Η θέση και το φυσικό περιβάλλον της Ασίας - Κατακόρυφος διαμελισμός

+33

No comments posted yet

Comments

Slide 1

Η θέση και το φυσικό περιβάλλον της Ασίας Κατακόρυφος διαμελισμός Δημιουργία: Ζάρκος Δημήτριος Μίσσιου Γεωργία http://mathitiskaidaskalos.blogspot.gr/

Slide 2

Οροσειρές

Slide 3

Ιμαλάια Αλτάια Τιέν Σαν Οροσειρά Ζάγκρος Καύκασος

Slide 4

Ποταμοί

Slide 5

Ποταμός Ομπ

Slide 6

Ο Ομπ είναι ποταμός (4.016 χλμ.) της κεντρικής Ρωσίας, στο ασιατικό τμήμα της χώρας. Πηγάζει από τους βόρειους πρόποδες του ορεινού όγκου του Αλτάι, και εκβάλλει στο κόλπο του Ομπ, στη θάλασσα Κάρα του Αρκτικού Ωκεανού. Είναι ο τρίτος μεγαλύτερος ποταμός της Ασίας. Κατέχει τη έβδομη θέση στην παγκόσμια κατάταξη των υδάτινων ρευμάτων. Η μέση ετήσια παροχή στις εκβολές του ανέρχεται σε 12.000 κ.μ./δευτ

Slide 7

Ποταμός Γενισέι

Slide 8

Ο ποταμός Γενισέϊ είναι το μεγαλύτερο ποτάμιο σύστημα που χύνεται στον Αρκτικό ωκεανό. Με 5.539 Km μήκος αποτελεί τον πέμπτο μεγαλύτερο ποταμό του κόσμου. Πηγάζοντας από την Μογγολία και ακολουθώντας βόρεια πορεία χύνεται στον Αρκτικό ωκεανό. Μένει παγωμένος για παραπάνω από τους μισούς μήνες του χρόνου. Το μέγιστο βάθος του είναι 24 μέτρα και το μέσο βάθος του είναι 14 μέτρα.

Slide 9

Ποταμός Λένας

Slide 10

Ο Λένας είναι ο δέκατος σε μήκος ποταμός της Γης. Βρίσκεται στη Σιβηρία της Ασιατικής Ρωσίας, έχει ολικό μήκος 4.400 km και η λεκάνη απορροής του είναι σε έκταση η έβδομη μεγαλύτερη γήινου ποταμού, με 2,49 εκατομμύρια km² (19 φορές η έκταση όλης της Ελλάδας). Η μέση ετήσια παροχή του Λένα σε νερό ανέρχεται σε 17.000 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο.

Slide 11

Ποταμός Χουάγκ Χο (Κίτρινος Ποταμός)

Slide 12

Ο Κίτρινος Ποταμός ,Χουάνγκ Χο, είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ποταμός της Κίνας, μετά τον Γιανγκτσέ, και ο έβδομος μεγαλύτερος στον κόσμο. Ονομάστηκε "Κίτρινος Ποταμός" λόγω του κίτρινου χρώματος που έχει το νερό κοντά στο δέλτα του ποταμού. Το χρώμα έχει αποδειχτεί ότι οφείλεται στην κίτρινη ασβεστώδη λάσπη που βρίσκεται διαλυμένη στο νερό.

Slide 13

Ποταμός Γιάγκ Τσε

Slide 14

Ο Γιανγκτσέ  είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Ασίας και τέταρτος μεγαλύτερος στον κόσμο, με μήκος που φθάνει τα 5.471 χιλιόμετρα. Πηγάζει από τα όρη Τανγκούλασαν στο Θιβέτ και εκβάλλει στην ανατολική θάλασσα της Κίνας βόρεια της Σαγκάης. Το ποτάμι διέρχεται από επτά επαρχίες, ενώ διαχρονικά αποτελεί έναν κεντρικό δρόμο μεταφοράς και πηγή έμπνευσης πολλών ποιητών.

Slide 15

Ποταμός Μεκόνγκ

Slide 16

Ο Μεκόνγκ είναι ποταμός της Νοτιοανατολικής Ασίας. Πηγάζει από την περιοχή του οροπεδίου του Θιβέτ και χύνεται στην Θάλασσα της Νότιας Κίνας.Οι πηγές δίνουν διαφορετικούς αριθμούς για το συνολικό μήκος του ποταμού, που κυμαίνεται από 4.350 έως 4.909 χιλιόμετρα. Η λεκάνη απορροής του υπολογίζεται σε 810.000 τετρ. χιλιόμετρα

Slide 17

Ποταμός Βραχμαπούτρα

Slide 18

Ο Βραχμαπούτρα πηγάζει από το νοτιοδυτικό Θιβέτ, σε υψόμετρο περίπου 6.000 μέτρων, και εκβάλλει στον Κόλπο της Βεγγάλης. Ο Βραχμαπούτρας έχει μήκος 2.896 χιλιόμετρα και στο μεγαλύτερο μέρος του είναι πλωτός. Κατά τη διάρκεια της άνοιξης σημειώνονται μεγάλες πλημμύρες, όταν λιώνουν τα χιόνια των Ιμαλαΐων. Η μέση ροή του ποταμού είναι 19.300 κυβικά μέτρα ανά δευτερόλεπτο ενώ στις περιόδους πλημμύρας μπορεί να φτάσει πάνω από 100.000 κυβικά μέτρα ανά δευτερόλεπτο. Το μέσο βάθος του ποταμού είναι 124 πόδια (38 μέτρα) και το μέγιστο βάθος είναι 380 πόδια (120 μ).

Slide 19

Ποταμός Γάγγης

Slide 20

Ο Γάγγης είναι ένα από τα μεγαλύτερα ποτάμια της Ινδικής Χερσονήσου. Το συνολικό μήκος του ποταμού είναι 2.510 χιλιόμετρα και διασχίζει την Ινδία και το Μπαγκλαντές. Θεωρείται ο πιο ιερός ποταμός των Ινδουιστών, ενώ έχει χαρακτηριστεί από την Ινδία ως «Εθνικός Ποταμός». Οι Ινδουιστές θεωρούν πως το πλύσιμο στα νερά του ποταμού εξαγνίζει τον άνθρωπο από τις αμαρτίες, ενώ πολλοί από αυτούς φυλάσσουν νερό από τον Γάγγη στα σπίτια τους ως φυλαχτό. 

Slide 21

Ποταμός Ινδός

Slide 22

Ο Ινδός Ποταμός είναι ο όγδοος μεγαλύτερος ποταμός της Ασίας. Πηγάζει στο οροπέδιο του Θιβέτ και χύνεται στην Αραβική Θάλασσα κοντά στη μεγάλη πόλη και λιμάνι Καράτσι. Το συνολικό του μήκος ανέρχεται στα 3.200 χιλιόμετρα. Η λεκάνη απορροής του Ινδού Ποταμού ξεπερνά το 1.165.000 τετρ.χιλιόμετρα, ενώ η μέση παροχή του φθάνει τα 6500 κυβικά μέτρα νερού ανά δευτερόλεπτο

Slide 23

Ποταμοί Τίγρης κι Ευφράτης

Slide 24

Ο Τίγρης ποταμός είναι ο ένας από τους δυο μεγάλους ποταμούς (ο άλλος είναι ο Ευφράτης) που καθορίζουν την περιοχή της Μεσοποταμίας. Πηγάζει από τα βουνά της Ανατολίας στην Τουρκία, διαρρέει το Ιράκ, και στα νότια της χώρας ενώνεται με τον Ευφράτη και εκβάλλει στον Περσικό Κόλπο. Ρέει για συνολικό μήκος 1.900 χλμ.

Slide 25

Ο Ευφράτης είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Μέσης Ανατολής. Το μήκος του φτάνει τα 2760 χιλιόμετρα. Πηγάζει από την Αρμενία και χύνεται στον Περσικό κόλπο, ενωμένος με τον Τίγρη Ποταμό.

Slide 26

Έρημοι

Slide 27

Αραβική Έρημος

Slide 28

Από τον Περσικό Κόλπο προς Ομάν, την Ιορδανία, το Ιράκ και η Υεμένη βρίσκεται η θαυμάσια αραβική έρημο. Καταλαμβάνει πάνω από 2.000.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα της Αραβικής Χερσονήσου. Κατά μήκος της θα συναντήσετε πολλές πόλεις που αναπτύσσονται γύρω από πηγές και πηγάδια και παραδεισένιες οάσεις. Εδώ γεννήθηκε ένας από τους σημαντικότερους πολιτισμούς της ανθρωπότητας, ο ισλαμικός πολιτισμός. Εδώ θα συναντήσετε και Βεδουίνους που σημαίνει στα αραβικά «ο άνθρωπος που βαδίζει στην έρημο».

Slide 29

Γλυπτό στην Αραβική Έρημο

Slide 30

Αμμόλοφοι στο Rub’ al-Khali στα σύνορα Σαουδικής Αραβίας, Ομάν, Υεμένης και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων

Slide 31

Αραβική Έρημος Έρημος Τάκλα Μακάν

Slide 32

Η έρημος Taklamakan  Είναι μία από τις μεγαλύτερες αμμώδεις ερήμους του κόσμου, καταλαμβάνοντας την 15η θέση σε μέγεθος, ανάμεσα στις μεγαλύτερες μη πολικές ερήμους στον κόσμο. Βρίσκεται στη νοτιοδυτική Κίνα και καλύπτει μια έκταση 270.000 km2 Το 2008, στη μεγαλύτερη έρημο της Κίνας, σημειώθηκε η μεγαλύτερη χιονόπτωση και η χαμηλότερη θερμοκρασία μετά από 11 συνεχόμενες ημέρες χιονόπτωσης.

Slide 33

"Πήγαινε και δεν θα ξαναγυρίσεις"-αυτή είναι η έννοια της λέξης Taklamakan και χαρακτηρίζει απόλυτα την έρημο αυτή. Δεν διαθέτει καθόλου νερό και για αυτό είναι δύσκολο να διασχιστεί από κάποιον. Η Τάκλα Μακάν είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας ψυχρής ερήμου καθώς δέχεται πολύ ψυχρές αέριες μάζες από τη Σιβηρία, οι οποίες κατεβάζουν τις θερμοκρασίες σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, μερικές φορές ακόμη και κάτω από τους −20 °C. 

Slide 34

Αραβική Έρημος Έρημος Τάκλα Μακάν Έρημος Γκόμπι

Slide 35

Η έρημος Γκόμπι εκτείνεται σε μήκος 1.609 χιλιομέτρων από την Ανατολή προς τη Δύση και έχει πλάτος 966 χιλιομέτρων από Βορρά προς Νότο, στη νοτιοανατολική Μογγολία και τη βόρεια Κίνα. Είναι η πιο βόρεια έρημος στον κόσμο, με υψόμετρο από 900 ως 1.525 μέτρα

Slide 36

Το Μουσείο Ordos στην έρημο Γκόμπι

Slide 37

Τα απολιθώματα ανήκουν σε θηλαστικό του είδους Ukhaatherium nessovi που έζησε στην Κρητιδική περίοδο και βρέθηκαν το 1994 στην Ερημο Γκόμπι.

Slide 38

Οροπέδιο του Θιβέτ

Slide 39

Η πρωτεύουσα του Θιβέτ, Λάσα, σε υψόμετρο 3.600 μέτρα.

Slide 40

Το παλάτι του Δαλάϊ Λάμα, Ποτάλα

Slide 41

Το Key Gompa είναι βουδιστικό μοναστήρι του Θιβέτ. Η μονή βρίσκεται σε ύψος 4.100 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας

Slide 42

Βουδιστές μοναχοί

Slide 43

Χωριό στο οροπέδιο του Θιβέτ

Slide 44

Πεδιάδες

Slide 45

Πεδιάδα Κίνας

Slide 46

Φυτεία ελαιοκράμβης στην Πεδιάδα της Κίνας

Slide 47

Ποταμού Γάγγη

Slide 48

Το δέλτα του ποταμού Γάγγη, όπως φαίνεται από το διάστημα.

Slide 49

Ποταμού Ινδού

Slide 50

Η Χαράπα ήταν μία μεγαλούπολη της αρχαιότητας στην πεδιάδα του Ινδού, που καταστράφηκε μυστηριωδώς πριν από 4.500 χρόνια.

Slide 51

Σιβηρίας

Slide 52

Η αχανής σιβηρική πεδιάδα

Slide 53

Μεσοποταμίας

Slide 54

Οι κρεμαστοί κήποι της Βαβυλώνας, στην Μεσοποταμία, αποτελούσε το ένα από τα 7 θαύματα του αρχαίου κόσμου.

Slide 55

Λίμνες

Slide 56

Η λίμνη Βαϊκάλη βρίσκεται στο νότιο τμήμα της ανατολικής Σιβηρίας στη Ρωσία και αποτελεί ένα απίθανο φυσικό θαύμα του κόσμου. Δεν είναι μόνο η παλαιότερη λίμνη γλυκού νερού στη Γη, η ηλικία της οποίας προσδιορίζεται στα 20 έως 25 εκατομμύρια χρόνια, είναι επίσης η βαθύτερη λίμνη στον κόσμο, το βάθος της οποίας φτάνει τα 1.600 περίπου μέτρα.

Slide 57

Η λίμνη Βαϊκάλη την περίοδο του καλοκαιριού.

Slide 58

Το χειμώνα, και για περίπου πέντε μήνες, από τον Ιανουάριο μέχρι το Μάιο, η λίμνη παγώνει.

Slide 59

Tο στρώμα πάγου που δημιουργείται στην επιφάνειά της είναι διαφανές, έτσι ώστε ο καθένας μπορεί να δει το βυθό μέχρι και 60 μέτρα προς τα κάτω!

Slide 60

Έργα τέχνης στην παγωμένη επιφάνεια της λίμνης Βαϊκάλης

Slide 61

Η λίμνη Αράλη (Aral), ή τουλάχιστον ότι έχει απομείνει από αυτή, βρίσκεται στην κεντρική Ασία, μεταξύ του Καζακστάν και του Ουζμπεκιστάν. Το όνομά της σημαίνει «η λίμνη των νησιών» και της δώθηκε εξαιτίας των περισσότερων από 1500 μικρών νησιών που κάποτε ήταν διάσπαρτα σε αυτή. Μέχρι πριν από κάποια χρόνια συμπεριλαμβανόταν στις 4 μεγαλύτερες λίμνες του κόσμου, καθώς η έκτασή της ξεπερνούσε τα 68.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Slide 62

Κατά τη δεκαετία του 1960, η τότε Σοβιετική ένωση ξεκίνησε την κατασκευή αρδευτικών έργων στα εδάφη της και έγιναν εκτροπές των ποταμών που κατέληγαν στην Αράλη. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα ο όγκος του νερού της λίμνης να αρχίσει να μειώνεται σταδιακά, αφού σταμάτησε η τροφοδοσία της από τα νερά των ποταμών. Μέχρι το 2007, το μέγεθός της δεν ξεπερνούσε το 10% του αρχικού. Η αλατότητά της είχε σημειώσει τεράστια αύξηση, κάνοντάς τη σχεδόν απαγορευτική για τη διαβίωση των πιο πολλών ψαριών στα νερά της. Τέλος, η μείωση της υδάτινης επιφάνειας είχε σημαντικότατες επιδράσεις στο κλίμα της περιοχής, κάνοντας τα καλοκαίρια πιο ζεστά και ξηρά και τους χειμώνες πιο κρύους.

Slide 63

Τη θέση των υδάτων της Αράλης έχει πάρει πλέον η άμμος. Σε πολλά σημεία της ερήμου που την έχει αντικαταστήσει, μπορεί κανείς να δει εγκαταλελειμμένα πολλά από τα πλοία και της βάρκες που παλιότερα χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι των γύρω περιοχών.

Slide 64

Η λίμνη Μπαλκάς είναι μεγάλη λίμνη στο Καζακστάν, κεντρική Ασία. Με έκταση 18.428 χλμ² είναι η 13η μεγαλύτερη ηπειρωτική λίμνη στο κόσμο. Η λεκάνη απορροής της λίμνης βρίσκεται τόσο στο Καζακστάν όσο και στην Κίνα, ενώ ένα μικρό της μέρος βρίσκεται στην Κιργιζία. Η έκταση της λίμνης δεν είναι σταθερή και όπως η Αράλη συρρικνώνεται επειδή το νερό των ποταμών που εκβάλουν στη λίμνη χρησιμοποιείται για άρδευση.

Slide 65

Η λίμνη Βαν είναι η μεγαλύτερη λίμνη στην Τουρκία. Είναι αλμυρή, αλκαλική λίμνη, στην οποία εκρέουν πολυάριθμα μικρά ρέματα που κατεβαίνουν τα βουνά που την περιτριγυρίζουν. Αν και η λίμνη Βαν βρίσκεται σε υψόμετρο 1.640 μέτρων με δριμείς χειμώνες, δεν παγώνει εξαιτίας της πολύ μεγάλης περιεκτικότητας σε αλάτι, με εξαίρεση το βόρειο ρηχό τμήμα. Η λίμνη Βαν έχει μήκος 119 χιλιόμετρα και εμβαδόν 3.755 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Το μέγιστο βάθος που έχει καταγραφεί είναι 451 μέτρα, ενώ το μέσο βάθος της είναι 171 μέτρα.

Slide 66

Ο ναός του Τιμίου Σταυρού στο νησάκι Αχταμάρ της λίμνης Βαν χτισμένο το 10ο αιώνα.

Tags: γεωγραφία στ΄

URL: