσικά για καλύτερο χειρισμό της μπάλας κατά τη διάρκεια του σουτ ή της ντρίπλας. Επίσης, έχει επιλεγεί οι εμφανίσεις να είναι αρκετά μακριές, για να μπορούν να τις φορούν οι παίκτες μέσα από το σορτσάκι, διευκολύνοντας έτσι το έργο των διαιτητών όταν πρόκειται να σφυρίξουν κάποιο φάουλ. Το μπάσκετ είναι ένα άθλημα που παίζεται χαμηλά. Οι αθλητές πρέπει δηλαδή, να λυγίζουν τα γόνατα για μεγάλο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Το φαρδύ σορτσάκι χρησιμοποιείται επίσης και για άνεση κινήσεων. Δεν παίζει όμως τόσο σημαντικό ρόλο. Πολλοί αθλητές προτιμούν κοντύτερο σορτσάκι. Όσο για τα παπούτσια, τα κλασικά παπούτσια μπάσκετ έχουν πολύ μεγάλο πάτημα και φτάνουν μέχρι και τον αστράγαλο. Ο παίκτης χρειάζεται το μεγάλο πάτημα για καλύτερη ισορροπία μέσα στο παιχνίδι. Στο μπάσκετ, όμως, οι τραυματισμοί στα πόδια και κυρίως στους αστραγάλους είναι κάτι περισσότερο από συχνοί. Τα παπούτσια προσφέρουν σταθερότητα στο πόδι και έχει παρατηρηθεί ότι μειώνουν κατά πολύ την πιθανότητα τραυματισμού στον αστράγαλο. Βέβαια, η εξέλιξη στην τεχνολογία έχει βοηθήσει ανθρώπους που ασχολούνται με τον μπασκετικό εξοπλισμό να δημιουργήσουν παπούτσια χαμηλότερα αλλά και πολύ αποτελεσματικότερα , με πρώτο από όλους τον προσωπικό σχεδιαστή του Kobe Bryant, καθώς ο κορυφαίος αθλητής έκανε «παράπονα» για το υπερβολικό ύψος των παπουτσιών».

Slide 26

Συνέντευξη 3. Εκτός από πρακτικούς λόγους υπάρχουν άλλα οφέλη από την κοινή εμφάνιση για τα μέλη της ομάδας; «Η κοινή εμφάνιση χρησιμοποιείται κυρίως για πρακτικούς λόγους. Το μπάσκετ είναι πολύ γρήγορο άθλημα πλέον και οι παίκτες διευκολύνονται πάρα πολύ από την κοινή εμφάνιση. Οτιδήποτε άλλο ξεφεύγει από τα όρια του αθλήματος». 4. Απαιτείται σημαντική δαπάνη χρημάτων για τον εξοπλισμό αυτόν; «Εξαρτάται! Σε ερασιτεχνικό επίπεδο κάποιος μπορεί να αποκτήσει ρούχα, παπούτσια και μπάλα με ένα ποσό κοντά στα 100€. Αν κάποιος αποφασίσει να ασχοληθεί με το άθλημα σε επίπεδο πρωταθλητισμού, καλό είναι ότι τα 100€ κάνουν μόνο για μέτρια παπούτσια. Τα παπούτσια των επαγγελματιών κοστίζουν από 250€ και πάνω. Γενικότερα, πάντως, μπορούμε να πούμε ότι το μπάσκετ είναι σχετικά «ακριβό» άθλημα».

Slide 27

Συνέντευξη 5.Είναι γεγονός ότι οι χορηγοί διάσημων αθλητών καθορίζουν πολλές φορές τις ενδυματολογικές τους επιλογές. Ποια είναι η προσωπική σου άποψη; «Μεγάλοι επαγγελματίες αθλητές υπογράφουν συμβόλαια με παγκόσμιας εμβέλειας εταιρείες ένδυσης. Οι πιο διάσημοι από αυτούς έχουν και δικό τους ειδικό προσωπικό που εργάζεται για την εξέλιξη του ρουχισμού τους. Η προσωπική μου άποψη, για το γεγονός ότι πολλοί αθλητές επιλέγουν να φορούν αυτά που τους προτείνουν οι χορηγοί τους, είναι ότι καλά κάνουν! Σε πλαίσια επαγγελματικά θεωρώ ότι αυτή η διαδικασία έχει σαν αποτέλεσμα την όλο και μεγαλύτερη εξέλιξη των παπουτσιών και ρούχων. Πολλοί θα πουν ότι δεν μπορεί οι αθλητές να αντιμετωπίζονται ως μοντέλα, αλλά τι μπορούμε να κάνουμε εμείς όταν πίσω από τη διαφήμιση κρύβονται συμβόλαια τεράστιας αξίας;»

Tags: project lyceum fashion

URL: