ΑΝΑΚΛΑΣΗ ΤΟΥ ΗΧΟΥ

+280

No comments posted yet

Comments

Slide 1

ΗΧΟΣ ΦΕ 3 ΑΝΑΚΛΑΣΗ ΤΟΥ ΗΧΟΥ Ε΄ ΤΑΞΗ © Γρηγόρης Ζερβός

Slide 2

Όταν τα ηχητικά κύματα συναντήσουν στην πορεία τους μια λεία και σκληρή επιφάνεια, αλλάζουν κατεύθυνση. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται ανάκλαση του ήχου. Θυμάστε την ανάκλαση του φωτός; Κάτι παρόμοιο γίνεται και με τον ήχο…

Slide 3

σελ. 150 Οι νυχτερίδες χρησιμοποιούν τα ηχητικά κύματα για τον προσανατολισμό τους. Πώς αυτό είναι δυνατό;

Slide 4

σελ. 150

Slide 5

σελ. 150 Όχι, δεν ακούω τους χτύπους από το ξυπνητήρι ή μόλις που ακούω τους χτύπους. Όταν χρησιμοποιώ το τζαμάκι, ακούω τους χτύπους από το ξυπνητήρι ή ακούω τους χτύπους πολύ πιο καθαρά και δυνατά από πριν.

Slide 6

Στην ηχώ ο ακροατής ακούει τον ήχο που εκπέμπει η πηγή του ήχου και τον ανακλώμενο ήχο σαν δύο διαφορετικούς ήχους. Στο φαινόμενο της ανάκλασης του ήχου οφείλονται η ηχώ και η αντήχηση. Για να έχουμε ηχώ, το εμπόδιο πρέπει να είναι σε απόσταση μεγαλύτερη από 17 μέτρα.

Slide 7

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος για να μπορέσει να ξεχωρίσει τους διαφορετικούς ήχους πρέπει να μεσολαβήσει χρόνος τουλάχιστον ίσος με 1/10 του δευτερολέπτου. Σε 1/10 του δευτερολέπτου, ο ήχος διανύει στον αέρα απόσταση ίση με 34 μέτρα, δηλαδή 17 μέτρα ωσότου φτάσει στο εμπόδιο και άλλα τόσα για να γυρίσει.

Slide 8

σελ. 151 17 μέτρα 17 μέτρα 17 + 17 = 34 μέτρα

Slide 9

σελ. 151 Άκουσε να επαναλαμβάνονται τα λόγια του. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται ηχώ. Ηχώ ακούμε, όταν το ηχητικό κύμα ανακλάται σε κάποια σκληρή και λεία επιφάνεια, όπως είναι για παράδειγμα, τα βράχια σε ένα φαράγγι.

Slide 10

σελ. 151 Στις λείες και σκληρές επιφάνειες το ηχητικό κύμα αλλάζει κατεύθυνση. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται ανάκλαση του ήχου.

Slide 11

Ένας μύθος για την Ηχώ Η Ηχώ ήταν νύμφη των δασών. Οι μούσες τής είχαν μάθει την τέχνη του τραγουδιού και του αυλού. Σύμφωνα με ένα μύθο, ο Νάρκισσος περιφρόνησε την αγάπη της και η Ηχώ, ντροπιασμένη, κρύφτηκε μέσα σε μια σπηλιά. Από τον πόνο της έλιωσε κι έμεινε μόνο η φωνή της. Από τότε δεν έχει μόνιμη κατοικία. Μένει παντού, αλλά έχει το χάρισμα να ξαναδίνει πίσω τους ήχους και τις φωνές που ακούει.

Slide 12

Ένας μύθος για την Ηχώ Ένας άλλος μύθος αναφέρει ότι η Ηχώ με την ομιλία της ενοχλούσε την Ήρα και την εμπόδιζε να παρακολουθεί τις κινήσεις του Δία. Γι’ αυτό η Ήρα μεταμόρφωσε την Ηχώ σε κόρη, που ζούσε μέσα στις σπηλιές και δεν είχε δική της μιλιά. Όταν όμως άκουγε τις ομιλίες των άλλων, γύριζε πίσω σε αντίλαλο τα τελευταία τους λόγια.

Slide 13

Σε πόση απόσταση πρέπει να είναι το εμπόδιο για να έχουμε ηχώ; Μεγαλύτερη από 17 μέτρα.

Slide 14

Όταν το εμπόδιο βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη από 17 μέτρα, τότε ο ήχος απλά δυναμώνει. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται αντήχηση. Τι γίνεται, αν το εμπόδιο βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη από 17 μέτρα;

Slide 15

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ υπερηχογράφος

Slide 16

ηχοεντοπιστικά συστήματα sonar (sound navigation and ranging)

Slide 17

αρχαία & σύγχρονα θέατρα

Slide 18

σελ. 152 Η νυχτερίδα προσανατολίζεται εκμεταλλευόμενη το φαινόμενο της ανάκλασης του ήχου. Εκπέμπει ηχητικό κύμα, που ανακλάται, όταν μπροστά της υπάρχει κάποιο «εμπόδιο».

Slide 19

σελ. 152 Ναι, γιατί αν υπάρχει δίπλα στο δρόμο τοίχος, ο ήχος της μηχανής του αυτοκινήτου ανακλάται και επιστρέφει στο αφτί μας, ενώ αν δεν υπάρχει τίποτα, συνεχίζει την πορεία του χωρίς να ανακλαστεί.

Slide 20

σελ. 152

Slide 21

σελ. 152 Κ Υ Μ Α Ν Χ Τ Ε Ρ Ι Δ Α Α Ν Κ Λ Α Σ Η Ξ Υ Π Ν Η Τ Ρ Σ Ο Ν Ρ 1. Ηχητικό… 2. Χρησιμοποιεί τους ήχους για να προσανατολίζεται και να κυνηγά. 3. Στις σκληρές & λείες επιφάνειες το ηχητικό κύμα αλλάζει κατεύθυνση. Το φαινόμενο αυτό το ονομάζουμε… 4. Μπορεί να την ακούσεις σε ένα φαράγγι. 5. Συνήθως μας ξυπνάει. Το χρησιμοποιούμε και στα πειράματα. 6. Απαραίτητη συσκευή για τα πλοία. Χ Ω

Slide 22

Καλό διάβασμα!!!

Summary: ΦΥΣΙΚΗ Ε΄ ΤΑΞΗΣ - ΗΧΟΣ ΦΕ3: ΑΝΑΚΛΑΣΗ ΤΟΥ ΗΧΟΥ

Tags: ήχος ηχώ αντήχηση

URL: