Η θέση και το φυσικό περιβάλλον της Ασίας

+13

No comments posted yet

Comments

Slide 1

This slide can be used as a background before the presentation begins.

Slide 2

o

Slide 1

Η θέση και το φυσικό περιβάλλον της Ασίας

Slide 4

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………… Η Ασία βρίσκεται ολόκληρη στο ανατολικό ημισφαίριο ως προς τον 1ο Μεσημβρινό. Σε σχέση με τον Ισημερινό, βρίσκεται σχεδόν ολόκληρη στο βόρειο ημισφαίριο, εκτός από την Ινδονησία της ΝΑ Ασίας που βρίσκεται στο νότιο.

Slide 5

................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................ Στα νότια βρέχεται από τον Ινδικό ωκεανό, στα ανατολικά από τον Ειρηνικό ωκεανό, ενώ ο Βερίγγειος Πορθμός τη χωρίζει από την Αμερική. Συνορεύει δυτικά με την Ευρώπη και νοτιοδυτικά με την Αφρική.

Slide 6

οροπέδιο Πεδινή έκταση σε βουνό Οροπέδιο Θιβέτ

Slide 7

Το Οροπέδιο Του Θιβέτ Το οροπέδιο του Θιβέτ είναι αρκετά σημαντικό σε σχέση με άλλα, αφού: Είναι το μεγαλύτερο Βρίσκεται πάνω σε μερικά από τα 10 ψηλότερα βουνά του κόσμου (π.χ. Έβερεστ) Από ‘κει απλώνονται νερά από πολλούς σημαντικούς ποταμούς (π.χ. Ινδός, Βραχμαπούτρας, Κίτρινος, κ.α.) Όλα αυτά τα στοιχεία το κάνουν να ξεχωρίζει και για μερικούς έχει και θρησκευτική σημασία. *

Slide 8

Οι Έξι Περιοχές Της Ασίας

Slide 16

     Η Νότια και Νοτιοανατολική Ασία, ενώ έχουν το ίδιο γεωγραφικό πλάτος με την έρημο Σαχάρα, θα περίμενε κανείς να είναι κι αυτές ξηρές περιοχές. Όμως συμβαίνει το αντίθετο, επειδή φυσούν οι μουσώνες, περιοδικοί άνεμοι, που δημιουργούνται μεταξύ του Ινδικού ωκεανού και της ηπείρου εξαιτίας της διαφοράς της θερμοκρασίας στην ξηρά και στη θάλασσα. Οι θερινοί μουσώνες πνέουν από τον ωκεανό προς την ξηρά και μεταφέρουν μεγάλες μάζες υδρατμών. Αποτέλεσμα είναι να πέφτουν πολλές βροχές το καλοκαίρι στις περιοχές της Νότιας και ΝΑ Ασίας κι έτσι να μην είναι ξηρές, γεγονός που επιτρέπει να κατοικούν εκεί πολλά εκατομμύρια ανθρώπων. Βέβαια, συμβαίνει μερικές φορές οι θερινοί μουσώνες να αλλάζουν κατεύθυνση, με συνέπεια την έλλειψη βροχοπτώσεων και την καταστροφή της βλάστησης. Η ζωή όλων των ανθρώπων των περιοχών αυτών εξαρτάται από την ομαλή περιοδικότητα των μουσώνων.      Οι χειμερινοί μουσώνες πνέουν από την ξηρά προς τη θάλασσα, δεν μεταφέρουν υδρατμούς και γι´ αυτό οι βροχές κατά τη χειμερινή περίοδο είναι ελάχιστες.

Slide 17

Ευχαριστώ για την Παρακολούθηση! Από: Αναστασία-Ελισσώ Ιωαννίδη

Summary: Μια παρουσίαση για το 34ο μάθημα της Γεωγραφίας Στ' Δημοτικού.

Tags: geography

URL:
More by this User
Most Viewed